Alles over de zegelring

Prachtig vind ik ze, zegelringen met een steen met een wapen erin gegraveerd. Zowel bij mannen als bij vrouwen vind ik het er altijd intrigerend uitzien; ik vraag me dan ook iedere keer af of de drager iemand van adel is. Omdat ik toch eens wilde weten of dat ook echt zo is, besloot ik me nader te verdiepen in het fenomeen zegelring. En vandaag vertel ik je hier iets meer over.

De oorsprong

De basis voor de zegelring zou reeds in de 11e eeuw gelegd zijn, door de kruistochten van de ridders. Omdat je door hun helmen en harnassen niet kon zien met wie je te maken had, bracht men herkenbare tekens op hun schild aan; deze tekens werden ook wel wapen genoemd. De ridders kozen een eigen wapen, en hun zonen namen deze over.

Geleidelijk aan werd het familiewapen ook steeds meer gebruikt in het dagelijks leven. Zo werd het vermeld op graven, vlaggen en documenten. Rond de 13e eeuw werd het gebruik van het familiewapens overgenomen door de aristocratie en de gilden en werd het gebruikelijk een ring te voorzien van een steen met een familiewapen gravure. Een van de bekendste gebruiken van een zegelring was voor het aanbrengen van een lakzegel. Men zette de zegelring in een stuk gekleurde warme lak als een soort stempel, voor het verzegelen van brieven en documenten, maar ook voor het officieel waarmerken van belangrijke documenten.

In tegenstelling tot de huidige tijd droeg men dus geen zegelring omdat men dat zo mooi vond; het was veel meer een praktisch hulpmiddel.

Hoe je de ring moet dragen

Je draagt de zegelring met de gravure van je af. Oorspronkelijk vanwege de praktische reden van het zegelen; alleen op die manier komt de gravure correct in de lak. Een andere reden om de zegelring met de gravure van je af te dragen is het feit dat een ander dan het familiewapen kan aanschouwen.

De gravure

Van oorsprong is de zegelring dus uitgevoerd met een familiewapen (of slechts het wapenschild). Je kunt uit laten zoeken of je familie een wapen heeft, en mocht dit niet het geval zijn, dan kun je er een laten ontwerpen door een heraldisch expert. Als alternatief kun je de ring ook tooien met je initialen, een monogram (een symbool dat is opgebouwd uit twee of meer letters) of een zelfgemaakt ontwerp.

Overigens is het zo dat het gebruikelijk is dat familiewapens in spiegelbeeld worden gegraveerd (vanwege de lakstempel) en monogrammen leesbaar.

De steen

Zegelringen kunnen uit massief goud bestaan, of ze zijn van goud met een gezette steen. De meest gebruikte stenen zijn onyx (zwart), jaspis (donker groen), carneool (oranjebruin), wit/rode lagensteen (van roze, violet tot paars met oranjebruine onderkant), wit/groene lagensteen, blauw/zwarte lagensteen, of lapis lazuli (koningsblauw zonder goudspikkel).

Bij de lagensteen ontstaat er door de gravure een mooi contrast met de onderliggende kleur.

Zelf zou ik een gouden zegelring willen, het liefst het model dat je hierboven ziet, uitgevoerd in zwart/blauw lagensteen. Ik ben er nog niet uit of ik mijn familiewapen uit wil laten zoeken, of dat ik een monogram of zelfgemaakt ontwerp wil. Wat wel duidelijk is, is dat ik ‘m aan de pink van mijn linkerhand zou dragen.

Draag jij een zegelring ? Of zou je er een willen hebben ?
Liefs -x-

3 gedachten over “Alles over de zegelring

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.