Hoe je een basilicumplantje in leven houdt.

Het staat gezellig, en het ruikt ook nog eens heerlijk, zo’n basilicumplantje in je keuken. Alleen bij mij leefden ze nooit langer dan een weekje of wat; de blaadjes hingen er over het algemeen heel snel heel slap bij, en regelmatig mocht ik weer een nieuwe kopen. Tot ik erachter kwam wat de truc is om ‘m in leven te houden, en vandaag deel ik die met jou !

Het geheim van het basilicumplantje in leven houden komt simpelweg neer op de juiste hoeveelheid water en licht.

Allereerst, plant het plantje in vruchtbare grond. Dus haal ‘m uit het plastic potje waarin je hem hebt gekocht, en plant ‘m rechtstreeks in een stenen of metalen pot (met gaatjes onderin, of met hydrokorrels onderop). Let op : basilicum houdt niet van natte voeten.

Het basilicumplantje moet dagelijks water hebben, maar dat mag nooit over de plant heen, maar moet van onderaf. Giet het water rechtstreeks op de aarde, zorg ervoor dat je de stengels niet raakt ! Je kunt ook een pot met gaatjes gebruiken, die je in een bakje met water kunt zetten zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water.

Verder heeft een basilicumplantje veel zon nodig. Zet ‘m dus op een lichte, zonnige plek in je vensterbank, zodat het plantje dagelijks een paar uren zon krijgt. Je kunt het plantje ook buiten houden; maar dan wel beschutte, zonnige plek waar de temperatuur, ook ’s nachts, hoger dan 12 graden is.

Het basilicumplantje vergt verder weinig tot geen verzorging. Verlepte blaadjes verwijder je het liefst.

Hoe vaker je de blaadjes oogst, hoe meer smaak het plantje zal ontwikkelen, en hoe beter hij zal groeien ! Pluk alleen de bovenste blaadjes en laat de steeltjes aan de plant zodat de basilicum sneller in bossige vorm kan groeien.

Ik gebruik basilicum in mijn groentesmoothies, voor infused water, bij de pasta, en natuurlijk om pesto te maken.

Vind jij het ook zo lastig een basilicumplantje in leven te houden ? Liefs, Vera.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.