25 leuke weetjes over Coco CHANEL

De persoon Coco CHANEL is iemand die mij enorm intrigeert, en stiekem ook wel inspireert. Ze was een sterke persoonlijkheid en haar tijd ver vooruit. Coco CHANEL was een heuse power vrouw als je het zo mag noemen (al heb ik een enorme hekel aan dit woord). Vandaag deel ik wat leuke weetjes over de vrouw die tot op de dag van vandaag een stijlicoon is.

 1. Coco CHANEL werd geboren op 19.08.1883 in Saumur, Frankrijk.
 2. Haar officiële naam was Gabrielle Bonheur CHANEL.
 3. Coco CHANEL was niet groot : haar lengte was 1,66 m.
 4. Coco CHANEL was een verwoed kettingrookster, ze rookte gemiddeld 50 sigaretten per dag.
 5. Coco CHANEL is opgegroeid in een klooster, waar zij om leerde gaan met naald en draad.
 6. Op 18-jarige leeftijd verliet CHANEL het klooster en ging ze aan de slag als naaister. ’s Avonds werkte ze in het uitgaansleven, daar werd zij COCO genoemd, afgeleid van het liedje dat zij vaak zong met de tekst ” Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadéro?
 7. In 1908 opent CHANEL haar eerste hoedenzaak op 21 Rue Cambon, Paris. Pas later begon ze met het verkopen van door haar ontworpen kleding.
 8. CHANEL is een stijl; creaties worden niet aangepast aan de wensen van klanten.
 9. Omdat CHANEL de knieën het lelijkste lichaamsdeel vond ontwierp zij alleen jurken en rokken die net over de knie vielen.
 10. CHANEL was de ontwerpster die als eerste gebruik maakte van Jersey (stof waar tot die tijd alleen onderbroeken voor mannen van werd gemaakt). Ook maakte zij als eerste jurken waarbij de enkels zichtbaar waren, en schafte ze de korsetten af in haar ontwerpen.
 11. In veel van CHANEL’s creaties komt de leeuw als detail terug. Dit machtige beest staat voor haar sterrenbeeld, maar ook voor haar geliefde stad Venetië. Coco droeg ook altijd een leeuw als embleem mee in haar tas tussen de sigaretten en scharen.
 12. Aan elke CHANEL tas wordt door vijf tot zestien mensen gewerkt in gemiddeld achttien uur tijd. Na 180 stappen is de tas pas af.
 13. Coco CHANEL is de uitvindster van de tweekleurige schoen (duo tone). Door de zwarte punten op de huidkleurige schoen lijken de voeten kleiner en de benen langer.
 14. In 1929 ontwierp CHANEL haar eerste tas en dat veroorzaakte een klein schandaal. Het was namelijk geen handtas, maar een schoudertas, iets wat als ongepast werd beschouwd in die tijd. CHANEL’s reactie destijds was : “Ik heb er genoeg van dat ik mijn tas in de hand moet houden en deze te verliezen, dus heb ik een riem toegevoegd.”
 15. Coco CHANEL was de eerste ontwerper die de bretonstreep in haar collectie opnam.
 16. In plaats van jezelf vol te hangen met sieraden, benadrukte Coco de elegantie van minder: ‘simpele’ parels en een zegelring om de pink.
 17. Coco CHANEL’s filosofie was dat je bij donkere kleding altijd een licht accent in de buurt van je gezicht behoorde te dragen. Daardoor ziet een vrouw er zelfs op een slechte dag nog stralend uit!
 18. Sieraden zijn niet gemaakt om vrouwen hun rijkdom aan te geven, maar om hen mooier te maken”, zei CHANEL. Zelf droeg ze vaak een mix tussen echte en neppe parels.
 19. De camelia is heden ten dage hét symbool van het merk CHANEL. Waarom juist een camelia? Eén verhaal is dat Coco zich liet inspireren door mannenkleding. En aangezien de heren een gardenia (een zusje van de camelia) in hun knoopsgat droegen, koos ze de camelia als vrouwelijke tegenhanger.
 20. Elke CHANEL-winkel voert het complete assortiment van kleding, schoenen, tassen, horloges, zonnebrillen en accessoires. De haute couture collectie wordt echter alleen in Parijs verkocht.
 21. CHANEL No. 5 is ’s werelds meest bekende parfum. Iedere dertig seconden wordt hiervan een exemplaar verkocht.
 22. CHANEL No. 5 was één van de eerste geuren die is vernoemd naar de ontwerper. Nummer 5 is gekozen als eerbetoon aan CHANEL haar geluksgetal. Het parfum werd gelanceerd in 1921 op de vijfde dag van de vijfde maand.
 23. Coco CHANEL kreeg inspiratie voor het bekende CC-logo tijdens een bezoekje aan het Château de Crémat, een kasteel bij Nice, waar destijds veel society feestjes plaats vonden. Het kasteel beschikte over rijk gedetailleerde raamwerken met onder andere het inmiddels zeer bekende CC-logo. Coco liet zich dus in eerste instantie inspireren door architectuur, en het bekende CHANEL beeldwerk werd dus níet gemaakt door de eerste letters van haar bijnaam en achternaam met elkaar te verbinden.
 24. Bij CHANEL staan steeds vijf kleuren centraal bij de ontwerpen : zwart, wit, beige, goud en rood. Dankzij Coco CHANEL was zwart niet langer de kleur van bedienden en mensen in rouw, maar werd het de kleur van elegantie, met de little black dress als meest bekende voorbeeld. Zwart ook omdat het het meest essentiële accentueert, en alle andere kleuren laat opvallen. De favoriete combinatie van Chanel: zwart en wit. Maar wit kan ook an-sich, omdat het licht opvangt en het gezicht doet stralen. Beige omdat het warm, simpel en natuurlijk is; neutraal ook, en het is een kleur die CHANEL deed denken aan de Franse stranden. Daartegenover staat goud, de kleur van luxe die ook een religieus kantje heeft. En rood, omdat het de kleur van leven, passie, vuur en energie is: op de lippen, maar ook als de binnenkant van een handtas, omdat het zo gemakkelijker wordt om te zien wat er in de tas zit.
 25. Chanel wordt na haar overlijden in 1971 in stilte begraven op de grote begraafplaats van Lausanne, onder een eenvoudig marmeren steen met 5 leeuwenkoppen.

Van welk weetje stond jij het meest te kijken ? Heb jij nog een leuk weetje van Coco CHANEL voor mij ? Liefs, Vera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.