Hoe je hervulbare flessen (Dopper, Camelbak) schoonmaakt

Je kunt mij uittekenen met een hervulbare fles. Sinds jaar en dag sleep ik een Dopper met plat water mee, en sinds kort ook regelmatig een Camelbak met daarin een groene smoothie. Omdat ik zelf nogal wat uit heb lopen vogelen voor wat betreft het schoonmaken van deze hervulbare flessen, deel ik vandaag mijn tips.

 • Als eerste : Doppers zijn echt gemaakt voor (kraan-)water. Groene smoothies of iets dergelijks doe je dus beter in een hervulbare fles van een ander merk.
 • Om je drinkfles schoon te maken, haal je deze uit elkaar en zorg je ervoor dat alle onderdelen los van elkaar zijn.
 • Doppers zijn niet geschikt om met kokend water te reinigen; 65 °C is het maximum.
 • Zowel de Dopper als de Camelbak kunnen in de vaatwasmachine (let er bij de Dopper dus goed op dat de temperatuur onder de 65 °C blijft).
  Zelf ben ik niet zo’n fan hiervan; ik merk toch dat er verkleuringen op kunnen treden. Zeker in mijn huishouden waar vaak pannen met pastasaus in de vaatwasser zitten …
 • Er zijn speciale borstels in de markt om je drinkfles schoon te maken, maar zelf gebruik ik deze liever niet. De borstel kan toch krassen veroorzaken aan de binnenkant, en dat vind ik zonde.

Mijn tips :

 • Al zit er alleen maar water in mijn Dopper, toch spoel ik ‘m regelmatig om voordat ik ‘m hervul. En eens in de zoveel tijd geef ik ‘m een grondige schoonmaakbeurt, hetgeen ik bij mijn Camelbak standaard doe, en dat is door het toevoegen van een kunstgebit-bruistablet in het hete water. Dat laat ik dan een nachtje weken, en na een paar keer omspoelen in de ochtend, is de fles weer helemaal fris en gereinigd.
 • Mijn Camelbak gebruik ik dus voor groene smoothies, en mijn Nummer Een Tip is, om de fles na gebruik direct om te spoelen. Dit scheelt namelijk een hoop werk; soms koekt de groene smoothie aan en is het een hele klus om dit verwijderd te krijgen (met name bij de randjes).

Heb jij ook altijd een hervulbare fles bij je ? En heb jij misschien nog tips voor mij ? Ik lees het graag ! Liefs, Vera

4 gedachten over “Hoe je hervulbare flessen (Dopper, Camelbak) schoonmaakt

 1. Heb vrijwel altijd een dopper bij mij maar gebruik deze uitsluitend voor water. Soms ruikt de fles niet zo lekker dan doe ik er ’s nachts lauw water in met een beetje (gewone) azijn. Daarna goed omspoelen. Verder schijn je de fles en de dop los te moeten bewaren maar bij het opruimen van mijn moeders keukenkastjes waren er zilvervisjes in gekropen brrr. Klinkt lief maar ik vind het maar enge beesten. Fijne dag!

  Like

 2. Ik gebruik de flessen van Waterdrop die ik al jaren drink. Die gaan dagelijks mee naar het werk. Een enkele keer in de vaatwasser maar je krijgt ze ook goed schoon met een handje rijst, een drupje afwasmiddel dan even goed schudden en hij kan weer even mee 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.