Ik deed mee aan de Eindhoven Airport Run !

Omdat ik van nature niet sportief ben, en ik wel vind dat ik op regelmatige basis moet bewegen, doe ik gedurende het jaar regelmatig mee aan hardloopwedstrijden. De fanatiekeling in mij wil niet afgaan tijdens zo’n race en dat zorgt ervoor dat ik in ieder geval geregeld train. Voor een leuke wedstrijd wil ik best een eindje rijden en zo komt het dat ik afgelopen zondag naar Eindhoven reed om mee te doen aan de Eindhoven Airport Run.

Voorpret en ontvangen reisbescheiden
Al in januari 2016 had ik mij, bij opening van de inschrijving, voor deze Run ingeschreven. Via-via had ik van deze wedstrijd gehoord, en het leek mij wel wat om op een start-/landingsbaan te lopen en te kijken wat voor vliegende vaart ik zou krijgen van dat asfalt.
Vorige week ontving ik per post mijn startnummer (inclusief chip voor tijdsregistratie) en een dubbelzijdig A4-tje met aanvullende deelnemersinformatie. Er zaten zelfs 4 veiligheidsspeldjes in de envelop. Prima en netjes geregeld dus !

e

Airport transfer
Omdat Eindhoven niet bij mij om de hoek ligt, ging ik er met de auto heen. In de deelnemersinformatie werd aangegeven de auto op P8 te parkeren; speciale gratis pendelbussen zouden vanaf daar op en neer rijden naar de Terminal (start/finish). De parkeerplaats was groot, er was nog genoeg plaats om te parkeren, en de shuttle bus ging af en aan. Ik kon gelijk instappen, alles was ook echt netjes aangegeven, en werd ook nog eens door hostesses mondeling toegelicht en begeleid.
Tijdens de korte busrit kwam ik in gesprek met een deelnemer aan de 13,4 km. (ikzelf deed mee aan de 5 km.) en hij vertelde mij dat het parcours van de Run niet daadwerkelijk óp het vliegveld was, maar meer in de nabije omgeving. Helaas zou ik dus niet gaan rennen op een landingsbaan ….
Ik was ruim op tijd aanwezig in het start/finishgebied en dat gaf de mogelijkheid eens goed rond te kijken en me op de race voor te bereiden. Er waren twee tenten (dames/heren) waarin je je om kon kleden. Je tas kon je achterlaten bij een van de (bewaakte) garderobetenten. Deze waren per groepen van startnummers ingedeeld en heel erg overzichtelijk. Goed geregeld ! Nabij de kleedaccommodaties en de garderobes bevonden zich voldoende dames- en herentoiletten.
Er hing een leuke sfeer in dit gebied. Er werd goede muziek gedraaid, er waren kraampjes waar je wat snacks (gezonde en iets minder gezonde) kon kopen, en ook de wedstrijdleiding/spreker was goed te horen. Verder vond ik het geinig om passagiers te zien komen en gaan, met hun reiskoffers, en ook om vliegtuigen te zien aankomen en vertrekken. Ik vermaakte me prima !

Airborn
Om 11:00 uur ging de 13,4 km. van start. Kort daarna werden de 5 km.-deelnemers opgeroepen om plaats te nemen in het startvak. Na een korte, gezamenlijke warming-up klonk rond 11:15 uur het startschot.
De Eindhoven Airport Run heeft een massastart, zonder vertragingen. Ik stond redelijk vooraan opgesteld, en heb geen enkele last gehad van de andere deelnemers qua duwen/dringen/ellebogenwerk.

Prepare for landing
Hoewel het ’s ochtend nog wat bewolkt was, scheen de zon inmiddels. Het was warm, en helaas had ik geen zonnebril bij me. De zon was scherp, en ik had het al bij de eerste stappen zwaar. Ik weet niet wat het was, maar de eerste twee kilometers waren echt een race tegen mezelf. Meerdere keren heb ik er serieus aan gedacht om te stoppen. Hoe dat kwam ? Misschien was het de onverwachte warmte waar ik weer aan moet wennen, misschien het feit dat ik vorige week zwaar verkouden was ? Ik weet niet. Maar ik weet wel dat de route volledig aan me voorbij ging. Ik heb gezien dat we langs een water renden, door een woonwijk, en later ook door een industriegebied, maar meer dan simpel waarnemen was het niet. Uiteindelijk kon ik mezelf weer wat herpakken, vond mijn tred, en was er geen haar op mijn hoofd die aan opgeven dacht. Het ging wel weer, en toen, ineens, zag ik een vliegtuig van Wizzair vrij laag boven de grond, klaar om te landen. Geweldig was dat om te zien; het betekende natuurlijk ook dat ik dicht bij de finish was !

Touchdown
Ik wist er nog een kleine eindsprint uit te persen, en finishte met een supergoede tijd van 29.13 minuten (misschien was dat wel de reden waarom de Run niet zo lekker voelde; dit is echt sneller dan dat ik normaal ren ..).
Direct na de finish kregen we een medaille, een flesje mineraalwater, en een heerlijk sappige appel. Na de finishlijn was er ruimte genoeg om rustig uit te lopen. Kortom : ook dit was weer prima geregeld.
Na nog even naar de race gekeken te hebben, wat gekletst te hebben met die en geen (hardlopers onderling zijn echt super vriendelijk), ging ik weer naar de opstapplaats van de pendelbus. Hij stond al klaar; ik kon weer direct instappen, en ik werd veilig teruggebracht naar P8.

dichter dan dit kon je niet bij de vliegtuigen komen
dichter dan dit kon je niet bij de vliegtuigen komen

 

 

 

 

 

 

 

Inbegrepen bij de totale reissom van € 13,50 zijn :

  • Inschrijfkosten voor de 5 km. : € 13,50. Dit bedrag is inclusief tijdregistratie, unieke medaille, en handling- en verzendkosten van het startnummer.
    Deelnemers die dicht bij de luchthaven wonen, ontvangen op basis van hun postcode automatisch een korting van € 5,00 per inschrijving.
  • Wordt er een goed doel gesteund : ja. Zelfs twee, t.w. : Ronald McDonald huis Zuid-Oost Brabant, en Samenloop voor Hoop Son&Breugel.
  • Parkeerkosten : € 0,00 – gratis parkeren
  • Garderobekosten : € 0,00 – gratis en bewaakt

Conclusie :
als je mij vraagt wat deze run zo uniek maakt, dan zijn dat niet zozeer de vliegtuigen. Tuurlijk, je ziet ze wel en de Run is om het vliegveld heen, maar voor mijn gevoel gaat deze Run over heel andere dingen. Over de geweldige organisatie bijvoorbeeld, echt alles was goed geregeld, over de vriendelijke mensen, en over de goede sfeer die er hing. Als het past ben ik komend jaar weer bij !

Doe jij weleens mee aan hardloopwedstrijden ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.