Deze Podcasts luisterde ik de laatste tijd

De laatste tijd ben ik helemaal van de podcasts; ik vind het heerlijk om ze in de auto te luisteren en zo mijn reistijd optimaal te benutten; ik leg namelijk nogal wat kilometertjes af in de week. Ben je benieuwd welke podcasts ik recentelijk geluisterd heb ? Lees dan snel verder.

Master Your Mindset

De podcast van Michael Pilarczyk en Cindy Koeman. We spreken over persoonlijke ontwikkeling, geluk, geld, bewustzijn, levenskunst, innerlijke rust en het behalen van doelen en persoonlijk succes.

Ik luisterde #77 met familiesystemen-expert Els van Steijn. Aan de hand van de metafoor van een fontein wordt inzicht gegeven in vele menselijke thema’s als je (on-)schuldig voelen, teveel verantwoordelijkheid nemen, relaties in stand houden en loslaten. Een reuze interessante aflevering, die me getriggerd heeft me meer te verdiepen in het thema familiesysteem. Tevens luisterde ik #53 over Money mindset – Over geld gesproken.

De Kasteelmoord

In 2012 wordt Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader, dorpsdokter Gyselbrecht, is direct de hoofdverdachte. De moord groeit uit tot één van de meest gemediatiseerde zaken in België. In vier afleveringen onderzoekt Gabriella Adèr hoe de moord in het ogenschijnlijk rustige West-Vlaanderen zo groot kon worden. Waarom raakt het in België zo’n gevoelige snaar ? Wat is er nu precies gebeurd ?

Naar aanleiding van de tip van mijn trouwe lezer Aukje (die overigens ook een heel erg leuk blog heeft, die je hier kunt vinden) heb ik deze podcast opgezocht. Ik had wel vaag van de Kasteelmoord gehoord, maar echt gevolgd had ik ‘m niet. Ik luisterde de 4 afleveringen over deze waargebeurde moord met vele opmerkelijke wendingen aan één stuk af. Bedankt voor de tip, Aukje !

De Brand in het Landhuis

Op 7 december 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven. De excentrieke Brabander bezat zo’n 700 hectare land, een kunstcollectie van -naar verluidt- ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen euro in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer van de schilderijen en het geld. Wat is hiermee gebeurd? En waarom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen? Als eind 2018, vijftien jaar na de brand, nog steeds nieuwe verhalen opduiken, besluit podcastmaker Simon Heijmans een zoektocht te ondernemen. Wat is feit? Wat is fictie?

En omdat De Kasteelmoord zo lekker wegluisterde, besloot ik nog een spannende true-crime podcast af te spelen. En ook deze podcast luisterde weg als een spannend boek; ik werd helemaal meegezogen in dit detectiveachtige verhaal vol roddel, achterklap, en heel veel losse eindjes. Het verhaal werd mooi en integer verteld, en wat een ontknoping ! Nadat ik alle afleveringen afgespeeld had, ben ik meteen aan het googelen geslagen om foto’s en filmpjes van de hoofdrolspelers te vinden. En een bezoekje aan Vught om landgoed Zionsburg met eigen ogen te zien, staat inmiddels op mijn To-Do-lijstje. Dit verhaal over de zuinige en solistische Ewald heeft me gegrepen, en ik hoop oprecht dat de waarheid recht aan gedaan gaat worden.

30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

Ik luisterde de afleveringen met Thierry Baudet, Bridget Maasland, en Ruud de Wild himself.
Stuk voor stuk waren het leuke interviews waarbij ik mijn beeldvorming van de geïnterviewde achteraf toch wel hier en daar een beetje (positief) heb bijgesteld. Ik vond het erg leuk om te luisteren naar deze oprechte gesprekken.

365 Dagen Succesvol Podcast

David en Arjan van 365 Dagen Succesvol horen bij de meest invloedrijke hedendaagse denkers van Nederland over geluk, relaties en succes. In deze 20 minuten durende podcasts brengen ze je een stap dichterbij het leven van je dromen. Dat doen ze door het delen van de eyeopeners die cruciaal zijn voor een gelukkiger leven. Ze laten je nadenken over wat je nu echt wilt, maar óók hoe je dat kunt bereiken.

Het ideale van deze podcasts vind ik dat ze zo’n 20 minuutjes duren. Net lang genoeg om tijdens mijn autorit ook nog tijd te hebben om muziek te luisteren, en andere dingen te doen. Ik luisterde alle beschikbare afleveringen in een paar dagen tijd, en in elke aflevering heb ik wel wat food-for-thought opgedaan. Ik heb me inmiddels geabonneerd op deze Podcast, zodat ik voortaan direct op de hoogte gesteld word als er een nieuwe aflevering beschikbaar is.

Wat zijn podcasts en hoe kun je ze beluisteren ?

  • Een podcast is een soort radioprogramma op internet; het bestaat uit een geluidsbestand dat meestal opgeslagen is in een MP3-formaat.
  • Podcasts zijn meestal originele audio-opnamen, maar het kan ook gaan om opgenomen uitzendingen van een radioprogramma, een lezing of een uitvoering.
  • Simpel gezegd is een podcast een soort radio on-demand.
  • Je kunt een podcast per streaming luisteren of per aflevering downloaden. Het voordeel van downloaden is, dat je de podcast op elk moment kunt luisteren, ook als je geen internet hebt. Het scheelt natuurlijk ook een hoop mb onderweg !
  • De meeste podcasts zijn trouwens gratis.
  • Op je iPhone staat een paars icoontje met de naam “Podcast” automatisch weergegeven. Op andere smartphones moet je een podcast app installeren. Eenmaal in de app kun je via de zoekfunctie op titel of onderwerp naar podcasts zoeken.
  • Je kunt je abonneren op een podcast door op “subscribe” te klikken. De podcast komt nu in het rijtje “my podcasts” te staan. Nieuwe afleveringen worden dan automatisch gratis gedownload zodra ze uitkomen.

Luister jij wel eens naar podcasts ? En heb jij nog leuke aanraders voor mij ?
-x-

2 gedachten over “Deze Podcasts luisterde ik de laatste tijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.