Nachtelijk zweten in de overgang

Met mijn 38+8 jaar kan ik er niet langer voor weglopen; de overgang dient zich aan. Gelukkig vallen de ongemakken nog mee, maar ik merk wel aan mijn lichaam dat ik wat pre-menopauzale verschijnselen heb, en een daarvan is nachtzweten. Vandaag vertel ik je daar iets meer over.

Wat is nachtzweten ?

Nachtzweten is eigenlijk het hebben van de bekende opvliegers, maar dan ‘s nachts. Wanneer je overdag plotselinge zweetaanvallen krijgt, noemen we deze opvliegers, maar als dit je tijdens het slapen overkomt, spreken we van nachtzweten. Naast transpireren kun je het ook herkennen doordat je koude rillingen hebt ‘s nachts.
Nachtelijk zweten is een van de meest voorkomende overgangsverschijnselen: 3 op de 5 vrouwen in de overgang geven aan dat zij ’s nachts  zweten, en uit onderzoek blijkt dat nachtelijk zweten gemiddeld 7 jaar voorkomt.

Oh joy.

Behalve dat ik het lastig vind om telkens badend in het zweet wakker te worden heb ik momenten dat de gebroken nachten me opbreken. Ik heb niet veel slaap nodig, als de kwaliteit maar goed is, en tja, dat kan natuurlijk niet zo zijn als ik ’s nachts meerdere malen wakker word onder de natte lappen.

Wat kun je doen aan nachtzweten ?

Los van wat algemene voorzorgsmaatregelen als :

  • ’s avonds laat niet sporten;
  • geen warme dranken drinken voordat je naar bed gaat;
  • alcohol vermijden;
  • niet pittig eten voordat je gaat slapen;
  • de verwarming niet te hoog zetten;
  • niet slapen onder te warme dekens

is er eigenlijk niets wat je tegen nachtelijk zweten in de overgang kunt doen. Tenzij je natuurlijk je toevlucht neemt tot (hormonale) supplementen. Maar zelf wil ik daar (nog) niet aan.

Vooralsnog probeer ik me maar niet te druk te maken over mijn nachtelijk gezweet en focus ik me op het bijkomende voordeel : vaker dan ooit slaap ik onder fris gewassen beddengoed; niets heerlijker dan dat 😉

Heb jij ook last van nachtzweten ? En hoe ervaar jij dit ? Ik lees het graag. Liefs, Vera

4 gedachten over “Nachtelijk zweten in de overgang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.