Een Urban Trail, ik vind het een geweldige manier om een stad beter te leren kennen. Afgelopen zondag deed ik mee aan de Antwerp Urban Trail en ik heb weer heel wat leuke plekjes ontdekt. Ben je benieuwd wat een Urban Trail precies inhoudt, en welke toffe plekken ik al hardlopend bezocht heb ? Lees dan snel verder.
Allereerst, wat is een Urban Trail
Een Urban Trail is een hardloopevenement waarbij het niet draait om het wedstrijdelement, maar om de sportieve uitdaging in de vorm van een ontdekkingstocht. Je loopt op plekken waar je normaal gesproken niet zou lopen; letterlijk dwars door bijvoorbeeld cafés, musea, binnentuinen of winkels. Tijdens een Urban Trail leer je een stad op een sportieve manier (beter) kennen.
Inschrijving
In december 2017 deed ik voor de eerste keer mee aan een Urban Trail; die van Eindhoven. Ik bewaar ontzettend leuke herinneringen aan die dag; het sneeuwde flink, en het was sportief gezien een heuse uitdaging. Het trappen lopen, regelmatig stilstaan, niet je eigen pace aan kunnen houden, verschillende ondergronden – dat zijn echt andere elementen dan die normaal gesproken tijdens een run gelden. Eindhoven heeft me toen als stad ook echt verrast; ik heb heel wat leuke restaurantjes en hotspots ontdekt. Omdat ik wel houd van een sportieve uitdaging, en altijd wel in ben voor wat (culturele) hotspots ben ik eens gaan kijken welke Urban Trails er nog meer georganiseerd zouden worden, en toen ik zag dat Antwerpen mee zou doen, schreef ik me direct in via de site die verantwoordelijk is voor de Belgische Urban Trail Series. Je kon kiezen tussen 2 parcoursen (7 of 12 km) en ik besloot voor de langste afstand te gaan.
Aankomst in AntwerpenDe weersvoorspelling beloofde volop regen, en toen ik van huis vertrok, miezerde het nog flink. Ik besloot met de auto naar Antwerpen te gaan, en hoewel het erg druk was met auto’s slaagde ik erin een (gratis !) parkeerplaatsje te vinden, op zo’n 500 m. van de locatie. Een prima warming-up dus. Op de evenementensite was alles prima geregeld; de locatie waar je bijvoorbeeld je startnummer/ t-shirt kon halen, of waar je je tas kon laten bewaken waren duidelijk aangegeven. Er waren ook voldoende toiletten voorzien. Goed geregeld dus allemaal !
Start Om ervoor te zorgen dat alle lopers in alle comfort door de straatjes, op trappen en door de gebouwen heen kunnen lopen vertrekken de deelnemers altijd in waves. Mijn wave zou om 09:40 uur vertrekken, en omdat mijn voorbereidingen wat te lang hadden geduurd vertrok ik als een van de laatsten (vlak voordat het vak gesloten werd !). Lopers en wandelaars vertrokken overigens tegelijkertijd, en gelukkig was het inmiddels gestopt met regenen.
ParcoursIn totaal liepen we door 21 locaties; en alle locaties waren een belevenis, al kende ik sommige al. De locaties die het meest tot mijn verbeelding hebben gesproken zijn : de balzaal Belle Epoque van Hotel Hilton met de geweldige kroonluchter en de UGC Cinema’s. Ook vond ik het erg leuk om eens een kijkje te nemen in de Academie voor Schone Kunsten. Maar niet alleen op de locaties was ik verrast; ook tijdens de run zag ik erg mooie en leuke plekjes; Antwerpen heeft ontzettend veel gezichten.
Finish
Zoals gezegd heeft de Urban Trail geen wedstrijdelement, dus het gaat hier niet om de prestatie van een snelle tijd. Ik heb zelf alle tijd genomen om de locaties goed te bekijken, en heb uiteindelijk zo’n 2 uur gedaan over de afstand van 12 km. Een behoorlijke tijd dus, en ik was dan ook best blij toen ik eenmaal gefinisht was en kon genieten van het door Delhaize aangeboden ontbijtje (inclusief koffie !). Ik heb nog wat tijd doorgebracht op Park Spoor Noord, en ben daarna moe maar voldaan naar huis gegaan.
Overzicht kosten
* Inschrijfkosten : € 25,00. Dit bedrag is inclusief event T-shirt en ontbijt
* Wordt er een goed doel gesteund : ja, Plan International België
* Parkeerkosten : niet van toepassing
* Garderobekosten : € 0,00 – gratis en bewaakt
Belangrijk om te wetenAls je zin hebt om het prachtige erfgoed van een stad op een sportieve manier te ontdekken, dan is een Urban Trail zeker ook wat voor jou. Houd er wel rekening mee dat een Urban Trail anders is dan een normale run; het is qua belasting best pittig. Zo kun je niet in je eigen pace rennen, heb je last van temperatuurschommelingen doordat je in en uit gebouwen rent, en moet je regelmatig trappen lopen. Onderschat die aspecten niet, en neem desnoods liever een kortere route om jezelf niet te overbelasten. De verzorging tijdens de run is verder prima; en omdat je regelmatig in openbare gebouwen verblijft, is er altijd ruimte om een sanitaire stop te maken of even wat water te drinken. Ikzelf kan haast niet wachten op mijn volgende ontdekkingstocht !
Heb jij wel eens meegedaan aan een Urban Trail ?
Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress, Bloglovin of Instagram
Oh wauw, dat klinkt wel echt gaaf! 🙂
Ik zit nog altijd in een trainingsschema dus dit moet ik nog even vooruit schuiven 🙂
Maar het klinkt wel als iets wat ik nog eens wil ga doen!
LikeLike
Ik had hier echt nog nooit van gehoord, wat ontzettend leuk zeg.
LikeLike