Hardlopen in de zomerse hitte, 8 tips

De zomer is niet mijn favoriete seizoen, als het op hardlopen aan komt. Toch wil ik ook gedurende dit seizoen mijn conditie op peil houden; zelfs als dat inhoudt dat ik tijdens een tropische hittegolf moet trainen. Om het mezelf wat gemakkelijker te maken tijdens die hogere temperaturen, heb ik een aantal regels, en vandaag deel ik die met jou.

 1. Ik leg altijd een flesje water de avond van te voren in de vriezer. Zo heb ik voldoende gekoeld water bij de hand tijdens mijn run.
 2. Na mijn zonovergoten run drink ik altijd een isotone drank om mijn zouten aan te vullen. Maar niet nadat ik eerst heel veel water gedronken heb.
 3. Mijn tempo, afstand en verwachtingen pas ik aan. Ik doe gewoon een stuk rustiger, streef geen PR na, maar loop wat trager of korter. Mijn lichaam heeft het al zwaar genoeg met die hitte.
 4. Ik maak gebruik van elk waterpunt dat ik tegenkom. Als iemand zijn tuin aan het sproeien is, ren ik altijd even door die straal. Of als ik een fonteintje zie, dan stop ik even om mijn polsen onder het water te houden. Ik maak echt gebruik van elke gelegenheid om een beetje af te kunnen koelen.
 5. Tijdens die zomerse run luister ik nog beter dan normaal naar mijn lichaam, en voer ik regelmatige checks uit. Wanneer ik daar behoefte aan heb, ga ik even zitten, of neem ik een pauze. Uiteraard in de schaduw.
 6. Normaal draag ik graag zwart, maar vermijd ik die kleur echt; lichte kleuren vangen namelijk veel minder warmte.
 7. Ik kies altijd voor een route die veel schaduw biedt, en loop altijd aan de schaduwkant.
 8. En als laatste eigenlijk de allerbelangrijkste regel : als het echt te warm is, is niet gaan voor mij ook een optie !

Heb jij nog goeie tips voor mij ? Ik lees ze graag in de comments ! Liefs, Vera

4 gedachten over “Hardlopen in de zomerse hitte, 8 tips

 1. Ik loop niet hard maar doe mijn work-outs als het warm is wel in de ‘modified’ versie dus niet te intensief. Ik heb een hele lage bloeddruk die met warm weer vooral op speelt dus ik moet het dan echt even ‘afschalen’ omdat ik toch wel wat wil doen doe ik ze dus in een minder intensieve variant.

  Like

 2. Stoer hoor, hardlopen, en vooral met die hoge temperaturen… Ik speel tennis, en soms MOET je dan in die hitte als er een of andere wedtsrijd is gepland, op een baan in de zon en hopen dat het snel afgelopen is… maar kan wel eens uren duren… Veel water drinken inderdaad. Petje op. Lichte kleuren vind ik ook een hele goeie (maar die heb ik dan weer niet zoveel, want zwart kleedt zo lekker af..) .

  Maar eigenlijk blijf ik liever heeeeel stil binnen zitten …

  Een tip? In de sportschool op de loopband onder de airco rennen! Ben daar dan eventueel nog wel te vinden.

  Like

  1. Pfff, respect hoor, tennissen in de hitte. Dat zou ik dan weer niet kunnen ! Enne, je tip is een goeie, maarree … dan hebben we nooit meer een excuus om niet te gaan 😉 x

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.