Alles over de Panettone

Wat voor mij vandaag bij de Kerstbrunch zeker níet mag ontbreken is Panettone. Wat de Kerststol is voor NL, is de Panettone voor de Italianen. Ik ontdekte dit luxebrood met vruchten pas écht toen ik vorig jaar in Milaan was, en vandaag vertel ik je hier iets meer over.

De oorsprong van Panettone

De panettone is onlosmakelijk verbonden met de stad Milaan. Over de oorsprong doen verschillende verhalen de ronde, maar telkens speelt de hertog van Milaan, Ludovico Sforza, een rol. Het ontstaan van de panettone dateert van eind 15e eeuw, toen hertog Ludovico met Kerst een aantal gasten uitnodigde voor een banket op zijn kasteel. Als dessert serveerde kok Antonio Toni zijn rozijnenbrood, dat bij de gasten zo goed in de smaak viel, dat het recept van mond-tot-mond verdeeld werd onder het keukenpersoneel van de palazzo’s van de keukens van de gegoede burgerij van Milaan. Het nieuwe brood droeg de naam van de maker “pane di Toni”, dat vandaag de dag verbasterd is naar Panettone. Eeuwenlang was de Panettone alleen toegankelijk voor de gegoede burgerij van Milaan.

Panettone originale di Motta

In de jaren ’20 van de vorige eeuw legde banketbakker Angelo Motta uit Milaan zich toe op de verfijning van het traditionele panettone recept. Zo voegde hij suiker, boter, eieren en gekonfijte vruchten toe, en gebruikte hij in plaats van biergist kleine hoeveelheden zuurdesem. Ook veranderde hij de manier van bakken; de panettone werd niet langer plat op de ovenplaat gelegd, maar gewikkeld in een hoge papieren rol, waardoor de panettone de karakteristieke vorm zoals wij ‘m heden ten dage kennen, kreeg. Overigens beweert Motta dat het oorspronkelijke recept nog steeds, onveranderd, in gebruik is.

Wat is Panetone

Panettone is een hoge broodcake met een luchtige structuur, gevuld met vruchten, sukade en rozijnen. Traditioneel wordt panettone dus als nagerecht gegeten, geserveerd in plakken, met een glaasje prosecco of een zoete wijn. Zelf vind ik ‘m heerlijk bij het Kerstontbijt, of als tussendoortje met een lekkere espresso. Overigens bestrooi je de Panettone niet, zoals bij “onze” kerststol gebruikelijk is, met poedersuiker.

Motta met de karakteristieke dubbele t met dwarsstreep en de forse M van Milaan

Eet jij weleens Panettone ? En ben jij meer team Kerststol of team Panettone ?
Ik wens je Fijne Kerstdagen. Liefs, Vera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.