Ik ga op berenjacht

De laatste tijd zag ik ze steeds vaker : knuffelberen voor het raam. En waar ik eerst dacht dat het een initiatief was om hulpverleners te bedanken in deze bijzondere tijden, blijkt dat we hier te maken hebben met iets heel anders : namelijk een heuse berenjacht ! En vandaag vertel ik je daar meer over.

Waarom een berenjacht ?

Omdat wij momenteel zoveel mogelijk binnen moeten blijven, en alleen even een frisse neus mogen halen tijdens een dagelijks ommetje in de buurt, is deze berenjacht bedacht om kleine kinderen te vermaken. Door op jacht te gaan naar beren, hebben de kids (en hun ouders) niet alleen een doel, maar ook een afleiding : wie ziet de meeste beren ?

Een stukje achtergrond

Het Australische prentenboek Wij gaan op berenjacht van Michael Rosen en Helen Oxenbury is de oorspronkelijke inspiratie voor deze activiteit. In dit boek gaan vier kinderen samen met hun vader op berenjacht. Ze zijn nergens bang voor. Ze gaan dwars door sneeuwstormen, kolkende rivieren en donkere wouden heen. Maar dan komen ze een echte beer tegen… Gelukkig is de berenjacht waar ik het over heb een stuk minder gevaarlijk !

Een plaat uit het boek “Wij gaan op berenjacht”

Hoe werkt de berenjacht ? en hoe doe je mee ?

Meedoen aan de Berenjacht is heel simpel : je zet een beer of ander knuffelbeest voor het raam en kinderen kunnen vervolgens op ‘jacht’ gaan en beren spotten in hun eigen wijk. Zo hebben ze iets leuks te doen als ze even een frisse neus halen.  Iedereen, dus jij ook, kan mee doen, je hoeft alleen een knuffelbeer voor het raam te zetten.

Ook ik heb inmiddels een knuffelbeer voor een raam gezet, en deze verplaats ik om de zoveel dagen, om het voor de berenjagers van mijn wijk een beetje spannender te maken.

Maar zelf ga ik ook geregeld op jacht, want nu ik weet dat er overal beren kunnen staan, let ik daar op tijdens mijn essentiële verplaatsingen. En op de meest vreemde plekken zie ik verstopte knuffels. Het is super leuk hoor, om ze te spotten, of om er met mijn Dochter een wedstrijdje van te maken wie ze het eerste ziet !

De BELANGRIJKSTE spelregel

De berenjacht is en blijft puur bedoeld voor kinderen én hun ouders die een ommetje maken in de buurt. Het is dus níet de bedoeling dat je er lukraak op uit gaat om overal en nergens beren te gaan spotten; Pokémonachtige taferelen zijn in deze tijden van corona ab-so-luut niet de bedoeling !

En last but not least : het is bij het speuren belangrijk om de geldende maatregelen in acht te blijven houden. Ga daarom alleen met je eigen kinderen speuren in je eigen buurt. Spreek niet met andere gezinnen af om samen op jacht te gaan. Houd nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar en wandel waar niet teveel mensen zijn. Stay safe !

Ben jij al op berenjacht gegaan ? En heb jij ook een knuffelbeer voor je raam staan ? Liefs, Vera

3 gedachten over “Ik ga op berenjacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.