Wat je aan pijnlijke droge nagelriemen kunt doen

Zodra het weer wat kouder is, kan ik de klok erop gelijk zetten : droge handen met bijbehorende pijnlijk droge nagelriemen. Voorkomen is beter dan genezen, maar hoe ?

Allereerst : wat zijn nagelriemen eigenlijk ?
Nagelriemen voorkomen dat schimmels/bacteriën naar binnen dringen, wat kan leiden tot een infectie. Nagelinfecties veroorzaken roodheid/zwelling rond de nagel(-riem). Als de infectie het nagelbed indringt, kan dit ertoe leiden dat je nagel broos wordt, van kleur verandert, splijt, breekt, of loslaat (iewww…). Behalve het feit dat droge nagelriemen pijnlijk zijn, is het dus ook van belang een infectie te voorkomen en je nagelriemen goed te verzorgen. Maar hoe verzorg je je nagelriemen ?

Smeren, smeren, smeren, en nog eens smeren
Dat is dé gouden tip. Droge nagelriemen zijn vaak het gevolg van een droge huid. Het is daarom van belang de huid goed gehydrateerd te houden. Dat kan door middel van vette verzorgende handcrèmes, vaseline of uierzalf maar er zijn ook speciale crèmes en oliën speciaal voor de nagelriemen.

Vermijd te frequent contact met water
Contact met water zorgt ook voor het uitdrogen van de huid/nagelriemen. Was daarom je handen niet te vaak (er zijn andere manieren om je handen te ontsmetten, bijvoorbeeld door het gebruik van anti-bacteriële handgel), en gebruik handschoenen bij huishoudelijke activiteiten als de afwas, of soppen. Smeer je handen/nagelriemen weer in na contact met water

Draag handschoenen in koude temperaturen
Wind, kou en droge lucht zorgen ook voor uitdrogen van de huid. Dat is ook de reden waarom pijnlijke nagelriemen veel vaker voorkomen in de winter dan in de zomer. Nog beter is het om eerst je handen/nagelriemen in te smeren en vervolgens de handschoenen daar over heen aan te trekken.

Gebruik zeepvrije producten
Zeep ontvet de huid, dus zorg voor zeepvrije producten.

Snelle intensieve behandelingen
* Neem een watje met olie (amandel-, olijf-, zonnebloem-, argan-, etc.) en wrijf het op je nagelriemen. Laat dit 10 minuten zitten en spoel vervolgens af. Je zult direct merken dat je nagelriemen een stuk minder droog zijn !
* Dompel je handen een minuut of tien in een warm handbadje met olie (amandel-. olijf-, zonnebloem-, argan-, etc.). Smeer daarna hydraterende handcrème en als extra’tje een laagje uierzalf op je handen. Doe daarna handschoentjes aan en ga slapen; de volgende dag heb je weer poezelige handjes !

Disclaimer : gebarsten nagelriemen kunnen ook andere, medische oorzaken hebben. In dat geval is ‘t het beste om een huidspecialist/arts te raadplegen.

9 thoughts on “Wat je aan pijnlijke droge nagelriemen kunt doen

  1. Ik heb vorig jaar bij de DM een piepklein flesje olie gekocht die ruikt superlekker en is heel handig in gebruik. Ik gebruik het niet vaak, ik heb eigenlijk nooit last van droge handen en of nagelriemen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.