Praktische tips voor een winterreis naar Ijsland

Zoals je vorige week hier hebt kunnen lezen, ben ik net terug van een geweldige winterreis naar IJsland. Op reis gaan naar dit eiland in de winter vergt wel wat speciale voorbereiding, dus vandaag mijn tips voor een onvergetelijk verblijf !

 1. Het IJslandse klimaat is milder dan de naam en de ligging doet vermoeden. In de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur in het binnenland op -5 graden Celsius. Wel kan de gevoelstemperatuur kouder zijn vanwege de harde wind. Houd hier dus rekening mee in je kledingkeuze.
 2. Het weer op IJsland kan onverwacht helemaal omslaan. Binnen een half uur kan een strakblauwe lucht verdrongen zijn door een flinke sneeuw- of regenbui, of andersom. Kleed je in laagjes, dan kun je altijd wat afpellen. Draag bijvoorbeeld een warm (thermo)hemd met daaroverheen een T-shirt, fleecetrui en windjack.
 3. Meer dan 50% van de lichaamswarmte gaat via het hoofd verloren, dus een muts om je hoofd en oren lekker warm te houden is een vereiste.
 4. Omdat het weer zomaar om kan slaan, is het ook helemaal niet verkeerd om je te laten rijden in plaats van zelf op pad te gaan met de auto. Autorijden tijdens helder weer is prima te doen, maar in de winter is het maar beperkt daglicht en als er dan een sneeuwstorm komt, dan wordt het ineens een stuk lastiger.
 5. Ijslanders komen in beginsel wat schuchter of verlegen over, maar ze zijn over het algemeen ontzettend vriendelijk en behulpzaam. De meeste IJslanders spreken en verstaan prima Engels.
 6. Draag direct op de huid geen katoen in verband met het vasthouden van vocht.
 7. Draag een goed ademende, waterafstotende broek en jas. Vanwege de wind zijn poncho’s of paraplu’s geen goede attributen tijdens regenbuien.
 8. Zorg voor stevige en goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, waterdicht, en hoog om de enkel gesloten. De paden bij de bezienswaardigheden zijn vaak ongelijkmatig waardoor je snel kunt zwikken. Neem ook losse spikes mee, het kan erg glad zijn en zelfs met deze hulpmiddelen onder je schoenen is het soms een hele toer om te wandelen.
 9. Het beste drinkwater komt uit IJsland. Er kan een typisch (zwavel-)luchtje aan zitten, maar dat is geheel ongevaarlijk. Neem dus een dopper mee, of een andersoortig flesje dat je bij kunt vullen.
 10. Alcohol mag alleen verkocht worden in horecagelegenheden of staatswinkels, maar is schrikbarend duur. In hotels wordt tussen 17 en 19.00 uur doorgaans happy hour gehouden; daarmee wordt de prijs van een glas alcohol wat lager, maar het blijft nog steeds (te) duur.
 11. Naast water is koffie nationale volksdrank in IJsland. Juist omdat het in de winter zo lang donker is, leven ze op dit warme goedje. De koffie smaakt overal heerlijk, en het feit dat er geen Starbucks op IJsland is, is dan ook zeker geen gemis !
 12. IJsland is ontzettend duur, dus neem een goedgevulde portemonnee mee …
 13. Schrik niet als een Ijslander het over “sex”  heeft. Hoogstwaarschijnlijk is hij aan het tellen. “Sex” is namelijk “zes” op z’n Ijslands.
 14. En mijn laatste tip is meteen de meest praktische : geniet ! IJsland in de winter is een prachtige bestemming. En onthoud : er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Tegen kou kun je je kleden.

Ben jij al eens op winterreis naar IJsland geweest ?

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress,  Bloglovin of Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.