18 maanden gestopt met roken, wat heeft het me opgeleverd ?

Op 29 maart 2015, ’s avonds rond een uur of 22:00 stak ik mijn laatste sigaret op. Vandeweek, ANDERHALF JAAR (!) geleden. Volgens de statistieken heb ik tot nu toe 10.495 sigaretten niet gerookt, en heb ik € 3.424,98 bespaard. Schrikbarende getallen.

Achteraf gezien is stoppen met roken nog niet zo’n gekke beslissing geweest

Ik ben destijds niet gestopt met roken omdat ik gezondheidsproblemen had, het niet meer lekker vond, of me het financieel niet meer kon veroorloven. Ik was simpelweg het verslaafde aspect zat. Toen ik 1 jaar gestopt was heb ik ook een blogpost geschreven. Daarin vertelde ik dat ik achteraf gezien best wel wat klachten had, en dat het stoppen met roken me in dat afgelopen jaar wel behoorlijk wat opgeleverd had. Meer dan dat ik me eigenlijk van te voren in had kunnen denken. Ben je benieuwd naar deze post ? Klik dan hier en bekijk mijn lijst met 38 redenen waarom stoppen met roken achteraf gezien nog niet zo’n gekke beslissing is geweest.

Trekmomentjes

Nu, weer een half jaar later heb ik nog steeds geen nadelen van niet-roken kunnen vinden, en sta ik nog volledig achter die blogpost. Wat wel veranderd is, is dat ik, toen ik 1 jaar gestopt was, nog dagelijks aan een sigaret dacht. Dat is niet meer zo, maar als ik heel eerlijk ben had ik zelf wel verwacht dat ik er inmiddels niet meer zoveel aandacht aan zou besteden. Ik heb namelijk in periodes nog last van trekmomentjes, zo heb ik weken nergens last van, en dan ineens, 4 dagen achter elkaar trekmomentjes. Ik schenk er maar weinig aandacht aan; ik laat die momentjes maar even rustig over me heen komen, want meer kan ik toch niet doen. Het geeft echter wel aan wat een vreselijke verslaving dat roken toch is.

Een ander verschil is, dat ik inmiddels een ander antwoord geef als iemand mij een sigaret aanbiedt. Het eerste jaar zei ik nog “ik ben gestopt met roken”,  maar inmiddels is dat veranderd in “ik rook niet”.

De aller-aller-allerbelangrijkste les

Ik ben nog steeds blij dat ik de stap om te stoppen met roken genomen heb en ik ben trots op mezelf dat ik het volhoud. Door niet meer te roken heb ik veel teruggekregen en daar ben ik heel blij mee. De aller-aller-belangrijkste les die ik geleerd heb, en die ik iedereen mee wil geven is : begin er simpelweg niet aan. Dan bespaar je je ook de hel waar je doorheen moet als je stopt. Want het moet gezegd : stoppen met roken is echt niet makkelijk. Maar bedenk tegelijkertijd, als ík het kan, dan kan jij het ook. Echt waar !

Bovenstaande geschreven heb ik geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Ik ben geen deskundige, en ik vind dat iedereen moet doen en laten waar hij/zij blij van wordt. En als jij geniet van een sigaret, dan moet je gewoon lekker blijven roken. Maar mocht je overwegen te stoppen, wellicht dat bovenstaande je een beetje hoop en motivatie geeft.

2 gedachten over “18 maanden gestopt met roken, wat heeft het me opgeleverd ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.