Mijn favoriete gezelschapsspelletjes

Van jongs af aan ben ik gek op gezelschapsspelletjes, en nu ik een Dochter heb, die altijd wel te porren is voor een potje, trek ik nog steeds geregeld een spel uit de kast. Vaak zijn het bordspellen, maar ook kaartspellen vind ik erg leuk en gezellig om te doen. Vandaag deel ik dan ook mijn Top-5 van gezelschapsspelletjes.

Uno

Dit verslavende kaartspel, dat wel wat weg heeft van Pesten, staat bij mij met stip op 1. Sterker nog : in elke reiskoffer zit standaard een pak Uno-kaarten, want ook op vakantie spelen wij graag ’s avonds een potje of wat.

Holle Bolle Big/Mens Erger je niet!


Een klassieker waar ik nooit genoeg van kan krijgen. Voor wie het spel niet kent (zijn die er wel ?) : het is de bedoeling om er als eerste in te slagen om alle vier je pionnen een rondje op het speelbord te laten lopen en ze veilig op de eindvakjes te parkeren. Pas op voor de andere spelers, want zij kunnen jouw pionnen er ook weer afgooien.

Woordslang

Dit spelletje doen Little Miss C en ik vaak voor het slapen gaan. Bij een woordslang worden alle woorden gespeld met alfabet letters en ieder volgend woord begint met de de laatste letter van het vorige woord. Vaak bepalen wij een bepaald thema, bijvoorbeeld eten of jongensnamen. Hieronder geef ik een woordslang in het thema winter :

winter_rodelen_natteneuzenweer_rösti_iglo_openhaard_denneboom_mistletoe_enz.  😉

Rummikub

Dit spel bestaat uit 106 steentjes : twee sets van de getallen 1 tot en met 13 in de kleuren rood/geel/blauw/zwart, en twee jokers. Bij het spel gaat het erom wie als eerste alle blokjes op tafel kan leggen door het vormen van rijen of sets.

Halli Galli (het spel met de bel)

Ik ben altijd bloedfanatiek met dit spel, waarbij elke speler om de beurt een kaart van zijn gedekte stapel om draait. Wanneer er precies 5 van dezelfde vrucht zijn afgebeeld moet je zo snel mogelijk op de bel drukken. Wie als eerste heeft gedrukt mag alle omgedraaide kaarten oprapen en onderaan zijn gedekte stapel steken. Hij moet nu als eerste terug een kaart omdraaien. enz. De bedoeling van dit spel is, om alle kaarten te verzamelen door zo snel mogelijk op de bel te drukken.

Houd jij ook van gezelschapsspelletjes ? En welke is jouw favoriet ?

3 gedachten over “Mijn favoriete gezelschapsspelletjes

  1. Het lastige hier is dat de kinderen wel graag spelletjes doen en ik eigenlijk niet. 🙂 Dus gaat mijn voorkeur vaak uit naar spellen die niet te lang duren, zoals Uno. Op vakantie is vooral Yahtzee favoriet, dan lukt het me ook beter om daar de tijd voor te nemen.

    Like

  2. Uno is hier eveneens een favoriet. Momenteel spelen we ook Ticket to Ride Europe. Eerlijk gezegd is dit vooral leuk voor ons als ouders, maar onze zoon van 8 kan er ook al aardig mee uit de voeten. Onze kinderen zijn ook dol op Levensweg. We hebben nu de versie met de betaalautomaat. Deze versie speel je sneller uit dan de ‘oude’ versie met briefgeld. De ‘oude’ versie heeft wel meer charme en laat de spelers rekenen.
    Scotland Yard is zeker een aanrader. Hoe spannend is het om Mister X niet te laten ontsnappen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.