Hoe en waarom ik mijn geheugen train.

Het is nou eenmaal de bittere waarheid dat hoe ouder je wordt, hoe meer je geheugen en cognitieve functies achteruitgaan. En omdat ik een groot voorstander ben van “beter voorkomen dan genezen” ben ik sinds kort begonnen met het trainen van mijn geheugen. Vandaag vertel ik je daar iets meer over.

Hoewel tot nu toe nog niet wetenschappelijk bewezen is dat breintraining de kans op ziektes als dementie vermindert, zijn er wel positieve verbanden gevonden die aantonen dat je gemakkelijk zelf iets kunt doen om geheugenverlies te vertragen en je brein fit te houden. Elke vorm van breintraining is een prikkel voor de hersenen, en mensen die veel aan denksporten doen (schaken, puzzelen, dammen, etc.) blijken een hoge cognitieve reserve op te bouwen. Door deze breintraining wordt je brein rijker omdat je cognitief gezien meer mogelijkheden hebt opgebouwd. En concreet komt dit erop neer dat als er een ziekte als dementie voorbij komt, dat deze zich minder snel openbaart dan bij iemand met een minder grote cognitieve reserve. En dat voordeel wil ik wel hebben !

Er zijn vele manieren van breintraining, maar zelf ben ik in de ban van het maken van puzzels. Van sudoku tot woordzoeker, via kruiswoord naar binaire puzzels, ik vind ze allemaal even fijn. Dagelijks, voor het slapen gaan, pak ik mijn puzzelboekje en maak ik een puzzel. Dit duurt een minuut of 10, en behalve dat ik mijn brein aan het trainen ben, vind ik het ook een heerlijke manier van ontspannen. Ik merk dat mijn geest tot rust komt, en dat ik helemaal afschakel, zo vlak voor het slapen gaan. Dat is dus een mooi bijkomend voordeel.

Bij mij op mijn nachtkastje ligt standaard een Denksport Varia 3 sterren*. Hierin staan allerlei klassieke puzzels zoals Zweedse raadsels en kruiswoordraadsels, maar ook bijvoorbeeld woordzoekers. Het niveau is precies goed voor mij : niet te moeilijk, maar zeker ook niet te makkelijk.

Doe jij ook aan breintraining ? En zo ja, welke vorm ? Liefs, Vera.

*Dit is een affiliate link. Het bestellen via deze link kost jou niets extra’s, echter biedt het mij wel voordelen. Ik ontvang namelijk een klein percentage van jouw aankoop, wat ik kan gebruiken voor de kosten van het onderhoud van mijn site, de aanschaf van producten om te reviewen, etc.

2 gedachten over “Hoe en waarom ik mijn geheugen train.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.