54321 … let it go !

Ik heb ‘m geleerd tijdens mijn vliegangst-training en sindsdien heb ik er, ook in andere situaties, heel erg veel aan gehad. En vandaag deel ik ‘m graag met jou, de 54321 oefening, die je af doet rekenen met die momenten waarop je je angstig of gestresst voelt.

Dit is wat je doet:

5) Gebruik je ogen en kijk naar 5 dingen. Kijk om je heen: is er iets in de ruimte waar je zit wat je mooi vindt? Een fraai detail, een mooi accent. De 5 dingen waar je naar kijkt hoeven niet per se objecten te zijn. Het kan ook gaan om kleuren, patronen, schaduwen of een uitdrukking op iemands gezicht. Er zijn zoveel dingen die je kunt opmerken met je ogen. Let maar op!

4) Gebruik nu jouw oren om naar 4 dingen te luisteren. Hoor je voetstappen in de verte? Muziek van iemand anders, dwars door zijn/haar koptelefoon? Het geluid van je eigen ademhaling… Onthoud dat niks goed of fout is. Je bent alleen aan het luisteren.

3) Tijd om te voelen, 3 dingen die je voelt met jouw lichaam. Dit kan alles zijn, van de temperatuur in de ruimte, de textuur van jouw kleding tot de vormen van het kopje dat je vast houdt. Je kunt ook je ogen sluiten om je helemaal te focussen op het gevoel.

2) Merk nu 2 dingen op die je ruikt met jouw neus. Meestal vallen geuren niet zo op, tenzij het gaat om een lekker maaltijd of een stinkende afvalzak. Maar als je het probeert ruik je subtiele geuren om je heen. Wellicht ruik je de warme kop koffie van iemand anders. De geur van recent gewassen kleding. Misschien ruik je verschillende geuren door elkaar heen.

1) De laatste: proef 1 ding dat je proeft met jouw tong. Verken de smaak terwijl je geniet van een maaltijd, kauwgom kauwt of een glas water drinkt.

Bovenstaande oefening is ideaal om stress of angst te lozen, maar ook om meer bewust in het leven te staan. Door op deze dingen te focussen, verkeer je in het hier-en-nu … in het moment waar het om draait.

Wat doe jij als je je gestresst voelt ? Ik lees het graag in de comments. Liefs, Vera

3 gedachten over “54321 … let it go !

  1. Als ik mij gestresst voel ga ik meestal iets huishoudelijks doen in de vorm van ordenen. Klinkt gek misschien maar ik haal dan een lade of kastje helemaal leeg maak het schoon en zet alles weer (op orde) terug. Meestal helpt dat wel en anders spray ik een beetje parfum op mijn pols en ‘snuffel’ daar af en toe aan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.