Wat er in mijn Geode (Mexicaanse kristalbol) zat

Tot voor kort wist ik niet eens dat ze bestonden, Geodes, oftewel Mexicaanse kristalbollen, die nadat ze opengebroken zijn, een inhoud van flonkerende kristallen laten zien. Vandaag vertel ik je hier iets meer over, en vertel ik je wat er in mijn Geode zat !

Wat zijn Geodes en hoe ontstaan ze ?

Een geode is een holle steen, die gevuld is met kristallen aan de binnenkant. Ooit was de holle ruimte een gasbel die in het hete magma van een vulkaan voorkwam.

Geodes.


Stel je eens voor dat je aan de rand van een vulkaankrater staat, vol met gloeiende en borrelende lava. Aan de bovenkant van die gloeiende brij zie je telkens gasbellen aan de oppervlakte kapot spatten. Miljoenen ronde gasbellen zijn van onder uit de krater op weg naar de oppervlakte. Maar dan … dan gaat de lava stollen en dat begint uiteraard aan de bovenkant (net als warme pap die van het vuur wordt gehaald waar dan nog een vel op verschijnt.
Alle gasbellen die nog onderweg zijn, kunnen hierdoor niet meer ontsnappen en hangen met tienduizenden tegen dat plafrond van die stenen korst. De gasbellen “verstarren” als het ware en worden ingekapseld.

Waar komen de Geodes vandaan ?

De kristalbollen komen met name uit Chihuahua, Mexico. Hier heeft men een 44 miljoen jaar oude “lava”-put ontdekt waar deze verstarde gasbellen gedolven worden.

Wat zit er in een Geode ?

Niemand kan van de buitenkant zien wat er binnenin de Geode zit. Pas nadat de kristalbol met een speciale tang gekraakt is, wordt de inhoud zichtbaar. Er zijn kristalbollen met Bergkristal, Amethist, Agaat, Rookkwarts, witte Chalcedoon, blauwe Chalcedoon, of een combinatie.

Spannend dus … ik koos de Geode die mij het meest aansprak. Ik weet niet waar ik dat precies op baseerde, het was puur gevoel. Ook koos ik voor een groot formaat.

Dit is de Geode die ik uit koos.
Het kraken gebeurt met een indrukwekkend apparaat.

Wat er in mijn Geode zat

Na het kraken van mijn Geode kwam de prachtige inhoud tevoorschijn van … tromgeroffel … Bergkristal EN witte Chalcedoon. En volgens de overlevering hebben deze stenen de volgende werking :

  • Bergkristal : een steen met enorme geneeskracht en bij uitstek geschikt voor healings en energetisch werk. De steen werkt zuiverend, vitaliserend, verkoelend (voor bijvoorbeeld brandwonden), pijnstillend, koortsverlagend, stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in balans.
  • Witte Chalcedoon : heeft een positieve werking op het geheugen en kalmeert op stressmomenten en is daarom een goede steen om te dragen tijdens examens. Fysiek werkt chalcedoon reinigend, verkoelend en koortsverlagend, ontstekingsremmend, bloeddruk verlagend en bevordert het immuunsysteem.
De inhoud van mijn Geode.

Als nuchtere Stier weet ik niet of ik nou zo moet geloven in de werking van deze stenen, maar wat ik wel weet, is dat als het niet baadt het sowieso niet schaadt. En de nieuwsgierigheid bij het kraken, en de vreugde bij de onthulling van de inhoud zijn me even zo veel waard ! Het is net een Kinder Surprise-ei, daar kon ik vroeger ook geen genoeg van krijgen !

Had jij al eens van een Geode gehoord ? En/of heb jij er al eens een gekraakt (en zo ja, wat zat er in ?). Ik lees het graag in de comments. Liefs, Vera

2 gedachten over “Wat er in mijn Geode (Mexicaanse kristalbol) zat

  1. Ja in Giethoorn is ook een winkeltje waar ze dit soort stenen hebben die je kunt kraken. Zeker wel 30 jaar geleden dat ik dat eens heb gedaan 🙂 ik had destijds een paarse inhoud – de steen ligt nog steeds bij mijn ouders in een vitrinekastje. Leuk hoor.

    Like

    1. Paars, amethyst, dat moet ook een mooie onthulling geweest zijn! En wat bijzonder dat je ouders die steen bewaard hebben, een mooie herinnering aan weleer (30 jaar geleden, ik kan me die tijd nog herinneren, waar blijft de tijd?!)

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.