Waarom ik het zo fijn vind alleen op reis te gaan

In december is het weer zover, dan vertrek ik voor mijn jaarlijkse vakantie met me, myself and I. Hoewel ik vakanties met mijn gezin, of weekendjes weg met man of dochter of een vriendin heel erg kan waarderen, vind ik het ook heel erg fijn om tijd met mezelf door te brengen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is alleen reizen namelijk helemaal niet ongezellig en eenzaam.

Vandaag 12 redenen waarom ik het zo fijn vind om alleen op vakantie te gaan :

 1. Wanneer je alleen bent krijg je veel sneller contact met andere reizigers of locals. Ik heb veel meer tijd voor spontane gesprekjes met locals of in een winkel dan wanneer ik in gezelschap ben.
 2. Plannen veranderen veel makkelijker; ik kan gaan en staan waar ik wil en ter plekke al mijn plannen omgooien. Wil ik ergens blijven plakken, of juist rechtsomkeert maken als ik het direct al gezien heb, alles kan.
 3. De vrijheid, precies doen waar ik zelf zin in heb. Geen consessies, geen gezeur, en het is soms gewoon heerlijk om even met helemaal niets en niemand rekening te hoeven houden.
 4. De onafhankelijkheid. Omdat je alleen reist moet je alles zelf doen. Hierdoor moet ik soms angsten overwinnen, en/of uit mijn comfort zone stappen. Hoe eng en lastig dat soms ook is, het moedigt uiteindelijk mijn persoonlijke ontwikkeling aan en daardoor maakt het me uiteindelijk alleen maar zelfverzekerder.
 5. Omdat ik op mezelf ben aangewezen besef ik hoe belangrijk het is naar mijn intuïtie te luisteren. Dat hoef ik in mijn dagdagelijkse leventje eigenlijk niet te doen, en zo kom ik tijdens die reisjes best eens achter hardnekkige vooroordelen of kortzichtigheid waar ik me schuldig aan maak.
 6. Omdat je alleen bent heb je meer tijd om alles te reflecteren. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik tijdens die solo-reisjes de omgeving beter in me opneem, en  ervaringen puurder lijken.
 7. Tijdens ieder reisje leer ik mezelf steeds beter kennen, en kom ik achter mijn ware kwaliteiten, zowel positief als negatief.
 8. Tijdens iedere trip kom ik erachter dat ik mezelf heel goed en aangenaam gezelschap vind, en het prima met mezelf kan vinden. Ik leer mezelf steeds beter kennen.
 9. Het alleen zijn, het alleen uit eten gaan, het doorkomen van de moeilijke momenten, het even iets met niemand kunnen delen, het zelf op moeten lossen van moeilijke zaken, het zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen een enorme boost krijgt. Een heerlijk gevoel. Ieder reisje leert me weer dat ik op mezelf kan vertrouwen.
 10. Hoewel ik van mezelf kan zeggen dat ik zeer zelfstandig ben, kan ik na elk reisje toch telkens zeggen dat ik weer een stukje zelfstandigheid ontwikkeld heb.
 11. De rust. Het geluid van de stilte, alleen zijn met mijn gedachten, even geen zorg voor een ander, maar me alleen maar druk maken om mezelf.

  Maar last but not least

 12. Die tijd alleen doet me altijd beseffen hoezeer ik mijn leventje thuis, met mijn gezin en geliefden mis. Hoezeer ik hun gezelschap waardeer, en hoe goed ik het voor elkaar heb. Ik kan dan ook altijd niet wachten om weer fijn naar huis te gaan !

Ben jij al eens alleen op reis geweest ? En herken jij bovenstaande punten ? Of moet je er juist niet aan denken om alleen op pad te gaan ?

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress of Bloglovin of Instagram

9 gedachten over “Waarom ik het zo fijn vind alleen op reis te gaan

 1. Waar ben je overal al geweest als ik vragen mag?
  Ik krijg het niet over mijn hart mijn twee kinderen niet mee te nemen op vakantie.. ergens voelt het voor mij dan egoïstisch, terwijl ik dolgraag een keer alleen weg wil..
  beetje dubbel.

  Like

  1. Ik snap dat dubbele heel goed, daar heb ik ook last van hoor. Maar ik probeer dat gevoel te negeren omdat ik het ook gewoon nodig heb om af en toe even lekker alleen te zijn… (en ik koop het gewoon af met een super mooi souvenir voor man + kind 😉
   Ik ben tot nu toe buiten weekendjes in NL, alleen naar Parijs (3x), Berlijn, Tenerife en Barcelona geweest.

   Geliked door 1 persoon

   1. Lijkt mij zo heerlijk om eens alleen weg te gaan en dan echt je eigen plan trekken. Berlijn is een stad waar ik altijd al eens heen wilde gaan.. dat is misschien een goed begin dan he 🙂
    Waar ga je dit jaar naar toe ?

    Like

   2. Berlijn is een prachtige stad, niet te ver weg, en prima aan te reizen. Je bent ook zo weer thuis als je dat zou willen ;-). Gewoon een keer doen hoor, is ook een goed voorbeeld voor je kids, dat mama zelfstandig is en haar eigen plan trekt …
    Ik ga dit jaar naar Ijsland !!

    Geliked door 1 persoon

   3. Oh wauw!! Ik ben een keer heel kort in Ijsland geweest maar dat lijkt mij prachtig om eens wat meer van te zien. Ik zou ook graag een weekje naar New York of Las Vegas willen.. en Marrakech, daar wil ik ook een keer naar toe..
    zucht, zoveel wat ik nog wil zien LoL
    Alvast veel plezier jij! 😀

    Like

   4. Jaaaa NY of Las Vegas, die staan ook op mijn bucket list. Maar daar zou ik weer niet zo snel alleen naartoe gaan …
    Inderdaad, zoveel mooie plekken op aarde, zo weinig tijd (en geld 😉
    Liefs !

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.