Boekrecensie “De Verloren Waarheid” van Jennifer Haigh

Vandaag een recensie van een boek waar ik in eerste instantie niet zoveel van verwachtte. Ik was bang dat het een té erge religieuze ondertoon zou hebben.

Sheila, Art en Mike groeiden op in een grote Iers-Amerikaanse familie in een buitenwijk van Boston. Hun vader was niet gelovig, maar hun moeder was een typisch Ierse katholieke vrouw die haar kinderen opvoedde met de gedachte dat familiegeheimen vooral verborgen moesten blijven en dat je over een groot aantal zaken maar beter niet kon praten. Wanneer Art – de oudste broer, moeders oogappel en de geliefde pastoor van een grote parochie – een paar dagen voor Pasen zijn telefoon niet meer opneemt en niet reageert op berichten, begint Sheila zich zorgen te maken. Dan komt opeens het nieuws dat Art wordt beschuldigd van seksueel misbruik. De kranten staan er vol van en de familie raakt verdeeld. Sheila is vastbesloten de waarheid te onthullen en – naar ze hoopt – de naam van haar broer te zuiveren, terwijl Mike twijfelt aan Arts onschuld. Gekweld door de gedachten aan wat Art gedaan zou kunnen hebben maar tegelijkertijd woedend over de ongefundeerde beschuldigingen in de media realiseert Sheila zich dat het moeilijk is één absolute waarheid te vinden.

Het verhaal wordt grotendeels verteld door Sheila, de zus van Arthur (“Art”). Art is al meer dan 25 jaar priester als er in de kranten plots berichten verschijnen over een pedofilieschandaal, waarbij tientallen priesters betrokken zijn. Ook Art wordt beschuldigd. Sheila wil hem helpen en proberen zijn onschuld te bewijzen, totdat zij op een punt komt dat ze zelf ook begint te twijfelen …

Het onderwerp, pedofilie en misbruik binnen de kerk, is heftig maar het boek is dusdanig geschreven dat het, hoe vreemd dat ook klinkt, makkelijk wegleest. De karakters in het boek zijn integer uitgewerkt en daardoor word je echt meegezogen in de innerlijke strijd en de twijfels van alle betrokkenen. En voor wat mijn initiële angst betreft over een te erge religieuze ondertoon : die bleek ongegrond.

Uiteraard handelt dit boek over de kerk en dan het katholicisme in het bijzonder, maar dat is niet waar dit verhaal over gaat. De verloren waarheid is een actuele, genuanceerde roman over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk, de dubieuze praktijk van het celibaat en de heksenjacht die de media kunnen ontkennen. Het is een familiedrama waarin de zaken uiteindelijk niet zo zwart-wit zijn als ze aanvankelijk lijken.

De verloren waarheid is een prachtig boek dat mede door een aantal onverwachte wendingen lang nadreunt. Een echte aanrader.

  • Auteur : Jennifer Haigh
  • Oorspronkelijke titel : The Lost Gospel
  • 317 pagina’s
  • Artemis, mei 2011
  • ISBN10 9047201973
  • ISBN13 9789047201977

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.