1 jaar gestopt met roken, wat heeft het me opgeleverd ?

Op 29 maart 2015, ’s avonds rond een uur of 22:00 stak ik mijn laatste sigaret op. Gisteravond, een jaar geleden. Volgens de statistieken heb ik tot nu toe 6.942 sigaretten niet gerookt, en heb ik € 2.265,38 bespaard. Schrikbarende aantallen.

Ik ben niet gestopt met roken omdat ik gezondheidsproblemen had, het niet meer lekker vond, of me het financieel niet meer kon veroorloven. Ik was simpelweg het verslaafde aspect zat. Nu, zoveel tijd later kan ik je vertellen dat ik achteraf gezien best wel wat klachten had, en dat het stoppen met roken me in de afgelopen tijd best wel behoorlijk wat opgeleverd heeft. Meer dan dat ik me eigenlijk van te voren in had kunnen denken. Ben je benieuwd wat ? Lees dan verder en bekijk mijn lijst met 38 redenen waarom stoppen met roken achteraf gezien nog niet zo’n gekke beslissing is geweest :

 1. Ik ben veel relaxter geworden.
 2. Ik houd meer tijd over.
 3. Geen hartkloppingen in bed meer.
 4. Er hangt niet meer zo’n vreselijke geur om me heen (nooit geweten dat ik als roker zo geroken heb, totdat ik stopte met roken en erachter kwam dat rokers stinken !)
 5. Mijn (gezichts-)huid is echt mooier geworden.
 6. Geen gestress meer bij het idee dat ik niet genoeg sigaretten meer heb.
 7. Ik maak me veel minder zorgen om ziektes.
 8. Ik ben vrij om te gaan en staan waar ik wil. Ik hoef geen rekening meer te houden of ik er wel mag roken of niet.
 9. Als ik ’s ochtends op sta heb ik niet eerst een hoestbui.
 10. Ik geniet overal veel meer van. Vroeger moest ik roken, en dat beheerste mijn hele leven, achteraf gezien.
 11. Lekker natafelen, zonder haastig naar een toetje toe te werken omdat ik moet roken.
 12. Niet meer naar buiten hoeven om in de stromende regen of kou te gaan staan roken.
 13. Ik sta ’s ochtends veel fitter en uitgeruster op.
 14. Een frissere smaak in mijn mond als ik ’s ochtends wakker word.
 15. Ik ben een goed voorbeeld voor mijn gezin en omgeving.
 16. Ik heb meer respect voor mezelf.
 17. Roken leidt alleen maar tot de volgende sigaret, en de volgende, en de volgende, en de volgende, en de volgende, en de volgende, en de …….. 1 sigaret bestaat niet !
 18. Ik hoef niet steeds meer te zeggen “eerst een sigaretje, en dan… “
 19. Geen gele vingers meer.
 20. Geen bezorgde blikken meer als ik hoest.
 21. Minder verkouden, minder mijn neus hoeven snuiten.
 22. Ik geneer me niet meer als ik hoest.
 23. Achteraf gezien ging ik steeds minder bewegen en meer roken.
 24. Geen haperende, schorre stem meer.
 25. Ik heb minder last van koude handen en voeten doordat mijn bloedsomloop verbeterd is.
 26. Ik werd zooooooooooooooo moe van het roken.
 27. Ik heb echt veel minder hoofdpijn.
 28. Ik voel meer, heb echt het gevoel uit de (rook-)mist te zijn gestapt en weer te leven.
 29. Geen stiekem gedoe meer. Geen stiekeme sigaretjes, geen gejok over het exacte aantal sigaretten dat ik wegpaf.
 30. Ik sus me niet meer elke avond in slaap door te denken “morgen stop ik echt”, om de volgende ochtend direct weer een sigaret op te steken.
 31. Kunnen lachen zonder in een enorme hoestbui te eindigen.
 32. Ik schrik niet meer benauwd wakker.
 33. Geen kriebelhoest meer.
 34. Ik slaap heerlijk en sta uitgerust op.
 35. Ik kan nu heerlijk dansen, springen, zingen, sporten zonder naar adem te moeten happen. Mijn conditie is echt verbeterd.
 36. Ik ben wel een ex-roker maar geen anti-roker geworden. Blij mee !
 37. Rust ! Geen smoezen meer, geen onderhandelingen. Ik rook niet meer. Punt. Dat geeft behoorlijk wat rust.
 38. Ik voel me geen paria meer.

Ik denk dat ik, als ik mijn best doe, echt nog wel wat voordelen van niet-roken kan verzinnen. Nadelen van niet-roken heb ik tot nu toe nog niet kunnen vinden. Hoewel ik heus af en toe een sigaret nog mis, en er nog geen dag voorbij is gegaan dat ik niet aan een sigaret gedacht heb, ben ik nog steeds blij dat ik deze stap genomen heb en dat ik het volhoud. De aller-aller-belangrijkste les die ik geleerd heb, en die ik iedereen mee wil geven is : begin er simpelweg niet aan. Dan bespaar je je ook de hel waar je doorheen moet als je stopt. Want het moet gezegd : stoppen met roken is echt niet makkelijk. Maar bedenk tegelijkertijd, als ík het kan, dan kan jij het ook. Echt waar !

Bovenstaande geschreven heb ik geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Ik ben geen deskundige, en ik vind dat iedereen lekker moet doen en laten waar hij/zij blij van wordt. En als jij geniet van een sigaret, dan moet je gewoon lekker blijven roken. Maar mocht je overwegen te stoppen, wellicht dat bovenstaande je een beetje hoop en motivatie geeft.

 

 

10 gedachten over “1 jaar gestopt met roken, wat heeft het me opgeleverd ?

 1. Wow. Nu wil ik ook echt stoppen met roken! Ik voel me altijd zo ontzettend moe, heb geen vitamintekorten (meer), waarschijnlijk komt het gewoon door het roken. Plus het geld. Plus een betere gezichtshuid. Ja, je hebt me wel overtuigd. Maar hoe doe je dat, stoppen? Ik ben, hoe stom het ook klinkt, best wel bang om aan te komen. Je mag me trouwens ook een mailtje sturen als je daar de tijd voor hebt.

  Like

  1. Ja, dat snap ik wel ja, dat je bang bent om gewicht aan te komen. Dat was ik ook. En hoewel iedereen altijd zegt dat stoppen met roken beter is dan een paar kilo extra lichaamsgewicht, heeft me dat heel erg lang tegen gehouden om te stoppen met roken. Ik zat er echt niet op te wachten om dikker te worden. Toen ik dan 29-03 vorig jaar maar weer eens een stoppoging deed (ik heb er uiteindelijk zo’n 2 jaar over gedaan om tot deze definitieve stop te komen) heb ik de eerste maand alles gegeten wat ik wilde, en heb ik me puur gefocust op het niet-roken. Ik kwam direct 4 kilo aan ! Na die maand ben ik bewuster op mijn eten gaan letten (en ook niet gaan snoepen als ik eigenlijk wilde roken) en ik ben meer gaan sporten. Inmiddels weeg ik 8 kilo minder dan toen ik rookte. Maar dat komt puur omdat ik een veel gezondere lifestyle heb aangenomen.
   Ik snap je dus maar al te goed. Ik hoop dat als jij stopt, dat je dan ook de discipline hebt om het snaaien in toom te houden. Ga ook wat extra bewegen zodat je je langzamere stofwisseling (want dat gaat sowieso gebeuren) een beetje compenseert, zodat je niet extra aankomt. Of als dat wel gebeurt, dat het maar minimaal en tijdelijk is ! Ik wens je veel succes en als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag !

   Like

 2. Super seg. Wat spaar je veel geld als je stopt met roken. Ik rook zelf niet en eigenlijk nooit gedaan.
  Ik denk niet dat het gemakkelijk is om te stoppen. Hoe heb je het aangepakt?

  Like

  1. Hey Sanne, hoe ik het aangepakt heb ? Gewoon de volgende niet meer aangestoken, en in het begin heb ik elke dag tegen mezelf gezegd: “vandaag rook ik niet, en morgen zie ik wel weer”. Klinkt heel makkelijk, maar dat was het in het begin zeker niet. Wees maar blij dat je er nooit aan begonnen bent !

   Like

 3. Wat een ontzettend herkenbaar stukje! Ik ben nu 2 jaar gestopt en er echt helemaal vanaf. Heerlijk is het! Soms droom ik ineens dat ik een sigaret opsteek. Schrik dan écht wakker, want die eerste periode van stoppen vond ik echt zwaar en alleen dát is al een reden om nooit meer te beginnen 😄 Maar nu….? Zalig is het. Top geschreven!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.