De dingen die ik sowieso in Stockholm ga doen

Ik was al fan van de Nordics, maar een bezoekje aan de Zweedse hoofdstad had ik nooit als optie beschouwd. Tot ik op televisie een programma zag, op slag verliefd werd, en besloot hier mijn eerstvolgende solo trip naartoe te willen gaan. Inmiddels is het bijna zover, en vandaag vertel ik je wat ik sowieso van plan ben te gaan doen.

Struinen in het oude centrum (Gamla Stan)

Stockholm is gebouwd op 14 eilanden, en Gamla Stan (oftewel Oude Stad) is het oudste gedeelte van de stad. Behalve naar de Stortorget (Grote markt), met de bekende mooie kleurrijke gevels, wil ik naar Västerlånggatan, een lange, drukke winkelstraat met vooral souvenirwinkeltjes; hier zal ik zeker een magneetje voor mijn verzameling kunnen scoren. Ook het zijstraatje Mårten Trotzigs Gränd wil ik bezoeken; dit is het smalste straatje van Stockholm met een breedte van 90 centimeter.

Op drakentocht

In Gamla Stan wil ik ook even langs Köpmantorget waar een groot beeld staat van St George die de draak neerslaat. De draak staat hier eigenlijk symbool voor Denemarken; vroeger was Zweden namelijk onderworpen aan Denemarken maar tegenwoordig is het onafhankelijk. Door heel de stad schijnen afbeeldingen, schilderijen en beelden van draken te staan die verslagen worden. Een verdoken boodschap in die tijd: Stay out Denmark. Je snapt, hier ga ik naar op zoek !

Koninklijk Paleis bezoeken

Binnen Gamla Stan bevindt zich ook het in barokstijl opgetrokken paleis van de Zweedse koning, Karel XVI Gustaaf. En als ik het Koninklijk Paleis ga bezoeken, zorg ik ervoor dat ik er ruim op tijd ben om om 12.15 uur getuige te zijn van de wisseling van de wacht.

Naar Vaxholm, hoofdstad van de Stockholm Archipel

Stockholm is gebouwd op 14 eilanden, maar daaromheen ligt een uitgestrekte archipel (in het Zweeds: skärgård) van zo’n 30.000 eilandjes. Er zijn er slechts 150 bewoond, sommige ‘eilandjes’ zijn dan ook niet meer dan een rots die uit het water steekt. Vaxholm is de hoofdstad en het begin van de Stockholm archipel. Met de boot vaar je in een klein uurtje naar de haven van Vaxholm, dat bekend staat om het kasteel dat een belangrijke rol gespeeld heeft in de Zweedse verdediging tijdens WOI, pittoreske kleurrijke houten huisjes, een leuke en gezellige winkelstraat, en café Hembygsgarden, dat een prachtige tuin aan het water heeft dat dienst doet als terras. Hier wil ik zeker een fika, oftewel een Zweedse koffiepauze gaan houden.

De stad bewonderen vanaf het Stadhuis

Het 106 meter hoge Stadhuis van Stockholm is met z’n drie torenspitsen een bekend icoon. Niet alleen is het een prachtig gebouw van buiten, ook de binnenkant schijnt een bezoekje waard te zijn, al is het alleen maar vanwege de blauwe zaal waar elk jaar het wereldberoemde Nobel banket plaats vindt. Zelf wil ik ook een van de torens beklimmen voor een uitzicht over de stad, want dat vind ik er ook altijd wel bijhoren.

Naar Skansen, het eerste openluchtmuseum ter wereld

Skansen is in 1891 opgericht om de manier van leven in Zweden tijdens de laatste eeuwen uit te beelden, en bestaat uit meer dan honderd gebouwen uit allerlei delen van Zweden. In en rondom de gebouwen wordt door middel van voorstellingen en workshops gepoogd om een zo realistisch mogelijk beeld te geven over het leven in Zweden door de tijden heen. Er is tevens een dierentuin in Skansen waarin voornamelijk Scandinavische dieren te bezichtigen zijn, en als je mij een beetje kent dan weet je vast wel op welk gedeelte ik mij het meeste verheug !

Aviici experience

Ik ben nooit echt fan geweest van Avicii, maar sinds ik de documentaire over zijn leven gezien heb, kan ik zijn muziek steeds meer waarderen. Zijn genialiteit, maar zeker ook zijn donkere kant hebben zijn muziek een extra lading gegeven, en daarom wil ik graag een bezoekje brengen aan de Avicii experience, een museum dat is gevestigd in de voormalige Globen Arena, die in 2021 werd omgedoopt tot de Avicii Arena. Er zijn dan alweer 4 jaar verstreken sinds 20 april 2018, de dag waarop Tim Bergling (zoals Avicii eigenlijk heette) zelfmoord pleegde. Het nieuwe Experience Centre laat bezoekers een reis maken door het leven en de muziekwereld van Avicii. Maar de Avicii Experience is meer dan dat. Een deel van de opbrengst komt namelijk ten goede aan de Tim Bergling Foundation, die zich hard maakt voor een open dialoog over geestelijke gezondheid bij jongeren.

Nou, je leest het al, plannen volop, en hopelijk heb ik genoeg tijd om alles wat ik wil gaan doen, ook daadwerkelijk te doen. Dat worden drukke, volle dagen vermoed ik. Ik ga me dus vast wel vermaken !

Heb jij nog leuke suggesties voor mijn bezoek aan het Venetie van het Noorden ? Ik lees ze heel graag in de reacties. Liefs, Vera

8 gedachten over “De dingen die ik sowieso in Stockholm ga doen

 1. Wat een fijn vooruitzicht Vera, ik hoop in juni naar Kroatie te gaan dat is ook mijn solo-trip in een paar jaar weer. Ook heel veel zin in. Ik kijk uit naar je reisverslag!

  Like

 2. Heerlijk vooruitzicht! Tip: zoek een restaurant waar ze Smorgasbord serveren: letterlijke vertaling is boterhambuffet geloof ik. Ben benieuwd naar je verslag. Alvast heel veel plezier en voor nu een fijne woensdag!

  Like

 3. Oh wat een fijn vooruitzicht, deze trip! Ik kan geen tips geven want ik ben er nog niet geweest maar het staat wel op de wenslijst. Omdat het me daar heel mooi lijkt en oké, vooral ook omdat je er naar het schijnt heel makkelijk glutenvrij eten kan vinden. Dat is niet overal evident.

  Geliked door 1 persoon

 4. Skansen is prachtig! Er zijn ook kleine winkeltjes waar je ambachtelijke producten ziet gemaakt worden, en je kan aankopen. Zou er zó opnieuw naartoe gaan. Daar in de buurt is het ABBA-museum, en het Pippi Langkousen museum. Ook het vasamuseum vond ik erg indrukwekkend, over een boot die eeuwenlang op de zeebodem lag (persoonlijk natuurlijk :)).

  Geliked door 1 persoon

  1. Thanks voor je reactie !!
   Ik twijfelde over Skansen (ben een behoorlijke cultuurbarbaar …) maar nu ik jouw bericht lees, begin ik toch te twijfelen (met name die ambachtelijke producten die je aan kunt kopen trekken me over de streep 🙂 Pipi Langkousen museum klinkt ook leuk, en Vasa … Pfff ik ga echt tijd tekort komen volgens mij !! X

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.