NEW IN : mijn nieuwe sneakers van VEJA.

Vandaag vertel ik je graag iets meer over mijn sneakers. Want waar ik al super verliefd op ze was, vond ik ze waar mogelijk nog toffer toen ik hoorde welk verhaal erachter steekt.

Mag ik je voorstellen aan mijn nieuwe sneakers ?

Allereerst zal ik je ze laten zien : ik kocht deze sneakers van het merk VEJA (dat je uitspreekt als ‘déjà’, net als in ‘déjà vu’). Ik had ze al langer op het oog, en toen ik in Parijs was en een volledige store-in-store in Galeries Lafayette aan trof (niet zo gek, want het betreft een Parijs schoenenmerk) was het nog lastig kiezen. Uiteindelijk koos ik voor het model Campo, in white-black leer.

Ik had de sneakers al een aantal keren gespot, op straat, en ze vielen mij op door de grote V aan de zijkant (wat ik, als Vera, erg leuk vond). Naast de grote V sprak mij de look van de sneakers erg aan; ze ogen vrij basic en zijn daardoor tijdloos en makkelijk te combineren. Pas toen ik mij ging verdiepen in deze sneakers, viel het mij op dat ik nergens een advertentie kon vinden. En dat klopt, want VEJA doet niet aan advertising. Hun doel is namelijk om alleen te investeren in biologische grondstoffen, productie en salarissen (van boeren en werknemers). En dat doen ze door het advertentiebudget te schrappen.

Het doel van het merk is om elke stap van de productieketen te onderzoeken en waar nodig te veranderen, van de grondstoffen tot de winkels. En ook het verschil kunnen maken in zowel duurzaamheid en inclusie. VEJA wil het maakproces van hun sneakers dus zo duurzaam mogelijk laten verlopen.

Zo is een deel van hun collectie volledig vegan (vegan = veganistisch waarbij geen dierlijke producten of stoffen worden gebruikt), en worden de schoenen gemaakt van biologisch katoen, dat door boeren in Brazilië en Peru wordt verbouwd en geoogst met respect voor mens en milieu. VEJA koopt de katoenoogst rechtstreeks van de boeren aan met inachtneming van de fairtradebeginselen. Het rubber, waar de schoenzolen van worden gemaakt, is het zogenaamde ‘wild rubber’ dat uit het Amazonewoud afkomstig is en wat rechtstreeks van de seringueiro-gemeenschappen wordt aangekocht (Brazilianen die latex, een melkachtige sap, tappen uit de rubberboom, waarvan rubber wordt gemaakt).

Om de sneakers te kunnen produceren, is VEJA vijf tot zeven keer meer kwijt dan hun concurrenten. Maar omdat ze niet aan advertenties doen, komen ze op dezelfde prijs uit als de grote merken in de winkels. Een prachtige gedachte vind ik dit !

Kortom, mijn sneakers zijn niet alleen stijlvol maar ook duurzaam, ecologisch, biologisch, groen en Fair Trafe, en dat loopt toch een stuk lekkerder !

Had jij al eens de sneakers van VEJA gespot ? Liefs, Vera.

8 gedachten over “NEW IN : mijn nieuwe sneakers van VEJA.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.