Ik schreef het hier al : een van de dingen die al jaaaren op mijn leuke-dingen-doen-lijstje staat, is het maken van jam. Niet dat ik nou zo dol ben op jam, maar het leek me gewoon eens leuk om te doen.

Vrij snel na publicatie van mijn doelen voor de maand juli zag ik potjes met te leuke dekseltjes bij de supermarket liggen; wat toevallig ?! Ik besloot ze meteen te kopen, samen met anderhalve kilo aardbeien, en bij thuiskomst dook ik gelijk de keuken in (een pakje Van Gilse geleisuiker had ik al in huis).
De voorbereiding


Een van de belangrijkste dingen is, dat je goed schoongemaakte potten gebruikt. Ikzelf heb de potten eerst een paar minuten in kokend water gedaan. Zo zijn ze direct gesteriliseerd, wat de houdbaarheid alleen maar ten goede komt. Nadat ik ze met een tang uit het water gehaald had, heb ik ze op een schone theedoek gezet. Afdrogen is dan niet nodig, ze zijn zo heet dat het vocht verdampt.
Zo maak je de jam

Op 1 kg. Van Gilse geleisuiker heb je 1 kg. gewassen en schoongemaakt fruit nodig; in mijn geval aardbeien. Nadat ik de aardbeien voorzichtig had gewassen en uit laten lekken, heb ik de kroontjes verwijderd en de aardbeien in stukjes gesneden. Omdat ik niet al te veel brokken aardbei wilde, heb ik de aardbeien iets fijner gemaakt met een staafmixer. Ik heb dit direct in de pan gedaan waar ik de jam in zou maken.

Nadat ik de aardbeien gepureerd had, voegde ik de geleisuiker toe en heb ik het mengsel op middelhoge stand al roerend verwarmd totdat het ging koken (en genoot ik ondertussen van de heerlijke geur die vrij kwam). Zelfs toen de aardbeisoep flink ging borrelen bleef ik roeren, en toen het gehele oppervlak van de massa borrelde en dit niet meer door roeren ongedaan kon worden, ging de kooktijd van 4 minuten in.
Let op: de massa zal flink schuimen en spetteren. Zorg er dus voor dat je pan hoog genoeg is, dat scheelt echt!

Nadat die 4 minuten koken heb ik het vuur uitgezet, en de massa eerst tot rust laten komen waarna ik de jam in de potten heb geschonken. Het is belangrijk de potten tot de rand te vullen, direct te sluiten, en ze daarna ongeveer 5 minuten op hun kop te zetten. Doordat je de potten op hun kop zet wordt de lucht uit de pot gedrukt, en hierdoor neemt de houdbaarheid toe.
Schrik niet dat de substantie zo waterig is; de jam wordt pas stevig tijdens het afkoelen.

De jam is na het maken ca. 1 jaar houdbaar, mits je ze op een droge en koele plek bewaart (plak voor de zekerheid een sticker met de bereidingsdatum op de onderkant). Na het openen bewaar je de pot het beste in de koelkast.

Qua werk en bereiding viel het zelf jam maken me reuze mee. Ik vond het zelfs erg leuk om te doen, en ik sluit ook niet uit dat ik het niet vaker zal gaan doen. Maar ja, eerst deze potten maar eens wegwerken, en daar zal best de nodige tijd overheen gaan. Want wat ik al schreef, een fan van jam was ik al niet, en dat zal ik ook niet worden denk ik. Want al is deze zelfgemaakte jam een stuk fruitiger dan de standaard Bonne Maman jam die ik normaal eet, het blijft mij toch te zoet als beleg. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.
Heb jij wel eens zelf jam gemaakt? En welke smaak jam eet jij het liefst ? Liefs, Vera
Nou.. Als je nog een potje over hebt dan wil ik hem ook wel proberen 😁
LikeLike
Is goed. DM me je adres maar (vera@forever38.com), ik stuur er met liefde een naar je op ! x
LikeLike
Done! Oeeee lekkerrrrr! 😁😁😁
LikeLike
Ja , ik maak geregeld jam en het lekkerst vind ik bramen jam. Ik heb de bramen dan ook in eigen tuin. Ik heb mijn ingrediënten lange tijd in Frankrijk gekocht, maar nu is mijn voorraad op! Ik kocht daar oa pectine en maakte het fruit in kleine stukjes want als je het kookt valt het vanzelf uit elkaar en ik vind een klein stukje fruit in mijn jam wel erg lekker. Ga zo door je kunt jam maken van diverse soorten fruit bij elkaar. Ook restjes fruit dat zacht is geworden kun je hiervoor gebruiken. Succes.
LikeLike
Dat zijn leuke tips voor de volgende keer, dankjewel ! En bramenjam, ik heb het nog nooit gegeten, maar lijkt me wel heel lekker. x
LikeLike