Alles over dat rode paard dat je overal in Zweden ziet

Het is hét Zweedse nationale symbool, het Dalarnapaard (of in het Zweeds: Dalahäst). Maar waarom eigenlijk, en waar staat dat paard voor? Ik vroeg het aan een local en vandaag vertel ik het jou ook!

Het ontstaan van het Dalarnapaard

Het dennenhouten (met de hand) beschilderde paardje geldt oorspronkelijk als symbool voor het landschap Dalarna in Zweden. De paardjes worden al sinds de 17e eeuw gemaakt. In vroeger tijden werden gedurende de lange winteravonden verschillende speeltjes uit hout gesneden. Kleine diertjes dienden als speelgoed voor de kinderen, en vooral het paard was een vereerd dier in die tijd. En zo is het Dalarnapaardje ontstaan.

Inmiddels wordt de echte Dalahäst (Häst is Zweeds voor paard) ofwel het Dalarna paardje maar op één plek geproduceerd, namelijk in het dorpje Nusnäs in de provincie Dalarna. Grannas Anders Olsson, opgericht in 1922, is het oudste bedrijf dat de Zweedse paardjes traditioneel produceert. De paardjes worden dus met de hand gemaakt en beschilderd, en zo is elk paardje anders.

De vorm en kleur

De traditionele vorm is verschillend van het hedendaagse model. Zo waren de oortjes vroeger gescheiden en de achterbenen iets meer gebogen. Je kunt dus direct zien of het een antiek of meer recent model betreft.

Hoewel rood de meest voorkomende kleur is, is het niet de originele kleur. Ook de basiskleuren blauw, wit, zwart, grijs, geel, lichtblauw of roze komen veel voor.

De paardjes zijn in alle maten te koop, maar het grootste Dalarna paard staat in Avesta, het is maar liefst 13 meter hoog en gemaakt van beton.

Hoe het paardje wereldberoemd werd

In 1939 maakte de wereld kennis met het paardje. Tijdens de Wereldtentoonstelling in New York was een enorm ‘Dalarna paard’ voor de deur van het Zweedse paviljoen geplaatst. Het jaar na de tentoonstelling zagen maar liefst twintigduizend paardjes het levenslicht, en langzamerhand werd het Darlarnapaard bij uitbreiding het symbool van heel Zweden.

Hoewel het paardje dus traditioneel is, vind ik zelf het model strak, modern en echt van deze tijd. In combinatie met het bonte kleurenpalet vind ik het paardje vakmanschap, schoonheid, traditie en kracht uitstralen. Je snapt het wel, ik nam dus een paardje mee uit Stockholm (ik kocht een rode).

Leuk te weten is, dat er naast het paardje ook een Dalarnavarkentje en een Dalarnahaan is, maar ik heb deze niet gespot tijdens mijn shopsessies.

Ben jij wel eens in Zweden geweest ? En had jij al eens van het Dalarnapaard gehoord ? Liefs, Vera

5 gedachten over “Alles over dat rode paard dat je overal in Zweden ziet

  1. Leuk om te weten! Ik ben nog nooit in Scandinavië geweest maar het lijkt me prachtig. Wel in de zomer want in de winter vind ik het hier al koud! Maar het moet zo duur zijn daar.. Dat houdt mij ook wel tegen 🤷‍♀️

    Like

  2. Hoi Melanie, Het prijsniveau in Zweden is ongeveer gelijk aan dat van NL, alcohol is wel duurder. Noorwegen is wel duurder dan NL maar niet zozeer op het gebied van voeding.
    Nadeel van een zomer in Scandinavië zijn muggen veel muggen maar dat is ook in Schotland en alles wat op deze breedtegraad ligt. Tot zover… Ben vroeger jarenlang met vakantie in Zweden, Denemarken, Noorwegen geweest maar het meest in Zweden zo vanaf mijn 9e tot en met mijn 16e maar vond er geen z*k aan….kon de prachtige natuur echt niet waarderen als puber en vond het vooral erg saai. Had ook een Dalarna paardje maar is zoek geraakt tijdens de zoveelste verhuizing. Ben het met je eens dat het een tijdloos iets is maar dat is wel vaker met dingen uit Scandinavië zelf dol op Iittala (Fins) of Orrefors of Kosta Boda (Zweeds). Fijne woensdag!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.