Deze podcasts luisterde ik de laatste tijd

Ik ben helemaal van de podcasts; ik vind het heerlijk om ze in de auto te luisteren en zo mijn reistijd optimaal te benutten; ik leg namelijk nogal wat kilometers af, over het algemeen. Ben je benieuwd welke podcasts ik de laatste tijd geluisterd heb ? Lees dan snel verder.

Dagboek van Eva

Droom weg bij het verhaal van Eva, die elke week een fictief dagboek bijhoudt voor VROUW. Eva is een vrouw die in het verleden niet de beste keuzes maakte als het op mannen aankwam. Na de laatste teleurstellende relatie en het moeten opgeven van haar kinderwens besluit ze dat het helemaal anders moet. Een vaste relatie, nee hoor, daar is ze klaar mee. En dus is Eva aan het daten geslagen.

Eva’s leventje staat mijlenver weg van het huidige mijne, maar toch heb ik genoten van alles wat zij meemaakte. Haar belevenissen waren soms wat vergezocht, soms hilarisch, soms jaloersmakend, soms herkenbaar, maar elke aflevering was vermakelijk. Spannend, sexy en met vlagen leuk erotisch.

De Dienst

De Dienst is een zesdelige podcastserie van en over de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Liesbeth Rasker kruipt in de huid van een nieuwe medewerker van de AIVD. Ze doorloopt in de podcast de basistraining die iedere inlichtingenofficier volgt. Liesbeth doet onderzoek naar een terroristische dreiging en ontmoet haar nieuwe collega’s. Iedere collega brengt haar een stap verder in het onderzoek. De AIVD ontwikkelde deze podcast om een goed beeld te geven van wat werken bij de dienst inhoudt. In de podcast kan iedereen meeluisteren met het werk van de AIVD. Elke maandag een nieuwe aflevering. Dit is een fictief verhaal. Alle overeenkomsten met bestaande mensen of organisaties berusten op toeval.

Ik vond het superleuk om een heel klein beetje inzicht te krijgen van de werkwijze van dit overheidsorgaan dat mij enorm intrigeert ! Hopelijk komt er snel een tweede seizoen.

Wat dreef Tristan

Op 9 april 2011 richtte Tristan van der Vlis een bloedbad aan in het winkelcentrum bij hem om de hoek in Alphen aan den Rijn. Destijds is er een hoop onderzocht, maar er zijn 10 jaar later nog zoveel vragen. AD-verslaggevers Carla en Marco gaan in gesprek met politie, justitie, ooggetuigen en ggz. Ook proberen ze de ouders voor hun microfoon te krijgen die nog steeds om de hoek van de Ridderhof wonen. Zo proberen ze het drama te ontrafelen en te begrijpen wat er is ging in het hoofd van Tristan.

Muisstil was ik, toen ik deze podcasts luisterde. Wat een drama is dit (geweest), voor alle betrokkenen.

De Deventer Mediazaak

Hoe en waardoor wordt iemand slachtoffer van nepnieuws ?
De Deventer Mediazaak is een zesdelige podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan alleen de vermoorde weduwe. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek.
Podcastmaker Annegriet Wietsma borduurt daarmee voort op het boek De Deventer Moordzaak; het complot ontrafeld van journalist Bas Haan. In de podcast is een belangrijke rol weggelegd voor Michael de Jong, die door de media verdacht werd gemaakt en bestempeld als “de klusjesman”. HIj vertelt hoe de affaire zijn leven tot op de dag van vandaag bepaalt.

Het blijft een van de meest spraakmakende Nederlandse moorzaken, de moord op de weduwe Wittenberg.
Een uitgebreide podcast over het onderzoek en het proces was er al, en deze podcast over het mediacircus dat ontstaan is, is zeker even interessant. Want de invloed van de pers op de zoektocht naar de moordenaar is zeker evident.

Hans

Een podcastserie van NRC over dementie, liefde, vriendschap en loslaten.
Op 65-jarige leeftijd krijgt Hans Goebertus, een vrolijke verwarmingsmonteur uit Amsterdam, de diagnose alzheimer. In de 5-delige documentaireserie “Hans” duikt NRC vijf jaar lang in het leven dat hem langzaam ontglipt.

Een prachtige podcast over Hans, die Alzheimer krijgt, en die verhaalt over wat er dan allemaal gebeurt in zijn gezin, met zijn vrienden, en last but not least, hoe Hans zijn lot accepteert. Ik heb de podcast in één keer uitgeluisterd, met kippenvel en tranen in mijn ogen. Ik wens Hans al het goeds toe.

Luister jij wel eens naar podcasts ? En heb jij nog leuke aanraders voor mij ? Ik lees het graag in de comments ! Liefs, Vera

4 gedachten over “Deze podcasts luisterde ik de laatste tijd

  1. Ha Vera, ik heb de podcast ontdekt tijdens de saaie Corona wandelingen. Kan er nu niet meer zonder! In de sportschool, in de auto, soms gewoon als ik in de tuin werk… Ik vind het leuk als het grappig is, liefst meer dan één persoon aan het woord (wat interactie), hoeft niet perse ergens over te gaan, maar wel graag redelijk intelligente mensen aan het woord. Mijn favorieten zijn de podcasts van Maarten van Rossum en MarcMarie en Aaf vinden iets, maar ik luister ook graag naar Miss Podcast of Teun&Gijs, Peptalk en Vullings&Vand der Wulp. Ik ben benieuwd naar de tips van andere lezers!

    Like

  2. Heb recent geluisterd naar Buiten de muren, Under the influence met Jo Piazza, De laatste dans en Kassiewijle. De Deventer mediazaak en Wat dreef Tristan heb ik ook gehoord. Verder soms een Duitse of Franse podcast om deze talen een beetje bij te houden. Ook erg interassant (vond ik) De plantage van onze voorouders.
    Aaf en Marc-Marie vind ik soms vreselijk zeuren:-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.