Reisverslag winterreis IJsland (Hidden Powers & Northern Lights)

Ruim een jaar leefde ik ernaar toe : mijn winterreis naar IJsland, op zoek naar Hidden Powers & Northern Lights. Inmiddels ben ik weer thuis en zit ik vol van de indrukken die deze reis mij opgeleverd heeft. Ben je benieuwd hoe ik deze reis ervaren heb, wat ik allemaal gedaan heb, en of ik het Noorderlicht heb mogen zien ? Lees dan snel verder !

Dag 1. Aankomst in Ijsland en naar Reykjavík

Na een comfortabele vlucht met Icelandair kom ik laat in de middag aan op de luchthaven Keflavík. Per flybus reis ik naar Reykjavík, een rit van ca. 45 minuten, waar ik de avond vrij te besteden heb. Reykjavík is een moderne hoofdstad met een levendig centrum met veel winkels in de hoofdstraat, diverse musea en moderne architectuur. Ik besluit die avond in het centrum te gaan dineren, en vraag advies aan de Ijslandse hotelreceptionist die me Hlemmur Mathöll aanraadt : een food market waar hij zelf ook regelmatig komt. Ik eet een overheerlijke Mexicaans spicy burrito en ga daarna naar mijn hotel waar ik moe maar voldaan in slaap val.

Dag 2. Thingvellir, Geysir en Gullfoss waterval

In de ochtend ontmoet ik de gids en de groep waar ik deze reis mee ga maken. Allereerst gaan we naar het Northern Lights Center in Reykjavík; een goede voorbereiding voor de komende avonden waarop ik het Noorderlicht hoop te mogen aanschouwen ! Hierna verlaten we de stad en rijden we naar Nationaal Park Thingvellir. Dit park is geologisch en historisch erg interessant; hier is de breuklijn tussen het Europese en het Amerikaanse continent.

Dat de Ijslandse bodem vol energie zit, zien we bij de volgende stop, waar we kunnen proeven van brood dat gebakken is in de aarde.

Dan bezoeken we de bekendste plek van Ijsland : Geysir met de borrelende bronnen en de geiser, Strokkur. Deze spuit gemiddeld om de 8 minuten een kolom water de lucht in. Een intrigerend schouwspel.

Hierna vergapen we ons aan de Gulfoss, de zogenaamde gouden waterval die in twee trappen naar beneden valt, en die nu deels bevroren is.

Tijdens het diner wordt meegedeeld dat de geplande avondwandeling op zoek naar het Noorderlicht niet doorgaat. Het is te glad buiten, en de kans is erg klein dat er wat te zien zal zijn, omdat het te bewolkt is. Erg jammer want de activiteit van het Noorderlicht was wel erg hoog. De gids belooft ons wakker te bellen als er Noorderlicht te zien is, ’s nachts, maar helaas … de telefoon gaat niet …

Dag 3. Langs de zuidkust

Vandaag staat een rit langs de zuidkust op het programma. Allereerst gaan we naar het nieuwe Lava Centre. Een beklemmende tentoonstelling over de vulkanische activiteit op Ijsland, aardbevingen, en hoe IJsland ontstaan is. Onderweg zien we prachtige natuur, en er wordt gestopt bij de Seljalandsfoss waterval en de 60 m. hoge Skogafoss waterval.

Bij Renisfjara wandelen we over het zwarte strand met indrukwekkende lavaformaties.

We rijden verder in het gebied van de Myrdalsjökull gletsjer en door lavavelden, en zullen twee nachten verblijven in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur. De avonden zijn hier erg donker, dus zeer geschikt om het Noorderlicht te spotten, als het zich laat zien.  Voor beide avonden staat er een wandeling gepland op zoek naar het Noorderlicht.

Om 22:00 uur verzamelen we ons voor de wandeling maar maar de gids maakt ons direct duidelijk dat de Noorderlicht-activiteit enorm laag is, en dat we deze met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet te zien zullen krijgen. Omdat er maar 1% bewolking is, zullen we wel veel sterrenbeelden en zelfs een sterrenregen kunnen zien. We gaan rond 22:00 uur op pad en strijken neer in een open veld. De hemel is prachtig : helder, een en al ster, en om de haverklap zien we vallende sterren. Iedereen is best een beetje gelaten vanwege de afwezigheid van het Noorderlicht, maar we proberen toch te genieten van deze unieke ervaring.

Na een minuut of 20 begint het gepraat en gegiebel toe te nemen en wordt er luidop gezegd “the lights, the lights are here !”. Ik, en de mensen om me heen reageren daarop met “tuurlijk, het zal wel, grappig joh”, maar het gegil houdt aan en ik besluit een kijkje te gaan nemen. En warempel : op de statief van een reisgenoot is duidelijk de activiteit te zien, en een kijkje naar de lucht laat het Noorderlicht zien. Zwak, maar wel dansend, en ik sta er met open mond naar te kijken. De activiteit houdt een paar minuten aan, en is daarna weg voor de rest van de avond/nacht. We hadden zo’n geluk !

Dag 4. Dagtocht naar Skaftafell en het ijsbergenmeer

Allereerst bezoeken we het Skaftafell Nationaal Park om een wandeling te maken naar de grootste gletsjer van Ijsland.

Dan volgt Jökulsárlón : een meer vol met ijsbergen in alle wonderlijke vormen en kleuren.

We maken een wandeling naar het zwarte strand waar de ijsbergen weer aanspoelen (Diamond Beach) en keren weer terug naar Kirkjubaejarklaustur.

Helaas wordt de Northern lights hunt van vanavond gecancelled vanwege de bewolking in combinatie met de lage activiteit. Jammer, maar ik ben hoe dan ook enorm dankbaar dat ik het Noorderlicht, tegen alle verwachtingen in, gisteren heb mogen zien.

Dag 5. Baden in de Blue Lagoon en naar Reykjavík

Een lange rit vandaag : we rijden ca. 300 km langs de zuidkust terug tot aan het dorp Hveragerdi, dat bekend staat om de geothermische activiteit in de directe omgeving. Dan gaat de reis naar het Reykjanes schiereiland dat vol ligt met gestolde lava en waar de golven tegen de ruige kust aan slaan. De bekende Blue Lagoon ligt ook op Reykjanes. Hier nemen we een bad in het dampende blauwwitte water gelegen in een zwart lava veld.

De laatste overnachting is in Reykjavík; ik neem afscheid van de gids en de groep, en ga nog even het centrum in. Ik koop wat laatste souvenirs, en eet een heerlijke pizza bij Rossopomodoro aan de Laugavegur. Ik maak het niet al te laat; sowieso wil ik wat rusten voor de vroege terugreis, morgen, maar het is ook wel mooi geweest. Ik ben er wel klaar voor om naar huis te gaan. Alles wat ik wilde is gezien en gedaan, en nu wil ik lekker naar huis, naar mijn gezin.

Dag 6. Terug naar huis

In de vroege ochtend (de pick-up is om 04:00 uur !) ga ik per flybus naar de luchthaven Keflavík. Na wat vertraging kom ik uiteindelijk in de middag aan op Schiphol, waar mijn lieve Mr C en Little Miss C op me wachten. Het is fijn ze weer in mijn armen te mogen sluiten en lekker met z’n 3-tjes op weg naar huis te gaan.

Magisch Ijsland

Als ik mijn reis naar Ijsland zou moeten samen vatten met 1 woord dan is dat : magisch ! Ik heb genoten van de overweldigende natuur; de prachtige zons- en ondergangen, de mooie luchten, de Arctische doorkijkjes, de rust, de ruimte, en de vriendelijke mensen. Het meest geweldig was natuurlijk dat het Noorderlicht zich heeft laten zien. Al was het zwak, en veeeel te kort, ik heb het van mijn bucketlist af mogen strepen, maar je begrijpt : dit smaakt naar meer !

Om met de woorden van mijn gids af te sluiten : it is what it is, and it will come to a solution. Een prachtig mantra dat ik voor de rest van mijn leven zal herhalen.

Ben jij al eens op Ijsland geweest ? En heb jij het Noorderlicht mogen aanschouwen ? Laat het me weten in de comments !

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress,  Bloglovin of Instagram

11 gedachten over “Reisverslag winterreis IJsland (Hidden Powers & Northern Lights)

  1. Ik heb het met heel veel plezier en interesse gelezen en wauw.. wat een prachtige foto’s. Halverwege je verhaal vroeg ik mij af om je niet in een warm waterbron bent gaan zwemmen (dat zou ik dus echt willen!!) maar dat kwam later hahahahaha.
    Ik ben al eens in ijsland geweest maar alleen op het vliegveld helaas. Dit is wel een reisje wat mij ok zou aan staan!
    Prachtig!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.