Maak de bijen blij

Niet alleen geven zoemende bijtjes (mij) het ultieme zomergevoel, ook zijn ze onmisbaar voor de fruitteelt en het verbouwen van andere gewassen. Maar helaas sterven er te veel bijen, en is het voortbestaan van een groot aantal soorten inmiddels bedreigd. Bijensterfte komt door te weinig aanbod van bloemen, gebruik van bestrijdingsmiddelen, en ziektes en parasieten. Vandaag vertel ik wat je kunt doen om de bijen te helpen.

Zet bloemen in je tuin of op je balkon

Met de juiste bloemen en planten maak je je tuin aantrekkelijk voor bijen. Vooral wilde bijen hebben genoeg bloeiende planten nodig in de omgeving van hun nest, omdat ze niet ver vliegen. Bijen hebben van het vroege voorjaar tot de late herfst voldoende bloemen nodig. Plant of zaai dus bloemen die in verschillende maanden bloeien, zo creëer je voldoende aanbod.
Tip : kies je planten op een zonnige dag. De bijen tonen zelf wat ze lekker vinden.

Gebruik geen gifstoffen in en rond het huis

Veel zaden, bollen of planten zijn behandeld met bestrijdingsmiddelen, waardoor het gif vanzelf in de plant en bloemen terecht komt. Koop daarom het liefst biologische zaden, planten en bloembollen. En mocht je plagen willen bestrijden, gebruik dan geen spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen die midacloprid, thiacloprid, of acetamiprid bevatten. Deze stoffen zijn schadelijk voor de bij. Maak in plaats daarvan gebruik van milieuvriendelijke maatregelen.

Zorg dat bijen kunnen nestelen in je tuin

Je kunt bijen helpen door ze een goed plekje te geven om te nestelen. Wilde bijen en hommels maken nesten in de grond of in rommelhoekjes met vermolmde stronken en holle takjes. Zonnige, niet vol begroeide plekjes zijn favoriet voor bijen die in de grond nestelen. Laat in de winter ook wat uitgebloeide planten staan. Je kunt de bijen ook helpen met een nestkast, beter bekend als een bijenhotel.

Ja maar bijen geven zoveel overlast !

Bijen eten nectar en stuifmeel van bloemen. Ze laten mensen meestal met rust, tenzij ze zich erg bedreigd voelen. Wespen komen op alle zoetigheid af en zijn agressiever. Meestal zijn het de wespen die prikken, en overlast geven.

“Als de bij van het aardoppervlak verdwijnt, heeft de mens nog maar vier jaar te leven.”

Het is een vreselijke uitspraak van niemand minder dan Albert Einstein. Ik draag dus mijn steentje bij aan het behoud van de bij door wat minimale aanpassingen in mijn tuin. En ondertussen geniet ik volop van de zoemende bijtjes, en de heerlijke honing, want tja, dat is nog zo’n leuke bijkomstigheid van bijen !

Hoe bijvriendelijk is jouw tuin/balkon ? Liefs, Vera

2 gedachten over “Maak de bijen blij

  1. Een paar jaar geleden begon er spontaan munt te groeien aan de grasrand van ons terras… vlak naast onze tuintafel. Ieder jaar wordt de struik een beetje groter en aangezien we hem iedere keer in bloei laten komen (zoals al onze kruiden), wordt het bijenbuffet ook iedere keer een beetje groter. Niets zo leuk als “samen” te eten met de bijtjes. Hun gezoem zorgt samen met het gekwetter van de vogels voor de ideale achtergrondmuziek.
    Bedankt voor je leuke artikels! Groetjes Katia aka Bouncing Kate

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.