Hoe je een succesvolle picknick organiseert

Vandaag is het Internationale Picknickdag. En waar ik vroeger altijd heel romantische taferelen in mijn hoofd kreeg, als ik aan picknicken dacht, bleek het bij mij in de praktijk altijd tegen te vallen. Of ik had veel te weinig eten of teveel van hetzelfde bij me, of we waren er al na 10 minuten figuurlijk klaar mee. Inmiddels draai ik voor een succesvolle picknick mijn hand niet meer om, en daarom deel ik vandaag mijn tips

Allereerst, wat is een picknick eigenlijk ?

Een picknick is een maaltijd in de buitenlucht, ergens anders dan op een horecaterras of bij de woning. Picknicken kan bijvoorbeeld in het bos, in een park of op het strand. Het kan op de grond en op meegebrachte meubels zoals klapstoeltjes en eventueel een klaptafel. Verder zijn er ook locaties waar standaard van die picknicktafels staan.

Wat maakt een picknick succesvol ?

Allereerst, de voorbereidingen. Bekijk op voorhand de weersvoorspellingen, maar bedenk ook wat je mee wilt nemen qua eten. En zoek ook alvast een leuke plek uit waar je ongestoord kunt picknicken. Niks zo erg als tijden slepen met je picknicktas, en vergeet niet : je moet dat eind ook nog terug !

Verder is goed gezelschap natuurlijk belangrijk, maar waar het bij picknicken met name om draait is het eten en drinken. En de keuzes die je daarin maakt zorgen ook voor een succesvolle picknick.

Wat voor eten en drinken stop je in je picknickmand ?

Zelf zorg ik altijd voor hapklare hapjes, die ik het liefst de avond van te voren al maak, en verder kies ik altijd voor tegenhangers (zoet, bitter, hartig, pittig, etc,) zodat er voor ieder wat wils is. Hieronder geef ik een voorbeeld van hoe mijn standaard picknicktas eruit ziet. Al naar gelang het gezelschap of de reden van de picknick varieer ik hierop (of niet) :

 • Wraps met geitenkaas/rucola/honing/walnoten
 • Sandwiches met zalm/philadelphia roomkaas/rucola
 • Blokjes kaas en worst
 • Olijven
 • Zoute noten
 • Iets zoets, zoals bijvoorbeeld cake of taart of brownies
 • Fruitsalade
 • Bubbels, met en zonder alcohol (vergeet de (onbreekbare) glazen niet !)
 • Water (niet alleen om te drinken, maar ook handig voor bij een ongelukje)

Tips

En dan heb ik na jaren van picknicken ook nog wat tips die ik puur door ervaring heb opgedaan :

 • Neem een plastic zakje mee voor je restafval. Zo houd je je picknickplek schoon kun je ‘m netjes achterlaten.
 • Doe wat natte doekjes en een paar pakjes tissues in je tas; dit is voor verschillende toepassingen handig om bij je te hebben.
 • Kies een plekje dat niet te pal in de zon ligt; voor het eten is dat niet ideaal. Zelf ga ik het liefst voor een plekje onder een dikke boom; dan zit je beschermd en gezellig.
 • Naast een groot picknickdeken en/of meerdere plaids (in mijn optiek : hoe meer hoe beter) is het ook heerlijk om wat kussens mee te nemen waar je lekker tegenaan kunt hangen.
 • Neem een serveerschaal mee om een vlakke ondergrond te creeeren. Met name voor je drankjes is dat wel handig.
 • Koelelementen die je de avond van te voren in de diepvries hebt gedaan zijn ideaal om in je puicknicktas te doen en je eten en drinken koel te houden.

Zo, dit waren ze, mijn tips voor een succesvolle picknick. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt !

Picknick jij ook graag ? En heb jij nog tips en tricks voor mij ? Ik lees ze graag in de comments. Liefs, Vera

2 gedachten over “Hoe je een succesvolle picknick organiseert

 1. Als koelelement kan je ook bijvoorbeeld caprisun invriezen, die houden je eten koel, en kan je na enige tijd gewoon lekker opdrinken (zeker als er kinderen aanwezig zijn).

  Like

  1. Wat een leuke tip Linde, dankjewel ! Die ga ik zeker onthouden en toepassen (enne, #teamcaprisunforlife here, hahaha) X

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.