Mijn nieuwe bezigheid : legpuzzelen met Jan van Haasteren

De laatste weken ben ik aan dingen toegekomen, waar ik daarvoor “geen tijd had“. Zo heb ik onder andere samen met Little Miss C voor het eerst een puzzel van 1.000 stukjes opgelost (zoals aanbevolen op de de corona quarantaine bucket list). Samen puzzelstukjes uitzoeken, schuiven, neerleggen, genieten van het geluid van stukjes die aan elkaar passen, ik heb er heel leuke herinneringen aan ! En eigenlijk waren we er ook al vrij snel over uit, dat we deze activiteit vaker samen wilden gaan doen. Samen lekker legpuzzelen, hoe heerlijk retro !

De eerste puzzel die we gemaakt hebben was er een van Jan van Haasteren (Sinterklaas intocht). Deze hadden we ooit gekregen voor Sinterklaas, maar waar we voorheen na een dag enthousiast de rand uitzoeken de puzzel onaangetast weken op de achtertafel lieten liggen, hebben we nu de puzzel daadwerkelijk opgelost. Super trots waren we op onszelf, en eerlijk is eerlijk het was een hele leuke bezigheid.

Daarna zijn we begonnen aan een puzzel van de skyline van New York City van 2.000 stukjes, maar dat was een hele bevalling. Nee, dan was die van Jan van Haasteren toch leuker. Die was namelijk in een paar uurtjes opgelost; wel zo fijn. En daarom ben ik naar de winkel gegaan en kwam ik erachter dat de puzzels van Jan van Haasteren een waar begrip zijn.

Wie is Jan van Haasteren

Jan van Haasteren (*1936) is van oorsprong een striptekenaar en samen met zijn Studio levert hij 9 puzzels per jaar af. De fans van deze puzzels zijn zó nieuwsgierig, dat er 6 weken voordat de puzzel uitgegeven wordt een voorpublicatie van de puzzel gedaan wordt. Jumbo is de uitgever van deze puzzels, en 1 op 3 van hun verkochte puzzels is een Jan van Haasteren. Het is dus echt een dingetje dat legpuzzelen !

Maar wat maakt de puzzels van Jan van Haasteren zo speciaal ?

Allereerst de herkenbaarheid. De puzzels van Jan van Haasteren herken je namelijk in één oogopslag : er zijn drukke, humoristische taferelen rondom één thema te zien. Het is als het ware een stripverhaal in één grote tekening.

In elke puzzel zijn terugkerende thema’s te vinden. Hét kenmerk van Jan van Haasteren, is de haaienvin. Die is in elke puzzel verstopt, net als het kunstgebit, de zwarte kat en de handjes. Jan’s zelfportret en Sinterklaas ontbreken ook bijna nooit. En dat geldt ook voor de Indiaan, de vogel, de dief en het papieren vliegtuigje.

Behalve dat ik het heel gezellig vind om samen met Little Miss C knus aan de achtertafel te zitten rommelen, merk ik ook dat puzzelen heel mindful is. Je bent alleen maar bezig met de stukjes, met het oplossen van de puzzel, met het creëren van iets, en dat vind ik erg ontspannend. Ook het feit dat je iets maakt, vind ik erg leuk. Kortom : leg puzzelen blijf ik doen, ook als het gewone leventje weer zijn intrede doet.

Doe jij wel eens een legpuzzel ? En dan ook het liefst van Jan van Haasteren ? Liefs, Vera

2 gedachten over “Mijn nieuwe bezigheid : legpuzzelen met Jan van Haasteren

  1. Zelf leg ik niet vaak legpuzzels, ik weet nooit zo goed waar ik ze moet laten als ik niet aan het puzzelen ben. Maar mijn vader maakt alleen maar puzzels van Jan van Haasteren. Voor de coronatijd keek ik dan graag even mee en snel even wat stukjes neer te kunnen leggen. En het zijn erg leuke puzzels waarbij het voor de kinderen altijd een mooie zoektocht is naar alle herkenbare dingen, zoals jij ze al noemde, die in elke puzzel terug komen.

    Like

    1. Ja, dat herken ik wel wat je zegt, die puzzels nemen inderdaad behoorlijk wat ruimte in beslag. Met de huidige daginvulling is het niet zo erg, want ze zijn toch zo gemaakt, maar voor nà corona ga ik denk ik wel zo’n mat kopen waarmee ik de puzzel op kan rollen. Daarover gesproken : ik hoop dat je snel weer stukjes kunt leggen bij je vader ! x

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.