Sint Maarten, wat vieren we eigenlijk op 11 november ?

Vrijdag is het weer zover : Sint Maarten. Ook mijn dochter gaat dit jaar weer zodra het donker wordt met een lampion langs de huizen om na het zingen van een liedje over koeien die staarten hebben, wat snoepgoed te krijgen. Maar waarom doen die kids dat eigenlijk ? En wat vieren we precies met Sint Maarten ?

sm2Maarten
11 november is de naamdag van Martinus (Maarten) van Tours, die in het jaar 316 na Christus geboren werd in Sabaria, Hongarije. Toen Maarten 10 jaar was ging hij als leerling naar het klooster, maar toen hij 15 werd besloot hij, net als zijn vader, om bij het leger te gaan. Het leger van Maarten ging naar Frankrijk, naar de stad Amiens. Toen hij bij de stadspoort kwam, zat daar een arme man te bedelen. De man rilde van de kou, hij had nauwelijks kleding aan. De man smeekte Maarten om een aalmoes, maar Maarten had geen geld. Toch wilde hij ook niet zomaar de man voorbij rijden. Wat kon hij de arme man geven ? Toen dacht hij aan de mantel die hij aan had. Hij nam zijn zwaard, en sneed een grote lap van zijn wijde mantel af, en gaf deze aan de rillende bedelaar.

 MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sint Maarten
Die nacht droomde Maarten iets bijzonders. In zijn droom zag hij Christus die een stuk van zijn mantel om zich heengeslagen had. Het was hetzelfde stuk dat hij aan de arme bedelaar had gegeven. Toen Maarten wakker werd dacht hij aan de woorden van zijn oude vriend de Bisschop : “als je een arme helpt, help je eigenlijk Christus zelf”. Na deze gebeurtenis verliet Maarten het leger en liet hij zich dopen.

Toen in 371 de bisschop van Tours overleed werd Maarten gevraagd of hij bisschop wilde worden. Hij besloot dit ambt te aanvaarden en deed dit tot zijn dood op 11 november 397.

Na zijn dood werd Maarten heilig verklaard, vandaar dat hij nu Sint Martinus of Sint Maarten genoemd wordt. Op zijn sterfdag, op 11 november dus, is het tegenwoordig het feest van Sint Maarten.

sm1

Feest van vroeger en van nu
Vroeger werd Sint Maarten alleen in de kerk gevierd. Later deed men dat ook op straat. Sint Maarten heeft in zijn leven veel arme mensen geholpen; daarom gingen de arme mensen op die feestdag langs de boeren om iets extra’s te vragen. Tegenwoordig wordt het feest in heel veel provincies gevierd en is het een echt kinderfeest. Ook zijn de gebruiken door de jaren heen veranderd. In sommige plaatsen worden optochten georganiseerd, in andere worden vreugdevuren ontstoken. Algemeen is de lampionnentocht. Kinderen gaan zodra het donker wordt met de lichtjes langs de duren. Daar zingen ze speciale Sint-Maartensliedjes en krijgen in ruil snoep of fruit.

Heb jij al veel snoep ingeslagen voor de kinderen in jouw buurt ? Of wordt er in jouw woonplaats geen Sint Maarten gevierd ?

 

4 gedachten over “Sint Maarten, wat vieren we eigenlijk op 11 november ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.