Wedstrijdverslag Marikenloop 2019

Afgelopen zondag stond ik met 905 andere dames aan de start van de 10 kilometer van de Nijmeegse Marikenloop. En waar ik prestatie-technisch geen enkele verwachting had (ik heb in de voorgaande 6 edities telkens belabberde tijden gelopen) bleek ik achteraf een TOP-prestatie neergezet te hebben. Reden dus om een verslag te schrijven van mijn race, lees je gezellig mee ?

Warming Up

Het startschot van mijn afstand vindt om 14:00 uur plaats, en ik besluit rond 13:45 uur naar het startvak te gaan. Terwijl ik daar sta te wachten, merk ik ineens dat ik eigenlijk nog even een plasje moet doen. Gelukkig staat er vóór het startvak een Dixi, waar ik nog even gebruik van kan maken. Daarna neem ik weer plaats in het startvak, en ik sta helemaal vooraan, vlak achter de toploopsters. Ik doe enthousiast mee met de warming-up en dan klinkt het startschot al : de race is begonnen !

0-2 km.

Ik loop enorm te stunten met het aanzetten van mijn timer op mijn Apple Watch, en ondanks verwoede pogingen blijven mijn AirPods dienst weigeren. Balen ! Ik besluit mijn oordopjes maar uit mijn oren te halen en op te bergen, en de race zonder eigen muziek te lopen.

3-4 km.

Ik merk dat ik veel te vlug van start ben gegaan, de toploopsters voor mij hebben me meegezogen in hun tempo en ik heb het zwaar. We lopen in het bos, en het is drukkend warm. Er staat geen zuchtje wind.

5-7 km.

Ik zie dat ik het 5 km. punt met 26 minuten passeer, en dat is een behoorlijk snelle tijd voor mijn doen. Mijn hersenen slaan gelijk aan het rekenen. Het is duidelijk dat ik dit tempo niet vol kan houden tot aan de finish, maar een verbetering van mijn tijd van vorig jaar (1:01:54) zou er toch wel makkelijk in moeten kunnen zitten. Ik besluit wat gas terug te nemen, en ploeter gestaag door in het bos. Om mij heen hoor ik verschillende dames zuchten en klagen. Iedereen heeft het warm, en de kilometers in het bos, waar totaal geen entertainment is, worden als saai en zwaar ervaren.

8-9 km.

Eindelijk zijn we het bos uit, en lopen we ook weer op asfalt. Gelukkig staan er op het laatste stuk ook weer wat meer toeschouwers, en wordt er ook weer muziek gespeeld door wat bands langs de weg. De afleiding en het enthousiasme van de mensen langs de weg maakt het lopen toch net even wat makkelijker.

9-10 km.

Ik blijf mezelf toespreken, opgeven is géén optie !, en loop allerlei woordspelletjes in mijn hoofd te doen; gelukkig is het einde bijna in zicht. Nog even doorstampen, en dan passeer ik het ingangshek van Park Brakkestein. De gezelligheid komt me tegemoet, en ik krijg een boost van alle toeschouwers, en de gezellige sfeer. Ik kan er zelfs nog een kleine versnelling uitpersen en ik passeer de finish, helemaal kapot. Maar als ik dan op mijn Watch kijk, weet ik niet wat ik zie : een tijd van 56:07, een verbetering van bijna 5 (ja, vijf !!) minuten ten opzichte van vorig jaar. Ik eindig als 191ste van de 905 deelnemers, en ben daar supertrots op!

Cooling Down

We krijgen een klein flesje water na de finish, maar gelukkig zijn er genoeg kranen met drinkwater te vinden waar ik nog wat extra water kan tappen en mezelf wat kan verfrissen. En daarna is het genieten in het zonnetje, op het gras van Park Brakkestein. Ik koop wat lekkere versnaperingen bij diverse food trucks, loods nog wat deelneemsters binnen met applaus en dan vind ik het mooi geweest. Het was weer een feestje, die Marikenloop, en als het aan mij ligt, dan ben ik volgend jaar weer van de partij !

Ben jij ook een hardloper ? En doe jij wel eens mee aan hardloopwedstrijden ? -x-

4 gedachten over “Wedstrijdverslag Marikenloop 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.