Boekrecensie Stromboli van Saskia Noort

Als ik aan de boeken van Saskia Noort denk, dan denk ik aan intriges, spanning, complotten, en last but not least: een toegankelijke schrijfstijl. Haar boeken lees ik dan ook graag, en toen ik hoorde dat zij een nieuw boek geschreven had, plaatste ik ‘m direct op mijn To-Read-List. Ook dit boek las ik in een ruk uit, en vandaag geef ik je mijn recensie van “Stromboli”.

Honderdduizenden lezers genieten wekelijks van de column van het schrijversechtpaar Sara Zomer en Karel van Bohemen, waarin ze ogenschijnlijk openhartig verslag doen van hun gezinsleven. Maar achter de façade van hun bohemienbestaan ettert al jaren een dagelijks leven vol afgunst, wrok en zelfs geweld. Na weer een nachtelijke uitbarsting is het genoeg: Sara besluit Karel te verlaten.

Al snel komt Sara alleen te staan – niemand wil nog iets met haar te maken hebben. Om haar leven weer op de rails te krijgen boekt ze een retraite op het idyllische Italiaanse vulkaaneiland Stromboli. Onder leiding van een wereldvermaarde goeroe geeft ze zich met een bont gezelschap lotgenoten over aan rollenspellen en oefeningen die steeds een stap verder gaan.

Wat een nieuwe start had moeten worden, mondt uit in een afdaling naar regionen van haar verleden die ze het liefst verborgen had gehouden.

De cover van het boek trok direct mijn aandacht : felgeel, met stralen, en ik denk direct aan een zonnige bestemming. Pas als ik het boek voor de zoveelste keer in mijn handen heb, valt me op dat er nog iets onder de felgele stralen te zien is …  Mijn eerste conclusie van zonnig, fleurig, en vrolijk is dus iets te oppervlakkig geweest. En dat is ook wel een beetje het thema van dit boek : oppervlakkigheid; voldoen aan het perfecte plaatje, en niet verder kijken. Zo ontlenen de ouders van Sara bijvoorbeeld hun eigenwaarde aan status, en Sara geeft hen die met haar gespiegelde huwelijk. Niemand wil erkennen waar het boek mee begint, met de verkrachting van Sara, want het plaatje van perfectheid moet koste wat het kost in stand blijven.

Gaandeweg het boek begint dit feit steeds meer tot Sara door te dringen, en langzamerhand begint zij steeds meer de regie in eigen hand te nemen, en voor zichzelf te kiezen, en op te komen. Sara begint van zichzelf te houden, en hierdoor komt er vast en zeker ruimte om ook eens echt van iemand anders te gaan houden.

Conclusie :

Zoals elk boek van Saskia Noort leest ook Stromboli lekker vlot weg, het is een echte pageturner. Maar persoonlijk had ik, zeker gezien de titel “Stromboli” toch wat meer vulkanisch spektakel verwacht. Het verhaal is soms best saai, ongeloofwaardig, en aan het einde komt er ineens een scene op de vulkaan die wat mij betreft overgeslagen had kunnen worden. Al met al vind ik het boek geen aanrader.

  • Auteur : Saskia Noort
  • 256 pagina’s
  • Lebowski, april 2018
  • ISBN13 : 9789048833993

Lees jij ook graag ? En heb jij Stromboli al gelezen ? 

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress,  Bloglovin of Instagram

3 gedachten over “Boekrecensie Stromboli van Saskia Noort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.