Wedstrijdverslag Zevenheuvelennacht 2016

Afgelopen zaterdag was ik 1 van de bijna 7.000 deelnemers die om 7 uur ’s avonds op een 7 kilometer lang parcours door donker Nijmegen renden. Kijk mee naar mijn wedstrijdverslag van de Zevenheuvelennacht 2016.

7

Inschrijving
Sinds 2013 kent Nijmegen de Zevenheuvelennacht. In dat eerste jaar kende de Zevenheuvelennacht twee afstanden (5 & 10 km), maar vanaf 2014 staat er maar één afstand op het programma, namelijk de 7 kilometer. Ik doe al sinds de eerste editie mee, en mijn deelnames waren mij elk jaar zo goed bevallen, dat ik perse dit jaar ook weer mee wilde doen. Al bij opening van de inschrijving had ik mij dan ook al via de site voor deze Run ingeschreven. Ik ontving regelmatig Nieuwsbrieven via de e-mail en het startnummer met nadere deelnemersinformatie kreeg ik een dikke week van te voren op mijn thuisadres toegestuurd.

Aankomst in Nijmegen
Omdat Nijmegen niet bij mij om de hoek ligt, ging ik er met de auto heen. Mijn man en dochter hadden mij afgezet en zouden mij na de finish weer ophalen, zodat we met z’n 3-tjes ergens een hapje konden eten. Ik was ruim op tijd aanwezig in het start/finishgebied, en er was bedrijvigheid alom. Het was erg druk met deelnemers, en sommige hadden zich echt uitgeleefd met verlichting. Van te voren had de organisatie alle lopers opgeroepen om op een leuke en duurzame manier “verlicht” aan de start te komen. Ik had het rustig gehouden met wat vingerlampjes die ik in mijn haar en op mijn schoenen had bevestigd. Er hing een positieve sfeer in dit gebied, er werd goede muziek gespeeld, en er waren meer dan voldoende toiletten voorzien. Goed geregeld dus allemaal !

7a

Koude warming-up en start
De Zevenheuvelennacht zou om 19:00 uur van start gaan, en ik stond al om 18:15 uur in het startvak. En dat was eigenlijk iets te vroeg … ik was namelijk een beetje underdressed. Tijdens het lopen in de kou is het belangrijk niet te warm gekleed zijn, maar voor dit wachten had ik toch beter een extra jasje aan kunnen trekken, dat ik dan na de start om mijn middel had gedaan ofzo. Nu begon ik het met de minuut kouder te krijgen, en op een gegeven moment was het zelfs zo erg, dat mijn vingers bevroren waren. Gelukkig werd er tijdens het wachten voor de start wel goede muziek gespeeld, werd er volop gepraat door de spreker, en waren er mooie lichtstralen te zien. Afleiding genoeg dus, maar mennnn wat had ik het koud.

De Zevenheuvelennacht had een “zandloperstart”: vlak voor de start wordt de 10 meter brede lopersstroom afgeknepen tot ca. 2.25 meter. Door deze manier van starten ontstaat er meer loopruimte. Ik werd verrast door de vele laserstralen boven het parcours, prachtig !

Parcours
Het 7 kilometer lange parcours wordt in het donker gelopen, en er is na een kilometer of 2 een stuk van ca. 500 meter waar geen enkele straatlantaarn staat. Hier had de organisatie, zoals ieder jaar weer voor speciale verlichting gezorgd. Dit stuk, dat tevens in mijn optiek, het zwaarste stuk is (je moet een behoorlijk klim maken) was supermooi verlicht, en de Vier Jaargetijden van Vivaldi zorgen voor kippenvel. Deze sprookjesachtige ervaring maakt de Zevenheuvelennacht voor mij zo speciaal. Zelfs nu ik er weer aan terugdenk, krijg ik weer kriebels … het was prachtig !

Vooraf had ik me voorgenomen niet voor een snelle tijd te gaan, maar gewoon te genieten. En dat heb ik gedaan. Het duurde wel een kilometer of 2 voordat mijn vingers een beetje ontdooid waren, maar dat mocht de pret niet drukken. De sfeer tijdens het rennen was goed, en de avondlucht was heerlijk. Wel was het erg druk op het parcours. Ik heb geen enkel moment alleen of geheel in mijn eigen pace kunnen lopen. “Langzame” lopers liepen niet rechts, je werd kris-kras ingehaald, en dat moest je zelf ook doen. Het was goed te merken dat er dit jaar meer deelnemers dan voorheen meededen ….

7b

Finish en Cooling-down
Vorig jaar was mijn eindtijd 45:13 en hoewel ik dit jaar niet ging voor een snellere tijd, vond ik het toch erg leuk om te zien dat ik nu in 44:22 geëindigd was. Direct na de finish kon je vrij uitlopen, erg prettig, maar het duurde wel erg lang voor ik bij de uitreikpost was, waardoor ik erg snel erg afkoelde. Bij de uitreikpost kreeg je een flesje AA (waarom geen water ?), en de medaille, die me wat tegenviel. En tevens staat er 15 km. op in plaats van de 7 km. waar de Zevenheuvelennacht om draait. Jammer … maar goed, dat is uiteindelijk niet het belangrijkste van deze run, wat mij betreft.

Toen ik dan eindelijk uit het finishgebied was, ben ik weer gaan rennen om weer wat warmer te worden en gauw naar mijn man en dochter te gaan. Die in de warme auto op mij wachtten om gezellig ergens in Nijmegen een hapje te gaan eten. Een perfecte afsluiting van een heerlijke Zevenheuvelennacht 2016 !

7c
deze spaghetti all’aglio e olio smaakte me prima … lekker warm ook 🙂

Overzicht kosten
* Inschrijfkosten : € 14,75. Voor dit bedrag krijg je o.a. een startnummer met naam,  tijdregistratie chip, en een medaille.
* Wordt er een goed doel gesteund : ja, Natuurmonumenten
* Parkeerkosten : niet van toepassing
* Garderobekosten : € 0,00 – gratis en bewaakt

Conclusie
Als je zin hebt in een heerlijke hardloopavond waarbij je zeker ook nog een stuk in een sprookjesachtige sfeer loopt dan is de Zevenheuvelennacht wat voor jou. Ik ben volgend jaar als het aan mij ligt zeker weer van de partij !

Doe jij wel eens mee aan hardloopwedstrijden ?

 

4 gedachten over “Wedstrijdverslag Zevenheuvelennacht 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.