De 5 talen van de liefde van Gary Chapman

Op deze Valentijnsdag heb ik een toepasselijke blog over de liefde; een prachtig onderwerp als je het mij vraagt. Want waar je ook woont, of hoe oud je ook bent, we hebben allemaal behoefte aan liefde en verbondenheid met jezelf en met anderen. Je geliefd voelen is nodig om te kunnen overleven; we willen weten dat je er mag zijn en erbij hoort.

Na 19 jaar samen waarvan 19 jaar samenwonend en 14 jaar gehuwd kun je denk ik wel zeggen dat Mr C en ik onze liefde bewezen hebben. Nog altijd hebben we het leuk samen, vinden we onze relatie de moeite waard, en geven we elkaar genoeg ruimte om eigen dingen te doen. Daarnaast doen we er ook moeite voor om ook SAMEN dingen te doen en te blijven communiceren met elkaar. Uiteraard is onze relatie niet altijd rozengeur en maneschijn, en hebben we ook onze dieptepunten gehad. Maar telkens kwamen we er sterker uit, en ik durf wel te stellen dat onze relatie naarmate de jaren verstrijken steeds fijner en liefdevoller wordt.

Maar ook al is je relatie goed, inzicht in je relatie is minstens zo belangrijk om het goed te houden. Daarom besloot ik het boek “5 talen van de liefde” van Gary Chapman te huren bij de bibliotheek. Ik had namelijk op Internet allerlei enthousiaste reviews gelezen, en dat had me reuze benieuwd gemaakt naar zijn theorie over de 5 talen van de liefde en hoe je deze in kunt zetten voor een goede relatie. Vandaag dan ook mijn mening over dit boek.

Samenvatting

Toegegeven, de cover ziet er vreselijk corny uit, de inhoud was dat soms ook, maar toch heb ik er best wat leerzame inzichten uitgehaald. In het kort komt het volgens Gary Chapman op het volgende neer :

Verliefd zijn kan je wel overkomen, maar liefde is een keuze die we als mens maken. Mensen geven ook op verschillende manieren uiting aan hun liefde; mensen spreken verschillende talen in de liefde. Zo kan het zijn dat je veel van je partner houdt maar dat het lijkt of jouw liefde niet aankomt. Of andersom, dat je partner zegt veel van je te houden, maar je kunt het niet merken. Het is dan de vraag of je beiden wel dezelfde liefdestaal spreekt, en of je elkaars taal wel verstaat. Om je relatie levendig te houden moet je de liefdestaal van je partner weten te spreken.

De 5 liefdestalen

Volgens Gary Champman zijn er vijf algemene talen van liefde, waardoor we onze liefde kunnen laten blijken :

 1. Words of Affirmation
  Het spreken van bemoedigende woorden, het geven van complimentjes
 2. Acts of Service
  Het de ander naar de zin willen maken door lekker te koken bijvoorbeeld of het huis op te ruimen
 3. Receiving Gifts
  Het geven van cadeaus
 4. Quality Time
  Het samen zijn en oprechte aandacht aan elkaar geven
 5. Physical Touch
  Het hand in hand lopen, of tegen elkaar aanzitten op de bank

Stel je voor dat jouw liefdestaal “Psychical Touch” is, dan is bijvoorbeeld hand in hand lopen voor jou noodzaak. Maar als dat voor jouw partner niet zo belangrijk is omdat hij een andere liefdestaal heeft, dan is het wel van belang om dat te weten. Want voor je het weet ontstaat er een soort miscommunicatie die voor onzekerheid kan zorgen en waardoor je je onterecht afgewezen voelt.

Samenvattend

Uiteindelijk draait het erom dat je je eigen liefdestaal, maar ook en vooral de liefdestaal van je partner moet herkennen en ontdekken. Als partners niet dezelfde taal spreken, zullen ze zich nooit volledig geliefd door elkaar voelen. Als je als partners van elkaar weet wat de liefdestalen zijn, kun je ook kijken naar wat je het meeste mist of wat het meest kan kwetsen. Je zult bereid moeten zijn om de taal van je partner te leren; liefde is iets wat je voor een ander doet. Het is een keuze en je hoeft niet op de ander te wachten om er al mee te beginnen.

Heb jij dit boek al gelezen ? En wat is jouw liefdestaal denk je ? Laat het me weten in de comments !

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress,  Bloglovin of Instagram

 

2 gedachten over “De 5 talen van de liefde van Gary Chapman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.