Waarom ik touwharen en natte viezigheid voor lief neem

Als kind was ik een echte waterrat; elk vrij moment bracht ik door in het zwembad. In de zomer ging ik op de fiets naar een paar dorpen verderop om de hele dag door te brengen in het buitenzwembad, en in de winter ging ik een paar keer per week naar het binnenbad vlakbij mijn huis. Ook deed ik regelmatig mee aan zwemvierdaagsen, en heb ik zelfs een tijdje op wedstrijdzwemmen gezeten. Toen ik ouder werd, begon het zwembad zijn charme te verliezen voor mij. Ik begon het zo’n gedoe te vinden, dat omkleden in die te kleine hokjes, en met natte haren over straat. Om maar te zwijgen over die natte viezigheid in de toiletten en badhokjes.

Toen ik onlangs hardnekkige pijnklachten bij het hardlopen kreeg, ben ik op zoek gegaan naar een andere manier van bewegen. Eén waarbij ik lekker in beweging ben, mijn conditie onderhoud, maar tegelijkertijd mijn gewrichten wat rust geef. En toen kwam ik bij zwemmen uit…. Ik was daar in eerste instantie absoluut niet blij mee, maar omdat ik uiteindelijk wel wil blijven hardlopen (en ergere blessures wil voorkomen) besloot ik verstandig te zijn, en het gewoon te gaan doen. En ik moet je zeggen : het viel me niet tegen. Sterker nog, ik merk dat een uurtje baantjes zwemmen mij enorm goed doet. En wel om de volgende redenen :

 • Mijn spieren voelen een stuk soepeler aan na een uurtje bewegen in het water.
 • De beweging in het water, de focus op mijn lijf en mijn zwemslag, ik vind het meditatief en ontstressend werken.
 • De stilte van het water voelt als pure ontspanning.
 • Ik zweet niet, ondanks het feit dat ik super intensief bezig ben.
 • Na een uurtje zwemmen heb ik zo’n 600 kcal. verbrand. En dat terwijl ik helemaal niet het gevoel heb, zwaar inspannend bezig geweest te zijn.
 • Na het zwemmen voelt mijn lijf heerlijk ontspannen en een beetje moe.
 • Ik slaap ’s avonds als een roosje !
 • Zwemmen is echt een full-body workout : ik merk dat mijn hele lichaam er wat strakker en gestroomlijnder uit gaat zien.
 • Het is ook een conditionele work-out; mijn uithoudingsvermogen is stukken beter geworden. Zonder buiten adem te raken.
 • Ik ben niet gebonden aan een dag/tijd. Er zijn elke dag meerdere momenten waarop ik bij het zwembad baantjes kan trekken.
 • Ik kan zelf bepalen wat voor training ik ervan maak : ik kan een persoonlijke prestatie (aantal baantjes, tijden) verbeteren, maar ik kan ook heerlijk ontspannen baantjes zwemmen. Net hoe mijn pet staat.
 • En last but not least : mijn pijnklachten bij het hardlopen zijn inderdaad aan het afnemen !

Kortom : door de positieve effecten op mijn lichaam en mentale gesteldheid is zwemmen weer helemaal mijn ding. En die touwharen en natte viezigheid in de badhokjes neem ik daardoor maar al te graag voor lief.

Houd jij van zwembaden ? En zwem jij vaak baantjes ? Laat het me weten in de comments !

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress,  Bloglovin of Instagram

8 gedachten over “Waarom ik touwharen en natte viezigheid voor lief neem

 1. Toevallig ben ik gisteren nog gaan zwemmen! Ik heb eigenlijk een hekel aan zwemmen en zwembaden maar bij van der Valk is het water lekker warm, niet diep en geeft ook een luxe gevoel. Ik doe het ook voor mijn conditie, en hoop dat mijn pijnlijke been er profijt van heeft. Gisteren was best zwaar, de andere keren ging het beter. Een beetje wisselend dus, maar ik probeer het vol te houden!

  Like

 2. Ik zwem nooit. Ik ben meer van het droog spartelen! Maar volgende week op vakantie ga ik ook een poging wagen.
  Fijn dat het jou zo helpt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.