Mijn thuiswerkroutine

Het allerliefste vertrek ik ’s ochtends naar mijn werk, en keer ik ’s avonds weer naar huis. Zakelijk en privé houd ik graag gescheiden, en het liefst werk ik gewoon van kantoor. Lekker overzichtelijk. Maar nu thuiswerken de norm is, ontkom ook ik er niet meer aan, en zit ik 4 dagen in de week thuis te werken. Omdat ik dat best een opgave vond, en er enorm aan heb moeten wennen, deel ik vandaag de routine die ik ontwikkeld heb om het thuiswerken zo gestructureerd mogelijk te laten verlopen. En misschien heb jij er ook wat aan !

 1. Wekker op tijd
  Omdat ik geen reistijd heb, zet ik mijn wekker later dan op een kantoordag, maar wel altijd op een vast tijdstip. Ik sta direct op, doe mijn ochtendgymnastiek, was me, en zet mijn koffie. Daarna maak ik me op, en kleed ik me aan.
 2. Zakelijke outfit
  Ik mag dan wel thuis zijn, maar ik ben wel aan het werk. Ik zie er qua outfit en make-up dat ook niet wezenlijk anders uit dan wanneer ik naar kantoor zou zijn gegaan. Je zult mij er dus niet op betrappen dat ik er alleen aan de bovenkant netjes uit zie, of aan het werk ben in een huispak.
 3. Office hours
  Ik probeer als leidraad de kantooruren aan te houden, en zorg er dan ook voor dat ik uiterlijk 08:30 uur ingelogd ben. Meestal is dat ruim vroeger hoor.
 4. Koffiepauzes
  Rond 10:30 uur zet ik een lekker bakkie koffie voor mezelf, die ik vol aandacht op drink. En hier zet ik mijn wekker voor, want als ik dat niet doe, drink ik de hele dag niet, en zit ik echt continu achter mijn laptop.
 5. Lunch
  Ik worstel enorm met voldoende beweging, en daarom ga ik bewust naar buiten tussen de middag. Ik wandel dan een half uurtje; even de benen strekken en wat frisse lucht in ademen. En dat ik daarna mijn lunch achter de laptop eet vind ik niet zo’n probleem. Dat doe ik op kantoor vaak genoeg ook, alleen daar heb ik nog korte loopjes tussendoor wat ik over het algemeen thuis niet heb.
 6. Koffiepauze
  Rond een uur of 14:00 uur (uiteraard afhankelijk van vergaderingen) staat wederom mijn wekker om een lekker drankje voor mezelf te pakken. Meestal is dat koffie.
 7. Einde dag
  Ik streef ernaar de laptop om uiterlijk 17:30 uur uit te zetten. En aan het einde van de dag ruim ik mijn laptop op. De verleiding is groot om ‘m te laten staan op mijn werktafel, maar ik weet dat de verleiding dan ook groot is om ‘m ’s avonds nog eens aan te zetten. Door de laptop op te ruimen, sluit ik symbolisch gezien de werkdag af, en is mijn huis niet langer mijn kantoor maar mijn privé domein.

  Na mijn werkdag kleed ik me niet om. Dat doe ik ook niet als ik uit kantoor kom. Ik pak wel een lekker drankje, plof even op de bank neer, en daarna ga ik koken, en start mijn vrije avond.

Met bovenstaande indeling heb ik voor mezelf een structuur ingebouwd die werkt. Ik heb er geen zin in eigenlijk om mijn werkuren te veel te verschuiven door te veel privé dingen tijdens werktijd te doen. Natuurlijk is het voordeel van thuis werken dat je wat privé dingetjes tussendoor kunt doen, maar als ik bijvoorbeeld uitgebreid boodschappen zou doen, zou dat toch ten koste gaan van mijn concentratie en werkuren, waardoor ik ’s avonds langer door zou moeten gaan. En dat is iets wat ik niet wil. Want hoe leuk ik mijn werk ook vind, mijn avonden zijn voor mijn privé, net zo goed als dat ze dat zijn als ik “gewoon” op kantoor werk. En die scheiding van zakelijk en privé blijft me heilig.

Hoewel ik ook heus de voordelen zie van het thuiswerken, vind ik het niet heel prettig. Dus blijf ik hopen dat ik weer snel, al is het maar deels, weer naar kantoor kan.

Hoe ziet jouw thuiswerkroutine eruit ? Heb jij nog goede tips en tricks voor mij ? Ik lees ze heel graag. Liefs, Vera

3 gedachten over “Mijn thuiswerkroutine

 1. Voor mij is thuiswerken geen optie. Ik heb veel te veel papieren nodig die allemaal op kantoor staan. Ik zou dan heel veel mee naar huis moeten nemen om vervolgens de dag erna weer terug te brengen. Dat zet geen zoden aan de dijk. Ik heb een tijdje deels thuis gewerkt maar dat was vreselijk! Ik werkte ook veel langer door en lichamelijk (geen bureaustoel enzo, ik heb een gevoelige rug) was het ook zwaar. Dus chapeau voor jou dat je het zo strikt doet! 👍

  Like

 2. Ik heb ook een vrij strak regime 🙂 in het begin was het zoeken en maakte ik veel te lange dagen. Nu begin ik rond 7:45 en probeer ik echt om 16:30 de computer uit te gooien, dan ga ik naar boven om mijn work-out te doen, dan hoef ik daar niet later weer van de bank voor te komen, douchen en dan eten en nog wat tv kijken. Tussen de middag inderdaad een loopje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.