Waarom ouder worden zo erg nog niet is

Ouder worden wordt eigenlijk automatisch geassocieerd met allerlei negatieve (met name fysieke) ontwikkelingen. En dat is onterecht, want ouder worden kent namelijk ook talloze voordelen.

Hieronder een lijstje van de voordelen die ik tot nu toe ondervonden heb :

 1. Ik zeg steeds makkelijker Nee, en dat op een gewone, vriendelijke doch beheerste toon. Waar ik vroeger de noodzaak voelde een Nee toe te lichten, of erger nog : liever een smoesje verzinde dan voor mijn Nee uit te komen, doe ik dat niet meer. Een simpele Nee is net als een simpele Ja een prima antwoord.
 2. Ik weet wat ik kan en daardoor twijfel ik steeds minder aan mezelf en aan de beslissingen die ik neem. Ik heb ook minder dan vroeger de drang mijn karakter te veranderen en ik accepteer mijn eigen fouten gemakkelijker. Niemand is perfect, ik ook niet, en dus is een excuus maken geen enkel probleem als het terecht is. Wat kan mij dat ego schelen, liever geluk dan gelijk, toch ?
 3. Ik snap mezelf niet alleen beter, maar andere mensen ook. Ik laat me niet meer zo snel op de kast jagen, en ik ben aardiger, omdat ik inmiddels wel weet dat iedereen zijn zorgen heeft. Ik maak niet meer zo snel ruzie, ik weet beter met wie ik wel en met wie ik iets minder moet omgaan. Ik heb situaties sneller door, en ook wat mijn eigen rol daarin is.
 4. Het kan me veel minder schelen wat mensen van me denken of hoe het hoort. Ik durf te doen waar ik zin in heb en mijn eigen weg te gaan. Mensen moeten me maar accepteren zoals ik ben.
 5. Ik weet beter een onderscheid te maken tussen de dingen die echt belangrijk zijn en trivialiteiten. Dat breng veel rust met zich mee; ik wind me minder onnodig op.
 6. Ik ben mijn emoties beter de baas dan vroeger. Ik laat negatieve gevoelens zoals droefheid, boosheid en angst minder mijn leven bepalen dan vroeger. Ik voel me daarom vaak gelukkiger dan vroeger.
 7. In ben steeds beter in staat alle aspecten van een onderwerp te bekijken en denk daardoor minder zwart-wit. Ik sta niet meer meteen met mijn mening klaar, maar zie de nuance.
 8. Ik hoef niet meer zo nodig de deur uit; thuisblijven met een boek of een film is ook goed.  Ik heb minder moeite om tijd alleen door te brengen, en steeds minder het gevoel voortdurend allerlei spannende dingen te missen. En gelukkig maar, want teveel drinken kost me een week hersteltijd inmiddels …

Eigenlijk komt het er simpelweg op neer dat wat je kwijt raakt aan fysieke aantrekkelijkheid, je aan zelfvertrouwen, wijsheid en inlevingsvermogen terugkrijgt. En dat hoe langer je leeft, hoe meer dat toe zal nemen. Dus wees niet bang om ouder te worden, maar kijk ernaar uit en geniet ervan. Want er is toch niets aan te doen. En zoals George Clooney al zei :  “I’m kind of comfortable with getting older because it’s better than the other option, which is being dead. So I’ll take getting older”.

Wat vind jij van ouder worden ? Welke voordelen zie jij ? Laat het me weten in de comments !

4 gedachten over “Waarom ouder worden zo erg nog niet is

 1. Geweldige post! Ik herken het. Ik kom er ook steeds meer achter dat de buitenkant totaal niet relevant is. Niet het type auto waar je in rijdt of de grootte van het huis waar je in woont (heb ik trouwens überhaupt niet zo gehad) of de kleding die je draagt (guilty 😉). Het gaat om hoe je denkt en om hoe je in het leven staat. Dank je wel voor deze mooie overdenking 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.