Het verschil tussen de overgang en de menopauze

Vandaag een wat serieuzere blog over een onderwerp waar iedere vrouw op een gegeven moment mee te maken krijgt : de overgang. Maar wat is de overgang nou precies ? En is de overgang hetzelfde als de menopauze ? Ik zocht het voor je uit.

De overgang

De overgang is de periode in het leven van een vrouw waarin de menstruaties onregelmatig worden en uiteindelijk permanent stoppen. Met deze periode komt er een einde aan het vruchtbare leven van een vrouw. De overgang begint meestal tussen de 45 en de 55 jaar, en gemiddeld duurt het vier jaar voordat de menstruatie definitief wegblijft.

De menopauze

Dit is een ander woord voor de laatste menstruatie. Het woord menopauze is opgemaakt uit de Griekse woorden meno (maand) en pausein (stoppen). Gemiddeld is de laatste menstruatie rond het 50ste levensjaar, maar al ver voor de menopauze kunnen vrouwen de symptomen ervaren.

Hoe lang de overgang duurt

Gemiddeld duurt het vier jaar voordat de menstruatie definitief wegblijft.

Hoe de overgang ontstaat

Vrouwelijke hormonen (oestradiol) worden aangemaakt in de rijpende eicellen. Naarmate een vrouw ouder wordt, neemt het aantal eicellen geleidelijk af en rond de overgang zijn er praktisch geen functionerende eicellen meer over. De hoeveelheid vrouwelijke hormonen in het lichaam neemt af, waardoor de overgangsverschijnselen ontstaan.

Overgangsklachten

Ongeveer 80% van alle vrouwen die de menopauze naderen hebben klachten die bij de overgang horen; deze worden veroorzaakt door hormonale veranderingen. Behalve menstruatieveranderingen zijn typische overgangsklachten opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, en gewichtstoename. Opvliegers kunnen overigens tot enkele jaren na de menopauze nog voorkomen. 30-40% van de vrouwen heeft ruim vijf jaar na hun allerlaatste menstruatie nog opvliegers, hoewel deze steeds minder last geven.

Wat je tegen overgangsklachten kunt doen

Je kunt de overgang niet uitstellen of voorkomen, maar door gezond te eten, genoeg te bewegen, en voor voldoende nachtrust te zorgen kun je de overgangsverschijnselen verminderen. Ook zijn er diverse medicijnen en natuurlijke hulpmiddelen op de markt om de klachten te verlichten. En voor de rest : onderga het, en zie het in het juiste perspectief. Het is een lastige periode, maar het is niet het einde van de wereld, en je bent ook niet de enige die het meemaakt. Het is tenslotte een natuurlijke fase in je leven. En niet meer menstrueren heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen !

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress,  Bloglovin of Instagram

7 gedachten over “Het verschil tussen de overgang en de menopauze

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.