De Vraag der Vragen : ” Moet Ik Dit Nu Doen ?”

Het is De Vraag die mij enorm helpt om te prioriteren, delegeren, plannen en te elimineren. Zowel zakelijk als prive ! Sinds ik mezelf deze vraag stel merk ik dat ik effectiever werk, en me minder gestresst voel. Het doet me namelijk veel bewuster omgaan met mijn tijd, energie en aandacht.

Moet Ik Dit Nu Doen ?

Deze vraag heeft alle belangrijke elementen in zich die bepalend zijn bij het prioriteren van zaken. Je kunt de vraag op 5 verschillende manieren lezen, al naar gelang op welk woord je de klemtoon legt. Door elke keer het accent van de vraag op één van de woorden in de zin te leggen, stel je jezelf steeds een andere soort vraag. Beantwoord je een vraag met nee, dan hoef je de overige vragen niet meer te beantwoorden en kun je het verzoek, de taak of actie naast je neerleggen of aan een ander overlaten.

 1. Moet ik dit nu doen ?
  Is het een need-to-do of een nice-to-do ? Vind ik dat ik dat moet doen, wil ik dat ook, en/of is het meer uit een soort macht der gewoonte dat dit bij mij ligt ?
 2. Moet ik dit nu doen ?
  Ben ik echt de beste persoon om dit te doen of kan ik het beter aan iemand anders overlaten ?
 3. Moet ik dit nu doen ?
  Is dit hetgeen wat er moet gebeuren ? Of is er een beter alternatief ?
 4. Moet ik dit nu doen ?
  Veel zaken lijken dringender dan ze in werkelijkheid zijn. Is het daadwerkelijk zo urgent ? Of kan het misschien op een later moment ook ?
 5. Moet ik dit nu doen ?
  Niet altijd ligt de oplossing in een actie. Soms is er simpelweg geen actie vereist, en kan geen actie ondernemen een hele slimme zet zijn. Veel problemen lossen zich namelijk vanzelf of.

Samengevat

Als er een beroep op mij gedaan wordt dan is mijn afweging als volgt :
Moet er eigenlijk wel iets gedaan worden of kan ik het ook gewoon laten ? En moet het wel echt, is het voor mij belangrijk genoeg om te doen ? En ben ik echt degene die het moet doen of kan ik het delegeren ? Moet ik dit doen of kan ik beter iets anders doen ? En moet ik het nu doen of kan het ook volgende week ?

De vraag “Moet Ik Dat Nu Doen” is niet alleen handig om prioriteiten te stellen, maar ook handig voor die momenten waarop je eigenlijk naast de kar zou moeten staan en de actie bij een ander zou moeten laten.

Kende jij deze vraag al ? Liefs, Vera

Een gedachte over “De Vraag der Vragen : ” Moet Ik Dit Nu Doen ?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.