Resultaten 30 dagen plank challenge

Een strakkere buik, daar ging het me om. En al googelend kwam ik telkens weer uit op “planken”. Keer op keer las ik goede berichten erover; over dat 2 minuten planken gelijk zou staan aan wel 200 crunches ofzoiets. En aangezien ik op alle fronten een aanhanger ben van het “minimale inspanning-maximale resultaat”-principe, besloot ik me nader te verdiepen in deze oefening. Ik vond een schema met de veelbelovende titel “strakke buik met de 30 day plank challenge”, en besloot de uitdaging aan te gaan.

De plank is een oefening om de buikspieren en de rug te verstevigen en te stabiliseren en voer je als volgt uit :

 • steun met je voorarmen op de grond en je handen plat op de grond;
 • houd je rug recht en je tenen op de vloer zodat je in een rechte lijn komt te liggen;
 • probeer de uitgangshouding vast te houden zonder daarbij te bewegen.

Als je de plank goed uitvoert gebruik je de spieren van je schouders, je volledige buik en de spieren aan de voorkant van je benen.

Klinkt simpel toch ?! Vol goede moed begon ik dan ook aan dag 1. Maar dat viel nog niet mee, 20 seconden planken. Die 5 minuten zouden wat worden….

Maar ik hield vol, en bij dag 30 hield ik het inderdaad 5 volle minuten vol. En ?? Heb ik resultaten geboekt ? Jazeker ! Lees hieronder welke (helaas heb ik geen voor- en nafoto’s gemaakt, maar je mag me op mijn woord geloven) :

 • Ik ben daadwerkelijk strakker in mijn vel gaan zitten. Met name rondom mijn buik, heupen, billen, en bovenbenen. De probleemzones dus. Tevens zijn mijn bovenarmen wat strakker. Het gaat niet om miraculeuze centimes, en ik heb geen six-pack gekregen, maar ik ben toch echt wat strakker geworden, en al mijn kleding zit echt losser.
 • Ik merk dat ik een andere houding heb gekregen. Ik sta wat rechter, en meer gegrond. Het valt me op dat ik ook hierdoor een slanker voorkomen heb.
 • Een resultaat wat ik echt nooit verwacht had, is dat ik minder last heb van vastzittende schouders en nek. Ik heb namelijk al heel wat jaren geleden een auto-ongeluk gekregen en sindsdien heb ik chronisch last van schouders en nek. De grote spier die in dat gebied loopt, is chronisch overbelast en aangespannen. Het viel mij vrij snel (na een dag of 8) al op dat ik minder last had van schouder- en nekpijn. Eerst deed ik het af als toeval, ik wilde dit niet geloven, maar nu,  30 dagen planken verder, kan ik echt zeggen dat ik minder last heb van nek- en schouderpijn.

Het is een pittige challenge, maar naast het strakker worden is het ook voor het zelfvertrouwen en het doorzettingsvermogen een enorme boost om het vol te houden.Als tip kan ik je meegeven :  let op je ademhaling. Dan houd je het makkelijker vol. Tel desnoods je ademhaling, dat leidt je af en des te eerder is de tijd voorbij. Eerst was 20 seconden al een enorme uitdaging, na een tijdje hoorde ik mezelf denken “nog maar 1,5 minuut”. Echt, dat moment komt !

Mijn doel om een strakkere buik te hebben, is dus zeker behaald. Bijkomend voordeel is, dat de plank challenge meer positieve effecten op me gehad heeft. Ik ga dan ook zeker door met planken, en kan iedereen die snel wat strakker in z’n vel wil zitten, deze challenge van harte aanraden.

Zou de 30-dagen plank challenge ook iets voor jou zijn ? Of ben jij al bikini-klaar ? Laat het me weten in de comments !

5 gedachten over “Resultaten 30 dagen plank challenge

 1. Oh, dat is wel een goeie tip, van dat been strekken. Ik denk dat ik die eraan toe ga voegen. Dan wordt het nog een stukje pittiger, maar ook wel uitdagender en afwisselender. 5 minuten planken is best saai.

  Like

  1. Oh echt ? Klinkt pijnlijk ! Toch vind ik 60 seconden ook al een goede verdienste hoor. En als je zijwaarts plankt, heb je dan ook last ? Anders zou je kunnen combineren om die minuten uit te bouwen. Of ben ik nu wel heel enthousiast ? Haha

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.