Handige tips tegen een voorjaarsdip

De dagen worden al wat langer, en het voorjaar zit duidelijk al in de lucht. Het lijkt erop dat het niet lang meer duurt voordat de winterperiode van kou, weinig zonlicht en voorlopig geen zicht op warm weer eindelijk voorbij is. In mijn hoofd maak ik al allerlei plannen voor die heerlijke lentedagen en –avonden. Nu moet ik alleen mijn energieniveau weer wat opkrikken, want ik voel me de laatste weken moe. Het is duidelijk dat ik de afgelopen maanden teveel op mijn reserves ingeteerd heb. Ik heb regelmatig nergens zin in, behalve dan in een winterslaap.

Herkenbaar ? Misschien heb je dan wat aan mijn tips om die voorjaarsvermoeidheid aan te pakken :

1. Zorg dat je voldoende beweegt
Het is het laatste waar je zin in hebt als je moe en lusteloos bent. Maar voldoende bewegen is wel een van de dingen die voorjaarsvermoeidheid voorkomt en geneest. Het is niet altijd even makkelijk je naar buiten te slepen, maar eenmaal bezig zul je merken dat beweging juist stimulerend werkt op lichaam en geest. Je wordt er niet alleen lichamelijk fitter door, ook maakt je lichaam tijdens het bewegen een “gelukshormoon” (endorfine) aan, en daardoor voel je meteen weer wat lekkerder in je vel. Een win-winsituatie dus. Het beste is, om dagelijks 30 minuten te bewegen. En dan het liefst buiten, want :

2. Zorg dat je voldoende daglicht krijgt
Ieder mens heeft behoefte aan daglicht, zeker na de donkere wintermaanden. Buitenlucht en frisse zuurstof kunnen wonderen doen voor je inwendige ik. Ook al is het bewolkt en somber, ga naar buiten ! Je krijgt verse zuurstof binnen en vangt sowieso meer licht op dan op je werkplek of thuis. Dat werkt allemaal mee om die vermoeidheid wat minder heftig te voelen.

3. Zorg dat je voldoende slaapt
Slapen draagt bij aan een uitgerust en fit gevoel; van slecht slapen kun je erg vermoeid raken. Wat helpt voor een goede nachtrust is ritme: zorg dat je altijd rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Voer geen drukke telefoon gesprekken op de late avond, en vermijd televisie en internet. Vind je rust en probeer ongeveer 8 uur te slapen; de uren voor 24:00 uur zijn hierbij belangrijk.

4. Blijf leuke dingen doen
Misschien kijk je er in eerste instantie tegen op, en wil je liever binnen blijven, maar zorg ervoor dat je dingen blijft doen die jou energie opleveren en je een goed gevoel geven. Spreek af met vrienden of pak een oude hobby weer op. Dit helpt je om je batterij weer op te laden en al je zorgen even te vergeten.

5. Zorg dat je genoeg denkt aan positieve dingen
Voorjaarsmoeheid staat vaak garant voor een negatieve spiraal aan gedachten. Want hoe kun je blij zijn als je je moe en lusteloos voelt ? Dit soort gedachten kost je erg veel energie en levert niets op. Beter is het om juist op zulke momenten aan leuke dingen te denken, en aan alles wat wél goed gaat. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt voor zowel positieve als voor negatieve dingen.

6. Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt
Als je te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt, kun je moe worden. Met name de B-vitamines spelen een belangrijke rol bij je energiehuishouding en vitamine C en E zijn erg belangrijk voor een goede weerstand. Omdat alle producten weer verschillende vitamines en mineralen bevatten, en in verschillende hoeveelheden, moet je goed variëren. De B-vitamines zitten voornamelijk in brood, groente, fruit, zuivel, vlees en noten. Vitamine C zit voornamelijk in groente, fruit en aardappelen. En vitamine E vind je voornamelijk in oliën en vetten, brood, graanproducten, noten, zaden, groente en fruit.

7. Zorg dat je goed naar jezelf luistert
Wellicht makkelijker gezegd dan gedaan als je een druk en strak schema af moet werken, maar toch, wanneer je lichaam om rust vraagt, neem dan afstand van je werk en geniet van de kleine dingen om je heen. Soms moet je simpelweg accepteren dat iets (op dit moment) niet lukt en even gas terugnemen. Snak je naar een halfuurtje slaap? Kijk dan of je ergens op de dag een powernap kunt inbouwen.

8. Zorg dat je je klachten indien nodig serieus neemt
Bij bovenstaande tips ga ik ervan uit dat je lijf even moeite heeft met de omschakeling naar een nieuw seizoen. Soms echter kan er wat anders aan de hand zijn; je voelt zelf het beste of het tijd is om je klachten meer serieus te nemen. Er hoeft niet direct iets ergs aan de hand te zijn, maar zonder afspraak met de huisarts kom je er nooit achter !

Ben jij al klaar voor die lekkere lentedagen ?

3 gedachten over “Handige tips tegen een voorjaarsdip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.