Hardlopen met Hooikoorts : mijn 5 tips

Hardlopen in de lente vind ik aan de ene kant heerlijk : lekker in het zonnetje, of na het werk nog bij daglicht, het zou voor mij wat dat betreft altijd voorjaar mogen zijn. Helaas heeft hardlopen in de lente ook een nadeel voor mij : op zonnige dagen heb ik enorme last van hooikoorts. Wil je weten hoe ik hiermee omga ? Lees dan snel verder voor mijn tips.

Training plannen

Aan het begin van de week plan ik mijn trainingsmomenten in aan de hand van de gezinsagenda, dat is niets nieuws. In het voorjaar echter komt daar nog de hooikoortsverwachting bij. In het algemeen geldt dat het aantal pollen in de lucht ’s ochtends het hoogst is. Ik probeer daarom mijn trainingen ’s avonds af te werken. Verder probeer ik de droge, zonnige dagen zoveel mogelijk te mijden, en plan ik trainingen tijdens of direct na een regenbui. Ik doe er alles aan om ervoor te zorgen dat er op mijn trainingsmoment zo min mogelijk pollen in de lucht zijn.

(Zonne-)bril dragen

Nou verdragen mijn ogen mijn contactlenzen sowieso bijna niet door de hooikoorts, dus in die gevallen dat ik geen contactlenzen draag, heb ik standaard mijn bril op. Op andere momenten draag ik mijn zonnebril. Die (zonne-)bril zorgt er niet alleen voor dat je minder pollen in je ogen krijgt, ook beschermt deze je ogen goed tegen de wind. Als je hooikoorts hebt, is het slijmvlies van je ogen al geïrriteerd, en de wind zal dit alleen maar verergeren. Alles om die vervelende traanogen te vermijden.

Vaseline smeren

Bij het hardlopen stijgt je ademhaling en daarmee ook de hoeveelheid pollen die je binnenkrijgt. En hoe meer pollen, hoe groter de reactie. Door een beetje vaseline op en rondom mijn neus te smeren, kan stuifmeel minder makkelijk de neus binnendringen. En hoe minder je binnenkrijgt, hoe beter !

Verander van route

Tja, dit is een schot voor open doel : ik vermijd bosrijke gebieden, gras en parken zoveel mogelijk. En mocht het buiten té erg zijn om te gaan hardlopen, dan sla ik gerust een rondje over of doe ik een alternatieve binnentraining.

Direct onder de douche springen

Waar ik normaal gesproken gerust nog even in mijn hardloopkleding blijf lopen, spring ik nu direct onder de douche. Aan kleding en in je haar kan namelijk veel stuifmeel blijven kleven. Door direct mijn kleding in de was te doen, en meteen mijn haren te wassen, zorg ik ervoor dat het stuifmeel dat ik mee naar binnen genomen heb, niet in mijn huis gaat rondzwerven, en zo voor problemen blijft zorgen.

Bovenstaande tips zorgen ervoor dat ik toch wat meer geniet van mijn runs, ook al heb ik last van allergie.

Heb jij nog tips om hooikoortsklachten een beetje onder controle te houden tijdens het buitensporten ? Ik lees ze graag in de comments !

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress of Bloglovin !

2 gedachten over “Hardlopen met Hooikoorts : mijn 5 tips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.