Mijn stiekeme mindful momentjes

Over het algemeen ben ik de hele dag in de weer. Zodra ik wakker word, sta ik “aan”, en dat duurt tot het moment dat ik mijn ogen dicht doe om te slapen. Gedurende de dag ben ik continu aan het multi-tasken, vliegen mijn gedachten van hot-naar-her, en houd ik de ene bal na de andere in de lucht. Niet erg, ik ga daar juist lekker op, maar het kan ook wel eens te veel zijn/worden. En daarom zorg ik eigenlijk altijd wel voor stiekeme mindful momentjes gedurende de dag.

Wat versta ik onder mindfulness

Mindfulness draait om aandacht; het gaat om momenten waarbij ik kort stil sta bij het moment. Bij mijn ademhaling bijvoorbeeld, bij de omgeving, of bij een bepaald lichaamsdeel. Door mijn aandacht bewust op iets te focussen kom ik in contact met mijn daadwerkelijke staat van zijn; ik kan daardoor mijn diepere denkprocessen en gevoelens observeren. Hierdoor krijg ik meer afstand van mijn gedachten, kom ik tot inzichten en krijg ik meer innerlijke rust. Ik voel daardoor beter en word opmerkzamer voor wat er in mij speelt.

Waarom ik niet mediteer

Mediteren is een goed middel om mindfulness toe te passen, maar ja, daar heb (neem) ik de tijd niet voor. In mijn drukke leventje gebruik ik juist korte momenten om even vlug mindful te zijn. En die korte momentjes hebben even veel, zo niet meer, effect. Althans, voor mij.

Mijn stiekeme momentjes van mindfulness

Dus wat doe ik dan om even tot rust te komen ?

 • Gedurende de dag maak ik genoeg korte wandelingetjes, bijvoorbeeld van kantoor naar mijn auto, van mijn werkplek naar de koffiezetautomaat, of van de auto naar de ingang van de supermarkt. Tijdens die korte wandelingetjes zorg ik ervoor dat ik bewust loop, in een niet te snel tempo. Ik focus op elke stap die ik zet, ik probeer te voelen hoe elke stap voelt, en zeg langzaam “links, rechts”, bij elke stap die ik zet. Op die manier zit ik echt “in” de wandeling, en kom ik gedachtentechnisch even tot rust. Ik beweeg bewust wat langzamer, en blijf er met mijn aandacht bij.
 • Tijdens het wachten in de supermarkt, voor de kassa, of bijvoorbeeld in de auto voor het stoplicht (of erger nog in de file)haal ik altijd een paar keer heel bewust heel diep adem. Als ik dan toch moet wachten, dan kan ik er beter voor zorgen dat ik eens bewust adem haal (want gedurende de dag haal ik vaak oppervlakkig, onbewust adem) . Door het bewuste ademhalen, voel ik automatisch mijn lichaam, van binnenuit. Ik voel hoe ik zit, hoe mijn rug voelt, ik voel mijn voeten op de grond, en tegelijkertijd is dat altijd een momentje waarop ik besef hoe dankbaar ik ben voor de werking van mijn lichaam.
 • Dagelijks kies ik een simpel klusje (bijvoorbeeld ui snijden, iets strijken, of iets creatiefs) dat ik in volle aandacht doe. Als mijn gedachten afdwalen, dan breng ik ze weer terug bij het taakje dat ik aan het doen ben. Ik blijf in aandacht bij deze taak tot ‘ie afgerond is.

Hoe mindfull ben jij eigenlijk ? En welke technieken pas jij toe om stil te staan bij Het Moment ? Ik lees het heel graag ! Liefs, Vera

4 gedachten over “Mijn stiekeme mindful momentjes

 1. Mediteren lukt mij ook niet echt, maar de afgelopen maanden heb ik wel een aantal keren de geleide meditaties van Commit Happiness gedaan dat werkt wel goed, ook een paar x een sessie Yogha Nidra via Youtube gedaan was ook fijn.

  Like

 2. Ik sta bewust heel vroeg op (06.00 uur) en creëer dan bewust een momentje met een cappuccino en een geurkaars. Verder kan ik rustig worden van opruimen, gewoon een kastje of lade leeghalen schoonmaken en herinrichten, een rondje wandelen, naar een museum ook al is het maar heel kort, en tenslotte walvis en/of zeegeluiden. Mediteren heb ik geprobeerd op een cursus maar mijn gedachten vliegen alle kanten op 🙂 Fijne dag!

  Like

  1. Ja, dat vroege opstaan lijkt mij ook heel fijn, alleen krijg ik dat nooit voor elkaar als nachtmens zijnde. Maar het idee van in het vroege ochtendgloren bewust de dag starten spreekt me wel enorm aan. En schoonmaken zorgt bij mij ook altijd voor een opgeruimd gevoel in mijn hoofd; win-win dus ! Fijne dag, x

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.