Valentijnsdag, de dag van de liefde

Morgen is het weer Valentijnsdag, en hoewel deze dag natuurlijk zo commercieel als wat is, krijg ik het toch niet over mijn hart om er helemaal níets aan te doen. En ok, ik geef eerlijk toe, ik voel me toch een beetje gepasseerd als ik niets van Mr C krijg. Het gaat mij niet om dure diamanten ringen, maar een bloemetje of een kaartje vind ik wel zo gepast. En ikzelf zal ook iets in die trant regelen voor mijn geliefden. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan ? Ik zocht het uit …

Wat vieren we eigenlijk op Valentijnsdag ?

Valentijnsdag wordt ook wel de dag van de Liefde genoemd. We vieren deze dag dat de liefde bestaat en altijd om ons heen is, maar van oorsprong is Valentijnsdag vooral een feest waarbij anonieme kaarten naar geliefden werden gestuurd. De oudste Valentijnskaart die nog bestaat is overigens gemaakt rond het jaar 1400 en is te vinden in het British Museum.
Zelf zet ik ook geen naam op mijn cadeautje aan mijn geliefden, maar stiekem weten ze natuurlijk heus wel dat ik de afzender ben. Andersom geldt dat ook. Ooit heb ik wel eens een anonieme kaart gestuurd naar iemand waar ik een oogje op had – diegene weet overigens tot op de dag van vandaag niet dat ik de afzender was. En ik heb ook wel eens een anonieme kaart ontvangen, waarvan ik vermoed te weten wie de afzender is geweest, maar helemaal zeker weet ik dat niet.

Hoe Valentijnsdag ontstaan is 

De oorsprong van Valentijnsdag is terug te voeren naar een vruchtbaarheidsfeest dat men ten tijde van de Romeinen, en waarschijnlijk zelfs eerder, vierde : “Lupercalia”. Men vierde Lupercalia ter ere van Juno (beschermer van vrouw en huwelijk) en Pan (god van de natuur). Tijdens Lupercalia werden alleenstaande jonge mensen aan elkaar gekoppeld door middel van loting. Een nieuwe invulling werd gegeven door de katholieke kerk. Die verving het heidense feest door Sint Valentijn; al in het jaar 496 riep paus Gelasius veertien februari uit tot de dag van de heilige Valentijn.

Wie deze heilige Valentijn geweest is, is onduidelijk, en er doen dan ook verschillende verhalen de ronde. Zelf vind ik deze versie het mooist :

Valentinus trouwde stiekem een (heidense) Romeinse soldaat en een gelovig christelijk meisje, terwijl dit niet mocht van de keizer. De keizer dacht dat zijn soldaten niet meer zo goed voor hem zouden vechten, als ze eenmaal getrouwd waren. Ze zouden dan maar steeds met hun gedachten bij hun vrouw zijn. Maar Valentinus vond de liefde belangrijker dan de wetten van de keizer. Al gauw kwamen er meer stelletjes die zich door Valentinus lieten trouwen. Als straf liet de keizer Valentinus onthoofden. Vlak voordat hij stierf smokkelde hij nog een briefje uit de gevangenis naar iemand waarvan hij veel hield. Er stond op: “Van jouw Valentijn”. Ook nu nog schrijven mensen dit vaak op een Valentijnskaart, zodat degene voor wie de kaart bedoeld is niet precies weet wie de afzender is. Vandaar de naam Valentijnsdag.

Romantisch, toch ?

Wat vind jij eigenlijk van Valentijnsdag ? Vind je het commerciële onzin, of is het voor jou juist een dag waarop je helemaal uitpakt ? Laat het me weten in de comments, ik ben reuze benieuwd !  Hoe dan ook, ik wens je morgen een liefdevolle dag toe !

-x-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.