Vandaag een wat serieuzere blog over een onderwerp waar iedere vrouw op een gegeven moment mee te maken krijgt : de overgang. Maar wat is de overgang nou precies ? En is de overgang hetzelfde als de menopauze ? Ik zocht het voor je uit.
De overgang
De overgang is de periode in het leven van een vrouw waarin de menstruaties onregelmatig worden en uiteindelijk permanent stoppen. Met deze periode komt er een einde aan het vruchtbare leven van een vrouw. De overgang begint meestal tussen de 45 en de 55 jaar, en gemiddeld duurt het vier jaar voordat de menstruatie definitief wegblijft.
De menopauze
Dit is een ander woord voor de laatste menstruatie. Het woord menopauze is opgemaakt uit de Griekse woorden meno (maand) en pausein (stoppen). Gemiddeld is de laatste menstruatie rond het 50ste levensjaar, maar al ver voor de menopauze kunnen vrouwen de symptomen ervaren.
Hoe lang de overgang duurt
Gemiddeld duurt het vier jaar voordat de menstruatie definitief wegblijft.
Hoe de overgang ontstaat
Vrouwelijke hormonen (oestradiol) worden aangemaakt in de rijpende eicellen. Naarmate een vrouw ouder wordt, neemt het aantal eicellen geleidelijk af en rond de overgang zijn er praktisch geen functionerende eicellen meer over. De hoeveelheid vrouwelijke hormonen in het lichaam neemt af, waardoor de overgangsverschijnselen ontstaan.
Overgangsklachten
Ongeveer 80% van alle vrouwen die de menopauze naderen hebben klachten die bij de overgang horen; deze worden veroorzaakt door hormonale veranderingen. Behalve menstruatieveranderingen zijn typische overgangsklachten opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, en gewichtstoename. Opvliegers kunnen overigens tot enkele jaren na de menopauze nog voorkomen. 30-40% van de vrouwen heeft ruim vijf jaar na hun allerlaatste menstruatie nog opvliegers, hoewel deze steeds minder last geven.
Wat je tegen overgangsklachten kunt doen
Je kunt de overgang niet uitstellen of voorkomen, maar door gezond te eten, genoeg te bewegen, en voor voldoende nachtrust te zorgen kun je de overgangsverschijnselen verminderen. Ook zijn er diverse medicijnen en natuurlijke hulpmiddelen op de markt om de klachten te verlichten. En voor de rest : onderga het, en zie het in het juiste perspectief. Het is een lastige periode, maar het is niet het einde van de wereld, en je bent ook niet de enige die het meemaakt. Het is tenslotte een natuurlijke fase in je leven. En niet meer menstrueren heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen !
Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress, Bloglovin of Instagram
Ik ben er net doorheen en ik ben 57. Bij mij begon het een jaar of 8 terug heel geleidelijk. Nu heb ik een baard, een zware stem en kan ik geen twee dingen meer tegelijk 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ach, als dat alles is … 😂
LikeLike
Interessant artikel. Veel mensen gebruiken de termen ‘overgang’ en ‘menopauze’ door elkaar. Goed dat je hier aandacht aan besteed.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel ! ☺️
LikeLike
Gelukkig (nog) geen opvliegers maar het nachtelijk zweten vind ik al een drama op zich…nog een paar jaar doorzetten 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Gewoon doorgaan; komt goed! 😉
LikeLike
Allemaal herkenbaar. Wetend dat het ooit allemaal weer overgaat. Hoop ik. 😬
LikeGeliked door 1 persoon