Kafka.

Vandaag op de blog een prachtige post die ik eerder deze week las. Ik kopieer ‘m 1-op-1, en ik ben benieuwd of dit verhaal ook zo’n indruk op jou maakt. Laat je het me weten ?

Op 40-jarige leeftijd liep Franz Kafka (1883-1924), die nooit trouwde en geen kinderen had, door het park in Berlijn toen hij een meisje ontmoette dat huilde omdat ze haar favoriete pop was kwijtgeraakt. Zij en Kafka zochten tevergeefs naar de pop. Kafka zei haar dat ze hem daar de volgende dag zou ontmoeten en dat ze terug zouden komen om haar te zoeken.

De volgende dag, toen ze de pop nog niet hadden gevonden, gaf Kafka het meisje een brief die door de pop was “geschreven” en daarin stond :”Huil alsjeblieft niet. Ik ging op reis om de wereld te zien. Ik zal je schrijven over mijn avonturen”. Zo begon een verhaal dat doorging tot het einde van Kafka’s leven. Tijdens hun ontmoetingen las Kafka de zorgvuldig geschreven brieven van de pop met avonturen en gesprekken, die het meisje schattig vond.

Tenslotte bracht Kafka de pop terug (hij kocht er een). “Het lijkt helemaal niet op mijn pop”, zei het meisje. Kafka overhandigde haar nog een brief waarin de pop schreef : “mijn reizen hebben mij veranderd”.

Het kleine meisje omhelsde de nieuwe pop en nam de pop mee naar haar huis. Een jaar later stierf Kafka.

Vele jaren later vond het inmiddels volwassen meisje een brief in de pop. In de kleine brief ondertekend door Kafka stond geschreven :

“Alles waar je van houdt, zal waarschijnlijk verloren gaan, maar uiteindelijk zal de liefde op een andere manier terugkeren”.

Liefs, Vera.

2 gedachten over “Kafka.

  1. Prachtig Vera, ik was ontroerd door het verhaal maar vooral door de laatste zin. Misschien toch een kleine uitleg: mijn oma overleed toen ik 9 jaar was en op dat moment was zij de belangrijkste vrouw in mijn leven. Mijn leven zou totaal anders zijn verlopen wanneer zij niet zo vroeg was overleden. De reden is pijnlijk en privé. Nu bijna een halve eeuw later is haar fysieke liefde er weliswaar niet meer maar haar aanwezigheid voel ik nog steeds en er gaat geen dag voorbij dat ik niet even met haar praat en aan haar denk. Bijna 20 jaar geleden besloot ik mijn achternaam te wijzigen in die van haar. Ook de naam van mijn moeder maar het voelt als haar naam ik ik spreek mijn achternaam nu weer met trots uit. Fijn weekend en dank voor dit mooie verhaal.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.