Hardlopen : welke kleding doe je aan bij welke temperatuur

Het is belangrijk om tijdens het hardlopen je spieren warm te houden; dit doe je door middel van de juiste kleding. Hardloopkleding uitzoeken bij zomerse temperaturen is niet zo moeilijk : een singlet en een korte broek volstaan dan perfect. Bij winterse temperaturen is het echter een stuk lastiger. Je wilt niet te koud gekleed zijn, maar te warm gekleed zijn en oververhit raken als je eenmaal opgewarmd bent natuurlijk ook niet. Daarom vandaag een paar algemene tips, om voortaan bij elke temperatuur de juiste kledingkeuze te maken.

De +10 graden regel
De +10 graden regel is een globale regel die in de meeste gevallen werkt : tel 10 graden op bij de buitentemperatuur; dat is dan ongeveer de gevoelstemperatuur tijdens je rondje hardlopen (zodra je opgewarmd bent). Is het bijvoorbeeld 4 graden buiten, dan tel je daar 10 graden bij op; je moet dan dus een outfit aantrekken die je normaal gesproken bij 14 graden draagt. Het is trouwens de bedoeling dat ’t een beetje fris aan voelt als je naar buiten gaat; na een paar minuten krijg je het vanzelf warmer. Als je naar buiten stapt en je hebt het direct al warm, dan kun je beter wat uittrekken. De kans is dan namelijk groot dat je te warm gekleed bent, en je jezelf opblaast tijdens het hardlopen.

De 10 graden grens
Wat ik zelf toepas is het volgende :

 • Als de buitentemperatuur onder de 10 graden is, doe ik een lange tight aan, en een longsleeve. Als het bijzonder koud is (echt richting de 0 graden, of eronder) dan doe ik een extra laagje in de vorm van een thermoshirt aan.
 • Als de buitentemperatuur boven de 10 graden is, dan doe ik een t-shirt en een korte broek aan. Als het bijzonder warm is, dan doe ik een mouwloze top aan.

Temperatuur tabel
Als richtlijn voor je basis outfit kun je ook het volgende lijstje aanhouden.

 • Onder de 0 graden : Trek een wintertight of thermolegging aan, met daarop een thermoshirt + vestje/windjack. Vergeet je handschoenen en een hoofdband/muts niet. Eventueel kun je ook nog thermisch ondergoed aan doen.
 • Tussen de 0 en de 5 graden : Trek een lange (winter-)tight aan en daarop een longsleeve met kraag. Zorg ervoor dat je hals en nek bedekt zijn. Handschoenen en eventueel een hoofdband/muts zijn waarschijnlijk geen overbodige luxe.
 • Tussen de 5 en de 10 graden : Een tight (minimaal driekwart) en een longsleeve volstaan met deze temperaturen.
 • Tussen de 10 en de 15 graden : Een driekwart tight/short en een shirt zijn meer dan voldoende om comfortabel te rennen met deze temperaturen.
 • Boven de 15 graden : Een korte broek en een (mouwloze) top is echt warm genoeg. Eventueel kun je nog een petje voor de zon opdoen.

Draag sportkleding van het juiste materiaal
Wat verder nog belangrijk is, is dat je sportkleding van het juiste materiaal draagt. Katoen bijvoorbeeld voert het opgenomen zweet niet goed af, hierdoor wordt dit door de buitentemperatuur koud en kan het zelfs bevriezen waardoor je lichaam snel afgekoeld raakt. Als het regent (of sneeuwt), draag dan een winddicht, waterafstotend en ademend (hardloop-)jack.

Tot slot
Het spreekt voor zich dat iedereen weer anders is, het is dus een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt. Verder is het natuurlijk ook goed om na te gaan of het overdag is, of ’s avonds, en of het bijvoorbeeld regent of er een harde wind staat. Ook die dingen zijn van belang; als het overdag is, en er is een flets zonnetje dan warm je toch wat sneller op dan wanneer het bijvoorbeeld avond is.

Heb jij nog handigheidjes die je toepast om ook tijdens afwijkende temperaturen lekker buiten te kunnen sporten ?

3 gedachten over “Hardlopen : welke kleding doe je aan bij welke temperatuur

 1. Ik denk altijd aan het Zweedse spreekwoord: ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.’ En dan kleed ik me gewoon beter en ga toch hardlopen : )

  Mijn persoonlijke regel is dat ik vanaf 11 graden met korte broek kan hardlopen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.