Planningstips van een semi-pro

Plannen en organiseren. Ik ben er dol op. En ik doe het het liefst met behulp van een mooie papieren agenda en coole opschrijfboekjes en -blokjes. Van jongs af aan heb ik die fascinatie al; toen ik nog op school zat gebruikte ik gerust meerdere agenda’s in een schoolperiode, en spendeerde ik mijn zakgeld aan leuke goodies bij de kantoorboekwinkel. En ook nu ben ik nog altijd op zoek naar die ene perfecte planner. Die ik regelmatig vind, maar die dan ook vaak na korte tijd alweer ingeruild wordt voor een ander exemplaar. Ach ja, ieder zo zijn hobby nietwaar, haha.

Om die cool ogende planningstools optimaal te benutten, heb ik mezelf in de loop der jaren een planningsmethodiek eigen gemaakt, die ervoor zorgt dat ik mijn tijd optimaal benut. En dat is belangrijk want zowel zakelijk als prive heb ik nogal wat ballen in de lucht te houden. Zo heb ik dit blog, maar ook een gezinsleven en een huishouden te runnen, een 13-jarige dochter die ik graag bij wil staan, een betaalde job van 32+ uren, een sociaal leven, en daarnaast wil ik ook nog tijd hebben om te sporten, creatief bezig te zijn, of soms gewoon lekker helemaal niets te doen.

Vandaag vertel ik jou mijn tips om tot een goede planning te komen, en het maximale uit je dag te halen. En dat kan ook zonder cool ogende planner 😉

Mijn Tips

 • Mijn planning voor de komende week maak ik in het weekend. En in die planning komen naast werkgerelateerde zaken, ook sportmomenten, prive afspraken, en me-time te staan. In mijn dagplanning staan tevens To-Do’s die ik die dag uit wil voeren. Uitstellen van de genoteerde zaken is alleen in echte noodgevallen een optie.
 • Natuurlijk is niet alles in een planning te vangen; er sijpelen gedurende de dag ook heel wat kleine taken tussendoor, die “even” moeten maar ondertussen heel wat tijd in beslag nemen. MIjn gouden tip is, dat ik dingen die ik binnen 1 minuut af kan handelen, direct afhandel. De rest laat ik liggen voor een ander moment.
 • Op de gekste momenten kan mij ineens wat te binnen schieten. Vaak als ik net in bed lig, of met andere zaken bezig ben, herinner ik me ineens iets wat ik moet doen. En daarom heb ik overal pennen/opschrijfblokjes liggen, zodat ik alles wat mij te binnen schiet, op kan schrijven. Die krabbels neem ik later over in mijn planner als To-Do item om te waarborgen dat ik dit item ook daadwerkelijk uitvoer. Maar het in beginsel neerkrabbelen, zorgt er al voor dat ik die gedachte kwijt ben, hetgeen direct voor rust zorgt.
 • Mijn planner heb ik niet altijd bij me, dus ik heb ook altijd pen en papier bij me als ik onderweg ben (bijvoorbeeld in mijn auto, of in mijn tas). Ook op die manier zorg ik ervoor dat ik niets vergeet.
 • Ook me-time plan ik in. Zo weet ik bijvoorbeeld op zondag al op welke dagen ik welke hardlooptraining ga doen, de week erop.
 • Een keer in de zoveel tijd gebruik ik gedurende een aantal weken kleurtjes per categorie om een overzicht te krijgen van waar ik mijn tijd nou precies aan besteed. Zo gebruik ik bijvoorbeeld groen bij elke huishoudelijke taak, roze voor me-time, rood voor sporten, geel voor sociale activiteiten, en paars voor werk. In een oogopslag kan ik dan zien waar ik het meeste van mijn tjid aan besteed heb (en of dit wel in balans is, en/of ik bij moet sturen).
 • Als ik iets op een bepaalde tijd moet doen, dan zet ik mijn wekker zo’n 10 minuutjes vantevoren. Dit zorgt voor rust, omdat ik niet telkens op de klok hoef te kijken of het al tijd is. En het geeft me ook nog even de tijd voor een sanitaire stop, of een hydratatiemomentje.
 • Elke taak die ik gedaan heb, streep ik af. Een heerlijk gevoel is dat !

Algemene tips

 • Om mijn prioriteiten helder te houden en niet te veel hooi op mijn vork te nemen, hanteer ik ook vaak de Moet Ik Dit Nu Doen-zin in mijn hoofd. Ik schreef er eerder al een artikel over : klik hier.
 • Om mijn focus te pakken en te behouden, gebruik ik ook vaak de Pomodoro techniek, klik hier voor meer informatie
 • Blijf flexibel. Zorg ervoor dat je niet rigide word. Soms kan de werkelijkheid je planning op papier helemaal inhalen. En hoewel het niet de bedoeling is, dat je te vaak van je planning afwijkt, is er soms helemaal niets mis mee om een dikke streep door je planning te zetten. Zo lang het geen gewoonte wordt, is het soms helemaal prima. Als je er maar voor zorgt, dat je de planning verschuift naar een moment en het dan wel uitvoert.

Doordat ik plan ervaar ik serieus meer rust in mijn leven. Het is een investering van max. 10 minuutjes, maar het is het zo waard. Ik vergeet minder, en een gestructureerd leven, mits niet-rigide, zorgt daadwerkelijk voor meer rust.

Ben jij ook een planner, of ben jij meer go-with-the-flow ? Ik lees het graag in de comments. Liefs, Vera

5 gedachten over “Planningstips van een semi-pro

 1. Fijne tips zeker een paar handige. Ik ben zeker een planner heb dat ook nodig door gebeurtenissen uit mijn jeugd. Ik maak ’s avonds een lijstje voor de volgende dag en daar probeer ik mij aan te houden en dat gaat meestal goed zonder onvoorziene omstandigheden. Pomodoro techniek ken ik en gebruik ik deze weken (met heel veel drukte en regeldingen door de ziekte van mijn moeder) erg vaak als ik dat niet doe ‘draaf ik door’ en ga urenlang door zonder pauze.
  Leuk woord: hydratatiemomentje! Fijne woensdag.

  Like

 2. Verfrissend dit..
  Ik ben meer een go with the flow Maar Ik moet je eerlijk bekennen dat mij dit nu in de billen bijt. Ik lijk nergens aan toe te komen maar tegelijk niks gedaan te krijgen! Hopeloos. Ligt dat aan de leeftijd ofzo?? Misschien moet ik ook maar op zoek naar een goede planner.. En er eens goed voor gaan zitten. Want dit hou ik niet lang meer vol gok ik hahahhahaa

  Geliked door 1 persoon

 3. Wauw wat een fijne tips! Ik ben ook een echte planner. Voorheen deed ik alles in mijn hoofd, tegenwoordig maak ik steeds vaker lijstjes omdat dat a) meer rust geeft en b) ik het niet altijd meer even goed kan onthouden 😉 En afstrepen van to do-tjes is idd zo fijn!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.