Waar hardlopen goed voor is

Ik moet me regelmatig naar buiten slepen, en de eerste stap zetten om me om te gaan kleden is vaak heel moeilijk, met name na een lange werkdag. Maar als ik dan eenmaal buiten ben, dan vind ik het direct heerlijk. De frisse lucht, het windje, de vogeltjes die ik hoor; ik kom direct tot rust en krijg spontaan energie. Ook tijdens en na afloop van zo’n rondje rennen barst ik van de energie en inspiratie en begrijp ik niet meer waarom ik nou zo moeilijk deed. Daarom voor mijzelf dit rijtje met 38 redenen waar hardlopen goed voor is, en waarom ik het graag doe. Om eens te lezen als ik weer het gevoel heb dat ik ‘moet’ gaan trainen, en mezelf met moeite naar buiten sleep. En wie weet heb jij er ook wat aan !

♥ het werkt ontspannend. Als ik boos ben loop ik de beste tijden en zorgen/irritaties zie ik tijdens het rennen ineens in het juiste perspectief.
♥ ik heb een ultiem moment voor mezelf.
♥ ik kom tot rust door hardlopen; ontspanning door inspanning gaat bij mij echt op.
♥ ik kom altijd blijer en energieker en ontspannender thuis dan dat ik de deur ben uitgegaan.
♥ Ik houd van buiten zijn, maar niet zonder een doel. Rennen maakt dat ik kan genieten van de buitenlucht, het windje, de vrije natuur. Zelfs regen en kou en sneeuw trotseer ik voor een run.
♥ rennen geeft mij een gevoel van trots en voldoening.
♥ ik kan naar mijn favoriete muziek luisteren.
♥ ik kan meer eten dan wanneer ik niet zou hardlopen.
♥ ik win er medailles mee (zolang ik maar binnen de gestelde maximum tijd gefinisht ben).
♥ ik word er gelukkig van (na ca. 30 minuten maakt je lichaam een stofje aan dat ook wel het “gelukshormoon” wordt genoemd).
♥ ik kan het doen wanneer ik wil.
♥ ik kan het net zo lang doen als ik wil.
♥ ik kan het doen waar ik wil. Zo liep ik dit jaar al in Oostenrijk en Rome.
♥ ik krijg vaak hele leuke ideeën en inzichten tijdens het rennen. Bij thuiskomst heb ik ze vaak al uitgedacht en uitgewerkt, en kan ik ze zo uitvoeren.
♥ ik ontdek regelmatig mooie nieuwe plekken, of handige routes.
♥ ik hoef met niets of niemand rekening te houden.
♥ ik heb een excuus om mooie (sport)kleding te kopen.
♥ ik krijg er een gezonde gloed op mijn gezicht van.
♥ vermoeidheid verdwijnt door hard te lopen.
♥ na 30 minuten kom ik in een bepaalde cadans terecht en gaat het lopen vanzelf.
♥ het gevoel van vrijheid tijdens een run is geweldig.
♥ het is een goed middel tegen hoofdpijn; spanningshoofdpijn heb ik er al regelmatig uitgerend.
♥ door mijn basisconditie kan ik zonder buiten adem te raken met gemak een sprintje trekken om de trein te halen, of een paar trappen lopen.
♥ ik kan mijn hoofd ermee leeg maken.
♥ soms voelt het net alsof ik zweef en heb ik het gevoel dat alles “klopt”, en alles goed komt.
♥ wedstrijden zijn een leuke manier om je progressie te meten.
♥ de sfeer tijdens wedstrijden is supergezellig; hardlopers zijn leuke sociale mensen.
♥ ik slaap heerlijk na een avondrun.
♥ hardlopen heeft ervoor gezorgd dat ik blij en tevreden ben met mijn lichaam. Niet alleen omdat ik strakker in mijn vel zit door het hardlopen, maar ook omdat ik supertrots ben dat mijn lichaam dit maar zo doet.
♥ hardlopen heeft mij sterker, slanker en gelukkiger gemaakt !
♥ ik vind het fantastisch dat ik veel meer kan dan ik ooit had gedacht.
♥ mijn mentale weerbaarheid is een stuk groter geworden.
♥ doordat ik in weer en wind train, is mijn weerstand een stuk beter geworden. Ik ben veel minder verkouden/grieperig dan vroeger.
♥ hardlopen biedt mij ook uitdaging. Ik heb steeds nieuwe doelen;  ik wil verder, sneller, grenzen verleggen; progressie is verslavend. Ik houd daar van !
♥ ik kan het zo intensief maken als ik zelf wil.
♥ ik ben sterker geworden, zowel fysiek als mentaal.
♥ hardlopen heeft me meer zelfvertrouwen gegeven.
♥ ik heb een betere algehele conditie gekregen en ook andere activiteiten kan ik langer volhouden 😉

Waarom vind jij hardlopen lekker ? Of eh… hou je er juist helemaal niet van?

19 gedachten over “Waar hardlopen goed voor is

  1. Leuk te lezen dat je het overweegt te gaan proberen. Ik drukte ook altijd mijn snor bij de Coopertest op de middelbare school, en had ook nooit verwacht 38 positieve punten te kunnen verzinnen. Dus… gewoon proberen en wie weet heb jij eerdaags ook je eigen positieve punten !

   Geliked door 1 persoon

 1. Ik vind hardlopen altijd heel erg fijn. De laatste tijd moet ik mij er steeds meer toe zetten maar ik moet gewoon van mijzelf. Ik vind het fijn als het weer langer licht is, dan kan ik ook lekker in de de avond lopen.

  Like

 2. Ik was gek op hardlopen, helaas heb ik teveel blessures gekregen. Tegenwoordig zwem ik vaak, ook fijn! alleen is het jammer dat je daarvoor moet wachten tot het zwembad open is. Dat is zo fijn aan hardlopen, je kan dat altijd doen!

  Like

  1. Ja, zwemmen is ook erg fijn en volgens mij nog beter dan hardlopen wat blessures betreft. Dus wat dat betreft een goed alternatief. Inderdaad wel jammer dat je dan weer zo gebonden bent aan openingstijden/abonnement.

   Like

  1. Oh, dat lijkt me echt heerlijk als je kan zeggen dat je van sport houdt. Ik kan oprecht zeggen dat hardlopen mijn sport is, maar die bank vind ik ook nog steeds erg lekker liggen hoor. Ik moet mezelf blijven motiveren 🙂

   Like

 3. Ik moet bekennen dat ik hardlopen niet zo leuk vind. Ik ga liever wandelen en dan vooral 9 of meer dan 12km. Je tips komen ook een beetje overeen met het wandelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.