De Pomodoro techniek

Tips om efficiënt en effectief te werken zijn altijd welkom, en ik was dan ook erg nieuwsgierig toen een collegaatje mij tipte over een techniek waar ik nog niet eerder van gehoord had : de Pomodoro techniek. Inmiddels heb ik me hier nader in verdiept, en vandaag vertel ik je er iets meer over.

Samengevat

Bij de Pomodoro techniek wordt een timer gebruikt waarmee steeds periodes van 25 minuten (oftewel : een ‘Pomodoro‘) geconcentreerd werken aan een taak worden afgebakend. Deze 25 minuten worden vervolgens opgevolgd door drie minuten pauze, waarna weer een nieuwe periode van 25 minuten kan worden gestart. Na de vierde keer mag een langere pauze van zo’n 15 tot 30 minuten genomen worden.

Vanwaar de naam Pomodoro ?

De techniek heet de Pomodoro techniek omdat Francesco Cirillo, de bedenker, een kookwekker in de vorm van een tomaat als timer gebruikte.

De spelregels

  • Tijdens het werken aan een Pomodoro mag je je niet af laten leiden door andere dingen. Of dit nou een collega is, een e-mailtje, of het afdwalen van je gedachten, dat maakt niet uit. Als je afgeleid bent, moét je de timer weer op nul zetten en opnieuw beginnen. Het hele principe draait erom dat je 25 minuten onafgebroken werkt aan de taak die je jezelf gesteld hebt.
  • Als de timer gaat, en het tijd is om een pauze te nemen, dan moet je ook echt even afstand nemen van je taak. Wat je ook gaat doen, je taak laat je met rust.

Mijn ervaring

Bovengenoemde klinkt heel simpel, maar in de praktijk bleek het voor mij nog niet zo eenvoudig te zijn. Best confronterend. Ik merkte in het begin dat ik in die 25 minuten Pomodoro toch regelmatig afgeleid werd, en de staat van “flow” niet zo eenvoudig bereikte. Waar ik dacht wel gefocust te kunnen werken, bleek dat in werkelijkheid behoorlijk tegen te vallen. Mijn gedachten vlogen regelmatig heen en weer, en ook bij de eerste de beste *pling* die mijn iPhone maakte, greep ik direct naar dat apparaat.

Toch merkte ik dat door de timer te zetten, ik “strenger” voor mezelf werd, en langzaamaan kreeg ik de Pomodoro techniek steeds beter onder de knie. Waar in het begin de 25 minuten lang leken te duren, vlogen ze steeds vaker steeds sneller voorbij.

En nu, na een periode de Pomodoro techniek toegepast te hebben, merk ik een blijvende verandering aan mezelf. Ik vertoon bij saaie taken minder uitstelgedrag, laat me minder makkelijk afleiden, en focus me meer op mijn taak.

Kleine kanttekening

Voor mij persoonlijk is deze techniek alleen geschikt voor klusjes in de privé sfeer. Op kantoor is het namelijk voor mij onmogelijk om een timer te zetten en ongestoord te werken; daar is mijn baan niet naar. Ik heb collega’s die naar mijn bureau toekomen met vragen of opdrachten, ik krijg telefoontjes tussendoor, en volgens Cirillo zou je iedere persoon weg moeten sturen met de mededeling ‘Ik zit midden in een Pomodoro, ik kom er later op terug’. Het zou mijn dienstbaarheid niet bepaald ten goede komen om rigide vast te houden aan mijn Pomodoro …

Conclusie

Ik ben blij deze nieuwe techniek ontdekt te hebben, en menig rotklusje thuis heb ik al aangepakt als zijnde een Pomodoro. Nogmaals dank Natas voor het sharen, zo inspireren we elkaar 😉

Kende jij deze techniek al ? En heb jij nog andere tips om efficient en effectief te werken ? Ik lees ze graag in de comments. -x-

4 gedachten over “De Pomodoro techniek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.